Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Ο πρίγκιπας William λανσάρει 50 εκατομμύρια λίρες για να σώσει το περιβάλλον του πλανήτη

Ο πρίγκιπας William λανσάρει 50 εκατομμύρια λίρες για να σώσει το περιβάλλον του πλανήτη

Το Guardian ανακοίνωσε ότι θα απονεμηθούν 50 εκατομμύρια λίρες για 10 χρόνια μέσω του βραβείου Earthshot, το οποίο θα τιμολογηθεί ως «το πιο διάσημο παγκόσμιο βραβείο περιβάλλοντος στην ιστορία»

Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ δήλωσε ότι ένιωθε ότι ήταν «δουλεία του και ευθύνη του» καθώς ο πλανήτης έφτασε στο «σημείο αιχμής» και η επόμενη δεκαετία θα είναι «κρίσιμη».

Για τα επόμενα 10 χρόνια θα απονέμονται κάθε χρόνο πέντε βραβεία του ενός εκατομμυρίου λιρών με στόχο την παροχή τουλάχιστον 50 λύσεων σε ορισμένα από τα περιβαλλοντικά
προβλήματα του κόσμου.

Το βραβείο δημιουργήθηκε μέσω του Royal Foundation, λαμβάνοντας συμβουλές από ομάδες πίσω από το Nobel prize και το Xprize.

Ο William εμπνεύστηκε από τον πατέρα του Prince Charles, όπως και τον τηλεοπτικό φυσιοδίφη Sir David Attenborough, ο οποίος είναι και ένας από τους κριτές του βραβείου.

«Ένιωσα πάρα που ότι υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να κάνουν πολλά καλά πράγματα για το περιβάλλον και αυτό που χρειάζονται είναι λίγο καταλύτης, λίγο ελπίδα, λίγη θετικότητα που μπορούμε πραγματικά να διορθώσουμε αυτό που παρουσιάζεται» ανέφερε ο πριγκιπας.

Εμπνευσμένος από την φιλοδοξία «moonshot» του John F Kennedy, το βραβείο επικεντρώνεται σε πέντε «Earthshots» - απλοί αλλά φιλόδοξοι στόχοι για τον πλανήτη.

Οι οποίοι είναι:

  • Να προστατέψουμε και αποκαταστήσουμε τη φύση
  • Να καθαρίσουμε τον ατμοσφαιρικό αέρα
  • Να ανασταίνουμε τους ωκεανούς
  • Να καλλιεργήσουμε έναν πλανήτη χωρίς απόβλητα
  • Να φτιάξουμε το κλίμα

Το σχέδιο έχει ως στόχο την αξιοποίηση της εφευρετικότητας των πολιτών και την ικανότητά τους να εφεύρουν. Ο πρίγκιπας ελπίζει ότι το βραβείο θα φτάσει σε όλους σε όλο τον κόσμο, από κοινότητες, σχολεία, τράπεζες, κυβερνήσεις και εταιρίες.»

Οι υποψηφιότητες για τα πρώτα πέντε βραβεία των ενός εκατομμυρίου λίρες θα ανοίξουν την 1η Νοεμβρίου.
Περισσότεροι από 100 «υποψήφιοι» έχουν επιλεγεί από όλο τον κόσμο.
Οι πρώτοι πέντε νικητές θα ανακοινωθούν σε τελετή στο Λονδίνο τον επόμενο χρόνο.
Το βραβείο υποστηρίζεται από μια παγκόσμια συμμαχία εταιρικών σχέσεων, συμπεριλαμβανομένου της WWF και της Greenpeace, και υπάρχουν σχέδια για να δημιουργήσει τη δική του βάση μέχρι τον επόμενο χρόνο.
Οι υποστηρικτές περιλαμβάνουν το Aga Khan Development Network, το Bloomberg Philanthropies, το DP World σε συνεργασία με το Dubai Expo 2020 και το Jack Ma Foundation.

 www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης