Ενέργεια

Eurelectric: Η ηλεκτρική ενέργεια της Ευρώπης θα μπορούσε να είναι 80% χωρίς ορυκτά καύσιμα έως το 2030

Eurelectric: Η ηλεκτρική ενέργεια της Ευρώπης θα μπορούσε να είναι 80% χωρίς ορυκτά καύσιμα έως το 2030
To πρώτο εξάμηνο του 2020 η παραγωγή ΑΠΕ αντιστοιχούσε στο 40% του μίγματος ηλεκτρικής ενέργειας ενώ η παραγωγή ορυκτών καυσίμων υποχώρησε στο 34%
Περίπου το 80% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσε να είναι χωρίς ορυκτά καύσιμα έως το 2030, ανεξάρτητα από το εάν η ευρωπαϊκή οικονομία αντιμετωπίζει παρατεταμένη οικονομική κρίση, ανακοίνωσε η βιομηχανική ένωση Eurelectric τη Δευτέρα 14/9/2020.
Η Eurelectric εκπροσωπεί ευρωπαϊκές εθνικές ενώσεις ηλεκτρικής ενέργειας και κορυφαίες εθνικές εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, τα δύο τρίτα της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στην ΕΕ ήταν χωρίς άνθρακα.
Η παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αντιστοιχούσε στο 40% του μίγματος ηλεκτρικής ενέργειας και η παραγωγή ορυκτών καυσίμων μειώθηκε κατά 18% σε ετήσια βάση στο 34%, ανέφερε σε έκθεση.
Πριν από μια δεκαετία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιστοιχούσαν στο 20% του ηλεκτρικού μίγματος της ΕΕ και πέρυσι το 34%.

«Φέτος, ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας έχει αποδείξει την κρίσιμη αξία του για την κοινωνία παρέχοντας στα νοσοκομεία, στα κυβερνητικά γραφεία και σε εκατομμύρια Ευρωπαίους οικιακούς εργαζόμενους καθαρή και αξιόπιστη ενέργεια καθ 'όλη τη διάρκεια της πανδημίας», δήλωσε ο Kristian Ruby, γενικός γραμματέας της Eurelectric.
«Προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του 2030 ή να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο, πρέπει να καταργήσουμε επειγόντως τα συγκεκριμένα εμπόδια που εμποδίζουν την πρόοδο», πρόσθεσε.
Για να επιτευχθούν οι στόχοι της ΕΕ για το κλίμα το 2030, η αιολική και ηλιακή χωρητικότητα πρέπει να διπλασιαστεί και να αντιμετωπιστούν τα εμπόδια.

Πρόσφατα, οι περιορισμοί λόγω της πανδημίας COVID-19 καθυστέρησαν πολλά έργα και οι διαδικασίες αδειοδότησης επιβραδύνουν την πρόοδο. Η ηλεκτρική υποδομή αυτοκινήτων πρέπει επίσης να αναπτυχθεί και η αύξηση των εισαγωγών άνθρακα πρέπει να σταματήσει, ανέφερε η έκθεση.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης