Εφικτός ο δεκαπλασιασμός ισχύος της αιολικής ενέργειας στη Βραζιλία έως το 2050

Εφικτός ο δεκαπλασιασμός ισχύος της αιολικής ενέργειας στη Βραζιλία έως το 2050

Η Βραζιλία είναι η έβδομη στην παγκόσμια κατάταξη του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας (GWEC),  καθώς κατά το α΄ 6μηνο του 2020 κατασκευάστηκαν 637 αιολικά πάρκα και 7.738 ανεμογεννήτριες. Μάλιστα, το Εθνικό Σχέδιο Ενέργειας 2050 εκτιμά ότι οι ανεμογεννήτριες σε αιολικά πάρκα μπορούν να φτάσουν μεταξύ 110 GW και 195 GW τις επόμενες δεκαετίες.

Η αιολική ενέργεια είναι η δεύτερη πηγή στον πίνακα ηλεκτρικής ενέργειας της Βραζιλίας, μόνο πίσω από την υδροηλεκτρική, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ηλεκτρικής Ενέργειας (Aneel). Η εγκατεστημένη ισχύς είναι 16 GW, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τον Ιούνιο του 2020 από τη Βραζιλιάνικη Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ABEEólica).

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Irena), εάν τα αιολικά και φωτοβολταϊκά συστήματα αντικαταστήσουν 500 GW άνθρακα, θα συμβάλουν στη μείωση του κόστους του ενεργειακού συστήματος έως και 23 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Η παγκόσμια ετήσια μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα είναι περίπου 1,8 gigatons (Gt), που ισοδυναμεί με το 5% των συνολικών εκπομπών το 2019.

Οι προοπτικές της αιολικής ενέργειας

Είναι σημαντική η επιλογή κατάλληλων τοποθεσιών. Σύμφωνα με το Bloomberg New Energy Finance (BNEF), ο αιολικός τομέας επένδυσε 13,6 δισεκατομμύρια δολάρια στη χώρα το 2019. Το αποτέλεσμα ήταν η παραγωγή 355,9 TWh ενέργειας, 15% περισσότερο από το προηγούμενο έτος. Η Βραζιλία ευνοείται από την ποιότητα των ανέμων, οι οποίοι είναι σταθεροί, με επαρκή ένταση και χωρίς ξαφνικές αλλαγές στην ταχύτητα ή την κατεύθυνση.

Η παραγωγή αιολικής ενέργειας μπορεί να αποτελέσει πηγή εισοδήματος και βελτίωση της ζωής των ιδιοκτητών, με την καταβολή μισθωμάτων, που φορολογούνται, για τη λειτουργία περισσότερων από 7.000 ανεμογεννητριών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης