Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Νέες άδειες αιολικής και ηλιακής ενέργειας χορηγεί η Γερμανία

Νέες άδειες αιολικής και ηλιακής ενέργειας χορηγεί η Γερμανία
Για την κατασκευή εγκαταστάσεων 677 MW στο πλαίσιο του πρώτου διαγωνισμού καινοτομίας
Η γερμανική υπηρεσία δικτύου ανακοίνωσε την Τετάρτη 30/9/2020 ότι έχει χορηγήσει άδειες για την κατασκευή εγκαταστάσεων 677 μεγαβάτ (MW) ανανεώσιμης ενέργειας στο πλαίσιο του πρώτου λεγόμενου διαγωνισμού καινοτομίας που προωθεί το συνδυασμό δραστηριοτήτων παραγωγής και αποθήκευσης.
Η αρχή προσπαθεί να αντιστρέψει μια χαλάρωση στις αιτήσεις για έργα πράσινης ενέργειας που απειλούν την πρόοδο για την μετάβαση της χώρα στην πράσινη ενέργεια.

Το ενδιαφέρον έχει μειωθεί απότομα από το 2017, όταν οι γενναιόδωρες 20ετές εγγυήσεις τιμολόγησης, που χορηγήθηκαν βάσει νόμου του 2000 για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εγκαταλείφθηκαν υπέρ ενός προγράμματος που βασίζεται σε δημοπρασίες.

Οι διαγωνισμοί καινοτομίας - που παρουσιάστηκαν και πραγματοποιήθηκαν παράλληλα με τακτικούς πλειστηριασμούς για νέα χωρητικότητα - αποσκοπούν στην επιβράβευση της τεχνολογίας αποθήκευσης που αποσκοπεί στην ανακούφιση των δικτύων μεταφοράς από το άγχος που προκύπτει από τη διακοπή της πράσινης ισχύος.
Ο στόχος είναι να δημιουργηθούν κίνητρα για επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και εξοπλισμού να επενδύσουν σε ένα ασφαλές πλαίσιο, αν και ο τομέας πρέπει τελικά να προχωρήσει με αυτοχρηματοδότηση.

Η ρυθμιστική αρχή της αγοράς ενέργειας Bundesnetzagentur σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι μεταξύ των 677 MW, 28 εγκαταστάσεις ηλιακής ενέργειας και ένα έργο αιολικής ενέργειας στην ξηρά με επιτόπια αποθήκευση είχαν προσελκύσει εγγυήσεις για σταθερές πληρωμές.
Είχε λάβει προσφορές για 1.095 MW, που ισοδυναμεί με μεγάλο πυρηνικό σταθμό παραγωγής ενέργειας.

Οι πληρωμές για τα περιουσιακά στοιχεία θα μοιραστεί με τους καταναλωτές μέσω του στοιχείου χρέωσης δικτύου στους λογαριασμούς τους και θα μεταφέρει τους παραγωγούς πάνω από τις τιμές που επιτυγχάνουν στη χονδρική αγορά.
Ανέρχονται κατά μέσο όρο σε σταθμισμένο όγκο 2,65 σεντ ανά κιλοβατώρα (kWh) για μεμονωμένες μονάδες παραγωγής και 4,5 σεντ / kWh για συνδυασμένες μονάδες που μοιράζονται ένα σημείο τροφοδοσίας δικτύου, ανέφερε η δήλωση.
Η γερμανική εικοσιτετράωρη ισχύς για παράδοση το επόμενο έτος διαπραγματεύτηκε στα 4,1 σεντ / kWh στη χονδρική αγορά .


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης