Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

Μείωση της ημερήσιας ζήτησης πετρελαίου το 2020 κατά 200.000 βαρέλια σύμφωνα με τον ΙΕΑ

Μείωση της ημερήσιας ζήτησης πετρελαίου το 2020 κατά 200.000 βαρέλια σύμφωνα με τον ΙΕΑ
ΙΕΑ τόνισε ότι υπάρχει το σοβαρό ενδεχόμενο για ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας μείωσε σήμερα τις προβλέψεις του για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου το 2020, επικαλούμενος την εξασθένιση του κλίματος της αγοράς και της αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων κορωνοϊού σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ειδικότερα, ο  οργανισμός με έδρα το Παρίσι μείωσε τις εκτιμήσεις του για το 2020 κατά 200.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) στα 91,7 εκατομμύρια bpd στη δεύτερη υποβάθμιση των προβλέψεών του σε διάστημα λίγων μηνών.
«Αναμένουμε ότι η ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαίου θα επιβραδυνθεί σημαντικά το δεύτερο εξάμηνο του 2020, με τα περισσότερα από τα εύκολα κέρδη να έχουν ήδη επιτευχθεί. Η οικονομική επιβράδυνση θα χρειαστεί μήνες για να αντιστραφεί εντελώς, ενώ ορισμένοι τομείς όπως η αεροπορία είναι απίθανο να επιστρέψουν στα προ-πανδημικά επίπεδα κατανάλωσής τους ακόμη και το επόμενο έτος», δήλωσε ο IEA.

Ο φόβος του δεύτερου κύματος

Επιπλέον, ο ΙΕΑ τόνισε ότι υπάρχει το σοβαρό ενδεχόμενο για ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού. Όχι όμως στον βαθμό του Μαρτίου έως τον Μάιο, όταν οι κυβερνήσεις έλαβαν δραστικά μέτρα επιβολής lockdowns.
Οι τιμές του πετρελαίου έχουν μειωθεί περίπου 40% από την αρχή του έτους.
Η έκθεση έρχεται λίγο αφότου ο ΟΠΕΚ μείωσε τις προβλέψεις του για αύξηση της ζήτησης πετρελαίου το 2020, αναφέροντας μια ασθενέστερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη στην Ινδία και σε άλλες ασιατικές χώρες. Η ομάδα παραγωγής πετρελαίου προειδοποίησε επίσης τη Δευτέρα ότι οι κίνδυνοι θα παραμείνουν «αυξημένοι και παραμορφωμένοι» για το πρώτο εξάμηνο του 2021.
Ο IEA επαναλαμβάνει ότι «η ανανεωμένη αδυναμία» στην Ινδία αντικατοπτρίζει μια αιτία ανησυχίας. Ωστόσο, η Κίνα, η οποία προέκυψε από το κλείσιμο νωρίτερα από άλλες μεγάλες οικονομίες, συνέχισε να ανακάμπτει «έντονα», ανέφερε η ομάδα.
Η παγκόσμια κρίση υγείας συνέπεσε με ένα απαράμιλλο σοκ στη ζήτηση ενέργειας φέτος, με τον IEA να προειδοποιεί προηγουμένως ότι η πτώση της αύξησης της ζήτησης πετρελαίου το 2020 θα μπορούσε να είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία.
Κοιτώντας μπροστά, ο IEA είπε ότι αναμένεται να αυξηθεί η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου κατά περίπου 5,5 εκατομμύρια bpd το επόμενο έτος, ανεβαίνοντας κατά μέσο όρο στα 97,1 εκατομμύρια bpd το 2021.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης