Επικαιρότητα

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη από Ιόνιο ως Ταίναρο από τα 6 στα 12 μίλια

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη από Ιόνιο ως Ταίναρο από τα 6 στα 12 μίλια

Η επέκταση αφορά τη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων νήσων μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου και ήδη έχουν ενημερωθεί Ιταλία και Αλβανία

Την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης της Ελλάδας προς δυσμάς από τα έξι στα 12 ναυτικά μίλια ανακοίνωσε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας ότι άμεσα κατατίθεται το σχετικό νομοσχέδιο και πως η κίνηση αυτή αποτελεί άσκηση ενός ενός αδιαμφισβήτητου κυριαρχικού μας δικαιώματος σύμφωνα με το άρθρο 3 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας»

«Η Ελλάδα θα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη προς δυσμας από τα έξι στα 12 μίλια. Η Ελλάδα μεγαλώνει. Το έχουν πει κι άλλοι. Εμείς όμως είμαστε αυτοί που το κάνουμε πράξη», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Διευκρίνισε ότι η επέκταση αφορά τη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων νήσων μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου και πως ήδη έχουν ενημερωθεί Ιταλία και Αλβανία από τον υπουργό Εξωτερικών. Μάλιστα σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη ο Νίκος Δένδιας σύντομα θα επισκεφτεί και τα Τίρανα για να συζητήσει με την αλβανική κυβέρνηση την οριστική επίλυση της εκκρεμότητας οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών.

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης, ότι η χώρα μας επιφυλάσσεται να ασκήσει μελλοντικά το δικαίωμά της για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές.
«Ένα δικαίωμα το οποίο η χώρα μας επιφυλάσσεται να ασκήσει μελλοντικά και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές και το οποίο έχουν ήδη ασκήσει οι γείτονές μας. Με σεβασμό στη σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας και την εφαρμογή της μέσης γραμμής εκεί που η απόσταση μεταξύ των ακτών είναι μικρότερη από τα 24 μίλια», σημείωσε.

Συγχαρητήρια στο Λιμενικό για τη διάσωση των ναυαγών στη Χάλκη

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή, εκφράζοντας τα συγχαρητήριά του στο Λιμενικό Σώμα και στις Ένοπλες δυνάμεις.
Έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη επιχείρηση διάσωσης που έγινε τους τελευταίους μήνες στο Αιγαίο και τη διάσωση σχεδόν 100 ανθρώπων, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «είναι μία ακόμη τρανή απόδειξη ότι η δράση μας στις θάλασσες δεν είναι μόνο εθνική αλλά και ανθρωπιστική». Ταυτόχρονα όπως είπε είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους επιμένουν να διαδίδουν fake news για δήθεν αδιαφορία της Ελλάδας για ανθρώπους οι οποίοι κινδυνεύουν στη θάλασσα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης