Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Moody’s: Ανθεκτική η αξιολόγηση της Ελλάδας, παρά την πτώση του τουρισμού

Moody’s: Ανθεκτική η αξιολόγηση της Ελλάδας, παρά την πτώση του τουρισμού
Σε όσες χώρες είχαν αναβαθμιστεί στα πιστωτικά τους προφίλ προ της πανδημίας, οι αξιολογήσεις θα παραμείνουν
Η πανδημία του κορωνοϊού οδήγησε σε απότομη πτώση του τουρισμού, η οποία είναι πιθανό να διαρκέσει πέρα από την καλοκαιρινή σεζόν 2020.
Ορισμένες χώρες της Νότιας Ευρώπης είναι πιο ευάλωτες σε αυτό, λόγω της σημασίας του τουρισμού για τις οικονομίες τους, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγηση της Moody's.  
Ωστόσο, σε όσες χώρες είχαν αναβαθμιστεί στα πιστωτικά τους προφίλ προ της πανδημίας, οι αξιολογήσεις θα παραμείνουν.
«Η ζήτηση για τον τουρισμό θα παραμείνει ασθενής μετά την τουριστική περίοδο του 2020.
Παρά την άρση των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων μεταξύ των χωρών της ΕΕ, οι ανησυχίες των καταναλωτών για την υγεία και την ασφάλεια, οι κανόνες καραντίνας και η οικονομική ύφεση που προκλήθηκε από την κρίση σημαίνουν ότι η τρέχουσα πτώση είναι όλο και πιο πιθανό να διαρκέσει πέρα ​​από τη θερινή σεζόν του 2020.
Οι οικονομίες της Νότιας Ευρώπης εκτίθενται περισσότερο.
Image
Η Πορτογαλία (θετικό Baa3), η Ελλάδα (Σταθερό B1), η Μάλτα (σταθερό A2), η Ισπανία (σταθερό Baa1), η Κύπρος (θετικό Ba2), η Κροατία (Ba2 θετική) και η Ιταλία (σταθερή Baa3) επηρεάζονται περισσότερο από μια παρατεταμένη πτώση στον τουρισμό.
Παρά την άρση των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων μεταξύ των χωρών της ΕΕ, οι συνεχιζόμενες ανησυχίες των καταναλωτών σχετικά με την υγεία και την ασφάλεια, οι κανόνες της καραντίνας και η οικονομική ύφεση λόγω της κρίσης σημαίνουν ότι η τρέχουσα πτώση είναι όλο και περισσότερο πιθανό να διαρκέσει και μετά την περίοδο του καλοκαιριού του 2020», σημειώνει ο Moody's, ενώ προσθέτει ότι το υψηλό ποσοστό οδικών αφίξεων τουριστών στην Κροατία και το σχετικά υψηλό ποσοστό εγχώριου τουρισμού περιορίζουν τους κινδύνους για την Ιταλία και την Ισπανία.
Ο οίκος τονίζει ότι το πλήγμα στον τουρισμό έχει σημαντική αρνητική επίπτωση στην απασχόληση, το δημόσιο χρέος και την οικονομική ανάπτυξη των παραπάνω χωρών, αλλά προσθέτει ότι η ενίσχυση του πιστοληπτικού προφίλ τους μετά την κρίση χρέους της Ευρωζώνης διατηρείται.
«Αυτός είναι ο λόγους που δεν έχουν αλλάξει οι πιστοληπτικές αξιολογήσεις των χωρών αυτών μετά την έναρξη της πανδημίας και γιατί διατηρήσαμε τις θετικές προοπτικές για την Πορτογαλία, την Κύπρο και την Κροατία», σημειώνει.
Για παράδειγμα, προσθέτει, πολλές από αυτές τις χώρες εισήλθαν στην πανδημία έχοντας επιτύχει πολύ σημαντικές μειώσεις στα διαρθρωτικά δημοσιονομικά ελλείμματά τους, «κάτι που τις φέρνει σε καλή θέση να αντιστρέψουν, έγκαιρα, τουλάχιστον ορισμένες από τις αυξήσεις χρέους λόγω του κορονοϊού».
Image
Επιπλέον, η παρατεταμένη περίοδος χαλαρής νομισματικής πολιτικής στην Ευρώπη θα αποτρέψει μία σημαντική επιδείνωση στη δυνατότητα εξυπηρέτησης του χρέους τα επόμενα χρόνια παρά την αύξηση του βάρους του.
Αν και οι χώρες αυτές θα μπορούσαν να κάνουν και άλλα για να ενισχύσουν την αναπτυξιακή προοπτική τους, η νέα ισορροπία που πέτυχαν πολλές από τις οικονομίες αυτές μετά την κρίση ήταν σημαντική, τονίζει ο οίκος, ενώ προσθέτει ότι πολλή δουλειά μένει να γίνει για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων και την ενίσχυση του εποπτικού πλαισίου στην Ευρώπη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης

?>