Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

Ανεστάλη το 57,6% της συνολικής παραγωγής πετρελαίου από τα υπεράκτια πεδία στον Κόλπο του Μεξικού

Ανεστάλη το 57,6% της συνολικής παραγωγής πετρελαίου από τα υπεράκτια πεδία στον Κόλπο του Μεξικού

Τυφώνες και τροπικές καταιγίδες πλήττουν τον Κόλπο του Μεξικού

Τεράστια προβλήματα στην παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ αλλά και στα διυλιστήρια έχει προκαλέσει ο τυφώνας «Λάουρα», με αποτέλεσμα οι εταιρείες ενέργειας που δραστηριοποιούνται στον Κόλπο του Μεξικού να αναστείλουν το 57,6% της συνολικής παραγωγής πετρελαίου από τα υπεράκτια πεδία στην περιοχή.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, είναι πολύ σπάνιο να σχηματίζονται παράλληλα δύο παρόμοια μετεωρολογικά φαινόμενα στον Κόλπο του Μεξικού.

Μάλιστα, δεν έχουν περάσει και πολλά χρόνια από τις πλημμύρες που προκάλεσε το 2017 ο τυφώνας «Χάρβει» στο Τέξας, με αποτέλεσμα να πληγεί σοβαρά η αμερικανική ενεργειακή βιομηχανία. Ενδεικτικό παράδειγμα η κίνηση της ExxonMobil που αναγκάστηκε να θέσει εκτός λειτουργίας το δεύτερο μεγαλύτερο διυλιστήριό της στις ΗΠΑ, με παραγωγική ικανότητα 560 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα, στο Baytown εξαιτίας της πλημμύρας. Ωστόσο, η «Λάουρα» δεν θα είναι τόσο καταστροφική όσο ο Χάρβεϊ, καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς είναι μειωμένο το ενδεχόμενο παρατεταμένων επιπτώσεων.

Προβλήματα στις ενεργειακές πλατφόρμες

Οι ενεργειακές πλατφόρμες στον Κόλπο του Μεξικού που αντιπροσωπεύουν το 17% της παραγωγής πετρελαίου της Αμερικής και περίπου το 3% της παραγωγής φυσικού αερίου έχει σχεδιαστεί για να αντέχει καταιγίδες αυτού του μεγέθους. Ο τυφώνας θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στα διυλιστήρια και στους κόμβους διανομής καυσίμων από το Χιούστον έως τη Λουιζιάνα, δήλωσε ο Jim Rouiller, επικεφαλής μετεωρολόγος της Energy Weather Group.

Οι πλημμύρες στην ξηρά θα μπορούσαν να απειλήσουν το 45% της αμερικανικής ικανότητας παραγωγής καυσίμων που βρίσκεται κατά μήκος της ακτής του Κόλπου, καθώς και περισσότερο από το ήμισυ της επεξεργασίας φυσικού αερίου του έθνους. «Το μεγάλο ζήτημα είναι αν χτυπήσει κάποιο από τα διυλιστήρια» δήλωσε ο Chuck Watson, μοντελιστής καταστροφών της Enki Research.

Παράλληλα, η Motiva Enterprises LLC και η Valero Energy Corp. κλείνουν τα διυλιστήρια στο Port Arthur και στο Τέξας, ενώ η Total μειώνει το μερίδιό της κατά 50% στο Port Arthur. Επίσης, το διυλιστήριο Exxon Beaumont εξετάζει λουκέτο. Σύμφωνα με εξοικειωμένες πηγές του θέματος.

Υγροποιημένο φυσικό αέριο

Ο εν λόγο τυφώνας απειλεί το επίκεντρο της αμερικανικής βιομηχανίας εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου, όπου βρίσκονται οι τερματικοί σταθμοί. Πρόκειται για το Sabine Pass της Cheniere Energy Inc., το LNG Cameron της Sempra Energy στη Λουιζιάνα και το τέρμιναλ reeport LNG Development στο Νοτιοανατολικό Τέξας. Όλα αυτά αντιπροσωπεύουν περίπου το 75% της εξαγωγικής ικανότητας LNG των ΗΠΑ.

«Παρόλο που αυτά τα τερματικά είναι κατασκευασμένα για να αντέχουν σε ισχυρούς ανέμους τυφώνα, οι καταιγίδες θα εμποδίσουν την είσοδο νέων πλοίων», δήλωσε ο Daniel Myers, αναλυτής της Gelber & Associates.

Οι υπόλοιπες ζημιές ενδεικτικά:

Τέλος, η Chevron έκλεισε τους τερματικούς σταθμούς πετρελαίου Fourchon και Empire στη Λουιζιάνα και έκλεισε επίσης τους αγωγούς του Κόλπου του Μεξικού. Η Noble Corp. κινεί δύο υπεράκτιες εξέδρες, ενώ η BP Plc απομάκρυνε υπαλλήλους από τέσσερις πλατφόρμες. Η Energy Transfer LP έκλεισε τον αγωγό Stingray, που μεταφέρει αέριο από υπεράκτια πεδία στη Λουιζιάνα. Η Royal Dutch Shell Plc απομάκρυνε υπαλλήλους με την πλειονότητα των δραστηριοτήτων της στον Κόλπο να είναι σε αδράνεια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης