Commodities

Η ζήτηση της Κίνας ανοίγει τον δρόμο για την λάμψη του αλουμινίου

Η ζήτηση της Κίνας ανοίγει τον δρόμο για την λάμψη του αλουμινίου
Ο στόχος είναι στα 1873 δολάρια/τόνο για την τιμή του αλουμινίου
Πόλος έλξης έχει γίνει για τους επενδυτές το αλουμίνιο καθώς στοιχηματίζουν στην αναζωπυρωμένη κινέζικη ζήτηση για το μέταλλο, μετά τα lockdowns λόγω του κορωνοϊού κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με άρθρο του Barani Krisgnan στο Investing.com
Το αλουμίνιο χρησιμοποιείται σε μια τεράστια ποικιλία προϊόντων, όπως κουτιά, αλουμινόχαρτα, σκεύη κουζίνας, κουφώματα, βαρέλια μπύρας και ανταλλακτικά αεροπλάνων.
Και παρά το πρόσφατο ράλι του, οι τεχνικές αναλύσεις του αλουμινίου δείχνουν ότι μπορεί να έχει ακόμα κάποια ανοδική πορεία.

Οι τιμές σε νέα υψηλά

Από την διαπραγμάτευση στην ασιατική αγορά την Τετάρτη, τα προθεσμιακά συμβόλαια αλουμινίου τριών μηνών ανήλθαν στα 1.851,75 δολ. ο τόνος, μειωμένα κατά 0,1%.
Όμως για την εβδομάδα, παρουσίασε κέρδος σχεδόν 5%, προστιθέμενο στην άνοδο 1,5% της προηγούμενης εβδομάδας και την άνοδο 1,4% της προηγούμενης εβδομάδας.
Επίσης, εκτός από την πτώση 1% του Σεπτεμβρίου, το αλουμίνιο ανέβηκε τους τελευταίους έξι μήνες.

Για τον Οκτώβριο μέχρι στιγμής, είναι σχεδόν 6% πάνω, ο καλύτερος μήνας από τον Ιούλιο.
Ενώ το αλουμίνιο είχε ένα θλιβερό πρώτο εξάμηνο του έτους, λόγω του «χτυπήματος»που δέχθηκαν τα μέταλλα στα αρχικά στάδια της επιδημίας του κοροναϊού, σε ετήσια βάση δεν κινήθηκε πολύ άσχημα, καταγράφοντας ένα premium 3,5%.
Από τεχνική άποψη, το Daily Outlook του Investing.com συστήνει «ισχυρή αγορά» για τα προθεσμιακά τριμήνου, με αντίσταση στα  1,873 $ τον τόνο.

Χρυσός και χαλκός

Σε σύγκριση με το αλουμίνιο, ο χρυσός εξακολουθεί να έχει ετήσιο κέρδος άνω του 20%.
Αλλά αυτή την εβδομάδα και μόνο, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πολύτιμου μετάλλου στη Νέα Υόρκη υποχωρούν σχεδόν κατά 2%, πέφτοντας κάτω από τη βασική υποστήριξη των 1.900 δολαρίων. Για τον Οκτώβριο, ο χρυσός κινείται σε θετικό έδαφος.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χαλκού στις ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο 0,4% την ημέρα στα 3,05 $ ανά λίβρα, αλλά σημείωσαν πτώση 1% την εβδομάδα, τη δεύτερη εβδομαδιαία απώλεια σε τέσσερις εβδομάδες.


Το τεχνικό διάγραμμα του αλουμινίου


alum

 
Κλειδί οι προσδοκίες της κινεζικής ζήτησης.


Τα κινεζικά χυτήρια αλουμινίου αποκατέστησαν γρήγορα την πρωτογενή δυναμικότητα αλουμινίου, η οποία έκλεισε νωρίτερα φέτος, και επίσης έθεσαν σε λειτουργία νέα projects για να επωφεληθούν από τα υψηλά περιθώρια κέρδους.

Σύμφωνα με το China Alumina & Aluminium Outlook της S&P Global Platts για το 4ο τρίμηνο του 2020, το 86% των συμμετεχόντων στην αγορά ανέμενε ότι η ζήτηση αλουμίνας θα αυξηθεί καθώς ενισχύεται η βιομηχανική δραστηριότητα της Κίνας.
Μόνο το 4% των ερωτηθέντων της έρευνας αναμένουν μείωση της ζήτησης αλουμίνας.
Η ισχυρότερη ζήτηση είναι πιθανό να προσφέρει μια ευκαιρία για εισαγόμενη αλουμίνα, με το 48% να εκτιμά ότι οι εισαγωγές θα αυξηθούν και μόνο το 9% να πιστεύει ότι θα μειωθεί.
Και παρά το τωρινό ράλι, σύμφωνα με την έρευνα, το 38% αναμένει αύξηση των τιμών για το αλουμίνιο και 29% πιστεύει ότι θα υποχωρήσουν.

Προβλέψεις για τις τιμές σε γιουάν

Δεδομένου ότι η έρευνα και το αποτέλεσμά της ήταν σε μεγάλο βαθμό επικεντρωμένη στην Κίνα, η S&P Global Platts δημοσίευσε προσδοκίες από τους ερωτηθέντες για τις τιμές σε γιουάν.
Οι τιμές της αλουμίνας στο τέταρτο τρίμηνο αναμενόνταν σε μεγάλο βαθμό να κυμαίνονται στο γιουάν 2.300-2.400 / mt (337 $ 352 $ / mt), υποστηριζόμενες από τη σταθερή ζήτηση και το κόστος παραγωγής, ανέφερε η έρευνα.

Ένας μικρός αριθμός είπε ότι το χαμηλό όριο θα μπορούσε να είναι 2.200 γιουάν / mt και το υψηλό θα μπορούσε να φτάσει όσο τα 2.600 γιουάν / mt.
Η πλειοψηφία ανέμενε ότι οι κινεζικές τιμές πρωτογενούς αλουμινίου θα παραμείνουν πάνω ή γύρω στα 14.000 γιουάν / mt. το τρίμηνο.
Μερικοί είπαν ότι το χαμηλό θα μπορούσε να είναι γιουάν 13.000 / mt και το υψηλό θα μπορούσε να φθάσει Yuan 15.000 / mt.

Με δεδομένο αυτό το σενάριο, το 71% των ερωτηθέντων υπολόγισε ότι η αυξανόμενη δυναμικότητα πρωτογενούς αλουμινίου θα αρχίσει να επηρεάζει τις κινεζικές εγχώριες τιμές.
Περίπου το 52% είπε ότι η ευκαιρία εισαγωγής με arbitrage θα παραμείνει ανοιχτή το 4ο τρίμηνο, ενώ το 19% πιστεύει ότι θα κλείσουν τα ανοίγματα.
Ορισμένοι σημείωσαν ότι η απόκλιση θα αρχίσει να περιορίζεται ενόψει της αύξησης της εγχώριας προσφοράς και της ανάκαμψης στην ναυτιλία.
Η Platts μίλησε σε 22 εταιρείες για τις προοπτικές, με τους συμμετέχοντες να αποτελούνται από παραγωγούς, χυτήρια αλουμινίου, εγχώριους και διεθνείς εμπορικούς οίκους.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης