Τελευταία Νέα

BNEF: Η επικράτηση των ΑΠΕ αλλάζει ριζικά τον ενεργειακό χάρτη

BNEF: Η επικράτηση των ΑΠΕ αλλάζει ριζικά τον ενεργειακό χάρτη
Ποιοί κλάδοι κινδυνεύουν, ποιά είναι τα όρια της ανάπτυξης των ΑΠΕ σύμφωνα με το Bloomberg BNF
Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια είναι η φθηνότερη μορφή νέας ηλεκτρικής ενέργειας στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου σήμερα σύμφωνα με ανάλυση του BloombergNEF, η οποία προβλέπει ένα σημείο ανατροπής σε πέντε χρόνια, όταν θα είναι πιο ακριβό να λειτουργεί μια υπάρχουσα μονάδα παραγωγής ενέργειας από άνθρακα ή φυσικού αερίου από την κατασκευή νέων ηλιακών ή αιολικών πάρκων.
Τα ευρήματα ενισχύουν την έρευνα που δείχνει γιατί οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εξαπλώνονται στις περισσότερες αγορές ηλεκτρικής ενέργειας.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε ότι η ηλιακή ενέργεια αρχίζει να ξεπερνά τον άνθρακα ως τη φθηνότερη μορφή ηλεκτρικής ενέργειας.
Σε πέντε χρόνια το κόστος λειτουργίας μονάδων άνθρακα θα είναι πιο ακριβό από την κατασκευή νέων ηλιακών ή αιολικών πάρκων.

Στο 70-80% τα όρια εξάντλησης των ΑΠΕ


Ωστόσο, υπάρχει ένα οικονομικό όριο στη διάδοση αυτών των πηγών καθαρής ενέργειας, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του BNEF Seb Henbest στο ετήσιο συνέδριο της ερευνητικής ομάδας στο Λονδίνο τη Δευτέρα 19/10/2020.
Θα έρθει ένα σημείο σε κάθε χώρα όπου θα επιτυγχάνεται κορεσμός επειδή η τεχνολογία δεν θα μειώνει πλέον το κόστος παραγωγής σε σύγκριση με τη λειτουργία του υπάρχοντος στόλου παραγωγής θερμότητας.
Αυτοί οι περιορισμοί υποδηλώνουν ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν θα κερδίσουν περισσότερο από 70% με 80% της σηνολικής αγοράς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες.

Ακόμη και στην Ευρώπη, η οποία έχει μερικές από τις πιο απαιτητικές πολιτικές που ενθαρρύνουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αποθαρρύνει τα ορυκτά καύσιμα, η αιολική και η ηλιακή ενέργεια είναι απίθανο να ξεπεράσουν το 80% της συνολικής προσφοράς.
Αυτό το επίπεδο διείσδυσης «είναι πολύ μακριά ακόμα για  σχεδόν κάθε αγορά που εξετάζουμε», δήλωσε ο Henbest σε μια παρουσίαση που περιγράφει τα πρώτα ευρήματα του New Energy Outlook της BNEF, που πρόκειται να δημοσιευθεί ολοκληρωμένα εντός του μήνα
. "Δεν πρόκειται να επιτύχουμε αυτά τα επίπεδα σύντομα και φυσικά μπορούμε να τα ξεπεράσουμε τα τρέχοντα."

Κίνδυνοι για τη ναυτιλία

Η στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι πιθανό να αναμορφώσει ορισμένους κλάδους, ιδίως τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις.
Το ένα τρίτο των μιλίων cargo που μεταφέρονται από τις ναυτιλιακές προέρχεται από την κίνηση ορυκτών καυσίμων σε όλο τον κόσμο και το 70% αυτού του τμήματος είναι πετρέλαιο, εκτιμά το BNEF.

Καθώς οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας λαμβάνουν μερίδιο αγοράς από το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα, οι ναυτιλιακές εταιρείες που παραδίδουν αυτά τα καύσιμα και διατηρούν την τροφοδοσία και με αγωγούς θα πληγούν επίσης.

«Υπάρχει πιθανώς μια μείωση της ζήτησης για τις ναυτιλιακές υπηρεσίες και τους σιδηροδρόμους, αυτό μπορεί όμως να σημαίνει λιγότερη κατανάλωση ενέργειας και χαμηλότερες εκπομπές», δήλωσε ο Henbest.


Περισσότερη ισχύς για τα σπίτια

Η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας για τη θέρμανση σπιτιών και ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων θα μπορούσε να εξοικονομήσει ενέργεια και εκπομπές, σύμφωνα με την έκθεση.

Η οδήγηση ενός ηλεκτρικού οχήματος χρησιμοποιεί έως και τρεις φορές λιγότερη ενέργεια από έναν συμβατικό κινητήρα καύσης, αναφέρει το BNEF.
Η εναλλαγή σε αντλίες θερμότητας αντί για τους παραδοσιακούς λέβητες αερίου θα έκανε τα κτίρια θέρμανσης πολύ πιο αποτελεσματικά, σύμφωνα με τα ευρήματα του BNEF.

Υπολογίζει ότι η τήξη του παλιού χάλυβα και η αναμόρφωσή του είναι πέντε φορές πιο ενεργειακά αποδοτική από την παραγωγή του υλικού από το μηδέν.

Στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, το BNEF εκτιμά ότι ο άνθρακας είναι επίσης ένας από τους πιο αναποτελεσματικούς τρόπους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς το 65% της ενέργειας χάνεται κατά τη διαδικασία καύσης του καυσίμου.
Η ενέργεια που χάνεται κατά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον άνεμο είναι σχεδόν μηδενική.

Το αποτέλεσμα, λέει το BNEF, είναι ότι εάν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κερδίσουν μεγαλύτερο μερίδιο του ενεργειακού μείγματος, ο κόσμος θα χρειαστεί λιγότερη ενέργεια για να παράγει την ίδια ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας.
«Συνολικά, αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να έχουμε καλύτερη ενεργειακή απόδοση τελικής χρήσης από τη χρήση ηλεκτρικών διεργασιών και τεχνολογίας κατάντη», είπε. «Εάν χρησιμοποιούμε ανανεώσιμες πηγές για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, κερδίζουμε επίσης μεσαία ροή. Συνολικά, αυτό μεταφράζεται σε δυο έως τρεις φορές λιγότερη παροχή πρωτογενούς ενέργειας. "


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης