Τελευταία Νέα

ΕΣΗΑΠΕ – ΕΛΕΤΑΕΝ: Ανάγκη συναίνεσης σε ένα ρεαλιστικό αίτημα ευρωπαϊκής «ένεσης» στον ΕΛΑΠΕ

ΕΣΗΑΠΕ – ΕΛΕΤΑΕΝ: Ανάγκη συναίνεσης σε ένα ρεαλιστικό αίτημα ευρωπαϊκής «ένεσης» στον ΕΛΑΠΕ
Στη χθεσινή συνάντηση των δύο Συνδέσμων και μεγάλων εταιρειών ΑΠΕ με τον Κ. Χατζηδάκη, επισημάνθηκε ότι αιτίες του προβλήματος είναι τόσο η πανδημία, όσο και η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ
Την εκτίμησή τους ότι το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ προήλθε τόσο από την περσινή απόφαση για μείωση του ΕΤΜΕΑΡ με ταυτόχρονη αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, προκειμένου να στηριχθεί οικονομικά η επιχείρηση , όσο και από την πανδημία (π.χ. με τη μείωση της Οριακής Τιμής Συστήματος), κατέθεσαν οι ΕΣΗΑΠΕ, ΕΛΕΤΑΕΝ, και οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου, κατά τη χθεσινή συνάντησή τους με τον υπουργό Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκη.

Με βάση τους παράγοντες του κλάδου, η διττή αιτία του ελλείμματος σημαίνει πως, αν είναι κοινή επιδίωξη να εξαντληθούν οι πιθανότητες να υπάρξει χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια (REACT EU), θα πρέπει η πολιτεία και η αγορά να συμφωνήσουν σε ένα ρεαλιστικό αίτημα, που θα ανταποκρίνεται στην πραγματική επίπτωση της πανδημίας και να το υποστηρίξουν όλοι μαζί με κάθε μέσο. Ακόμη όμως και ευρωπαϊκά κονδύλια να μην υπάρξουν, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν άλλοι κρατικοί πόροι, όπως έχει αποφασίσει να κάνει π.χ. η Γερμανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Σύνδεσμοι και οι εταιρείες ζήτησαν τη συνάντηση προκειμένου να ενημερωθούν για τις προθέσεις του υπουργείου. Κι αυτό διότι μέχρι σήμερα υπάρχουν δηλώσεις, ομιλίες, συνεντεύξεις και διάφορα ρεπορτάζ στον Τύπο, αλλά ακόμα καμία επίσημη ενημέρωση για το πώς σκέφτεται το ΥΠΕΝ να χειριστεί το θέμα με το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ.

Πρόσβαση στις μελέτες για τον ΕΛΑΠΕ

Όπως επισήμαναν κατά τη συνάντηση, πρόθεση τους είναι να συνδράμουν με ιδέες και προτάσεις σε έναν διάλογο που πρέπει να είναι ουσιαστικός κι ειλικρινής κι όχι προσχηματικός. Ωστόσο, για να τοποθετηθούν αναλυτικότερα, να δημοσιοποιηθούν από το υπουργείο τα στοιχεία και οι μελέτες στη βάση των οποίων έχει ξεκινήσει τις σκέψεις του για τον ΕΛΑΠΕ.

Ενδεικτικό παράδειγμα, σύμφωνα με τους παράγοντες του κλάδου, είναι η μελέτη που έχει γίνει για τη ΡΑΕ, τη στιγμή που θα πρέπει η αγορά να εμπλακεί και στη μελέτη που εκπονεί ο ΔΑΠΕΕΠ. Στην παρούσα φάση, ο κλάδος δεν έχει πρόσβαση σ’ αυτά τα στοιχεία, που δεν είναι δημόσια, με συνέπεια να μην μπορεί να συζητήσει στην ίδια βάση με το υπουργείο. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί επίσης να κοινοποιηθούν οι έστω και προκαταρκτικές σκέψεις και προτάσεις του ΥΠΕΝ.

Σε κάθε περίπτωση, όπως υπογράμμισαν στη συνάντηση, βασική αρχή του διαλόγου οφείλει να είναι ο σεβασμός των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η πολιτεία έναντι των επενδυτών που επένδυσαν στη βάση των εγγυήσεων ενός συντεταγμένου κράτους, που οφείλει να έχει συνέπεια και συνέχεια. «Ποιος επενδυτής θα επενδύσει σε μια χώρα που συνεχώς αθετεί τα συμφωνημένα;», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Λυπηρό γεγονός η στοχοποίηση του κλάδου

Επίσης, ο διάλογος δεν μπορεί να γίνεται με εκ των προτέρων στοχοποίηση κι ενοχοποίηση της άλλης πλευράς. Όπως τονίσθηκε κατά τη συνάντηση, είναι λυπηρό το γεγονός ότι ενοχοποιείται και στοχοποιείται ο κλάδος με κατηγορίες για υπερκέρδη και για το ότι δήθεν δεν έχει υποστεί κάποια συνέπεια από την κρίση και την πανδημία.

Όπως συμπλήρωσαν οι παράγοντες της αγοράς, είναι σαν να ξεχνάμε το new deal και τις έκτακτες εισφορές που έχουν επιβληθεί στον κλάδο και οι οποίες είχαν συνοδευτεί τότε με την ρητή διαβεβαίωση της Πολιτείας ότι πρόκειται για ένα έκτακτο γεγονός που δεν πρόκειται ποτέ να επαναληφθεί. Aντίστοιχες πρακτικές έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2018/2001, σχετικά με την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Είναι σαν να ξεχνάμε ότι μετά το New Deal που προκάλεσε χάος κι οδυνηρές συνέπειες στην επενδυτική δραστηριότητα στον κλάδο με ξεπούλημα έργων, αναστολή επενδύσεων κλπ. ελάχιστοι έμειναν να επενδύουν και να βοηθούν τη χώρα, και οικονομικά και για να πιάσει τους στόχους για τις ΑΠΕ.

«Κι όλα αυτά ενώ ήδη ο κλάδος έχει επιδείξει σημαντικό κι υγιή ανταγωνισμό και συνδράμει ουσιαστικά στο κύριο μέλημα του υπουργείου και της κυβέρνησης, που είναι η εξασφάλιση φθηνότερου ρεύματος, όπως πρόσφατα διαβάσαμε σε συνέντευξή σας», ανέφεραν στον υπουργό.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης