Διεθνή

Στα άκρα οι σχέσεις Γαλλίας-Τουρκίας – Μποϊκοτάζ Erdogan στα γαλλικά προϊόντα

Στα άκρα οι σχέσεις Γαλλίας-Τουρκίας – Μποϊκοτάζ Erdogan στα γαλλικά προϊόντα
Μποϊκοτάζ Erdogan στα γαλλικά προϊόντα

Στον απόηχο των λεκτικών επιθέσεων εναντίον του Εμανουέλ Μακρόν από τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και των καλεσμάτων για μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων στον αραβικό κόσμο, ο πρόεδρος της Γαλλίας στέλνει τα δικά του μηνύματα.

Ειδικότερα, στις αναρτήσεις του υπογραμμίζει ότι απορρίπτει τη «ρητορική του μίσους», την τυραννία και τον φανατισμό και ότι ενστερνίζεται αξίες όπως η ελευθερία, η ισότητα και η αλληλεγγύη.

«Την ελευθερία, την αγαπάμε με πάθος, την ισότητα, την εγγυόμαστε, την αδελφοσύνη, τη ζούμε έντονα. Τίποτα δεν θα μας κάνει να υποχωρήσουμε, ποτέ. Η ιστορία μας είναι εκείνη της μάχης εναντίον των τυραννιών και των φανατισμών. Θα συνεχίσουμε... Σεβόμαστε όλες τις διαφορές υπό το πνεύμα της ειρήνης. Δεν θα αποδεχθούμε ποτέ τον λόγο του μίσους και θα υπερασπιστούμε τον λογικό διάλογο... Θα τασσόμαστε πάνω στο πλευρό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των οικουμενικών αξιών», ανάρτησε ο Γάλλος πρόεδρος, που έστειλε τα μηνύματα τόσο τη γαλλική, όσο και σε αγγλική και αραβική γλώσσα.

Τα νέα πυρά από Ερντογάν

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τουρκίας συνέχισε σήμερα τις φραστικές επιθέσεις κατά του Γάλλου προέδρου, δημιουργώντας περαιτέρω ένταση στις ήδη τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Το άτομο που διοικεί τη Γαλλία έχασε τον δρόμο του. Μιλάει για τον Ερντογάν όλη την ημέρα. Κοίταξε πρώτα τον εαυτό σου και που πηγαίνεις», δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος σε τηλεοπτική του ομιλία, στην επαρχία της Μαλάτειας, στα ανατολικά της Τουρκίας. Ο Ερντογάν υπενθύμισε μάλιστα πως ο ίδιος είχε προτρέψει χθες τον Μακρόν να εξεταστεί σε ιατρικό επίπεδο, καθώς χρήζει θεραπείας.

Υπενθυμίζεται ότι η χθεσινή δήλωση Ερντογάν προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση του προεδρικού μεγάρου στο Παρίσι, με το γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών να ανακαλεί τον πρεσβευτή της στην Άγκυρα για διαβουλεύσεις.

Σήμερα, εξάλλου, το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας διαβεβαίωσε ότι ο πρέσβης της Τουρκίας στη Γαλλία έδωσε τα συλλυπητήριά του μετά τη δολοφονία του καθηγητή Σαμιέλ Πατί, σε αντίθεση με όσα ισχυρίζονται οι γαλλικές αρχές.

Στήριξη Μακρόν από Ε.Ε.

Τη στάση της Τουρκίας και τις επιθέσεις του Ερντογάν εναντίον του Μακρόν καταδίκασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Συγκεκριμένα, με ανάρτησή του στο Twitter, ο Σαρλ Μισέλ ανέφερε τα παρακάτω: «Αντί για θετική ατζέντα, η Τουρκία επιλέγει προκλήσεις, μονομερείς ενέργειες στη Μεσόγειο και τώρα τις προσβολές. Είναι απαράδεκτο. Σεβασμός στην Ευρώπη και στα κράτη μέλη της».


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης