BNEF: Από τις ΑΠΕ το 56% της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έως τα μέσα του αιώνα - Eπενδύσεις 11 τρισ. δολ.

BNEF: Από τις ΑΠΕ το 56% της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έως τα μέσα του αιώνα - Eπενδύσεις 11 τρισ. δολ.
Το φυσικό αέριο είναι το μόνο ορυκτό καύσιμο που συνεχίζει να αυξάνεται καθ 'όλη τη διάρκεια των προοπτικών κυρίως λόγω της χρήσης στη βαριά βιομηχανία

H εγκατεστημένη ισχύς από την αιολική και ηλιακή ενέργεια θα συμβάλει στη σταθερή μείωση των εκπομπών στην παραγωγή ενέργειας από το 2027, σύμφωνα με το BloombergNEF’s New Energy Outlook (NEO) 2020. Η τελευταία προβολή της BNEF δείχνει ότι από το 2027 οι εκπομπές ενέργειας μειώνονται με ρυθμό 0,7% ετησίως έως το 2050.
Σε σχεδόν 11 τρισεκατομμύρια δολάρια αναμένεται να φθάσουν οι επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια έως το 2050, καθώς η παγκόσμια κοινότητα στρέφεται ολοένα και περισσότερο προς φιλικότερες -προς το περιβάλλον- πηγές ενέργειας, κάτι το οποίο ενισχύεται και από τη μείωση του σχετικού κόστους παραγωγής.

Η εν λόγω προοπτική βασίζεται στην ηλεκτροκίνηση και στη βελτιωμένη ενεργειακή απόδοση σε όλες τις βιομηχανίες.

Ειδικότερα, ο συνδυασμός αιολικής και ηλιακής ενέργειας θα αντιπροσωπεύει το 56% της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έως τα μέσα του αιώνα.

Η τελευταία ανάλυση της BNEF διαπίστωσε ότι η μείωση της ενεργειακής ζήτησης λόγω της πανδημίας του κορονοϊού θα αφαιρέσει περίπου τις εκπομπές του ενεργειακού τομέα αξίας δυόμισι ετών από τώρα έως το 2050. Το 2020 η πανδημία Covid-19 οδήγησε σε μείωση 10%. Ενώ η BNEF προβλέπει ότι η οικονομική ανάκαμψη θα οδηγήσει σε αύξηση, οι εκπομπές από την καύση στον ενεργειακό τομέα «ποτέ ξανά» δεν θα φτάσουν τα επίπεδα του 2019.

Το φυσικό αέριο και το υδρογόνο

Αντίθετα, το φυσικό αέριο είναι το μόνο ορυκτό καύσιμο που συνεχίζει να αυξάνεται καθ 'όλη τη διάρκεια των προοπτικών, από 0,5% σε ετήσια βάση έως το 2050, αυξάνοντας το 33% στα κτίρια και το 23% στη βιομηχανία, όπου υπάρχουν λίγα οικονομικά υποκατάστατα χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της BNEF Jon Moore είπε: «Τα επόμενα 10 χρόνια θα είναι κρίσιμα για τη μετάβαση της ενέργειας.«Υπάρχουν τρία βασικά πράγματα που θα πρέπει να δούμε: ταχεία ανάπτυξη ανέμου και φωτοβολταϊκών. Γρηγορότερη πρόσληψη καταναλωτών σε ηλεκτρικά οχήματα, Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μικρής κλίμακας και τεχνολογία θέρμανσης χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, όπως αντλίες θερμότητας ·και κλιμακωτή ανάπτυξη καυσίμων μηδενικού άνθρακα».

Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης ένα «σενάριο κλίματος» που διερευνά μια καθαρή ηλεκτρική ενέργεια και ένα μονοπάτι υδρογόνου για τη συγκράτηση θερμοκρασιών πολύ κάτω από 2 βαθμούς. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της BNEF και ο επικεφαλής συγγραφέας του NEO 2020, Seb Henbest, δήλωσε: «Οι προβλέψεις μας για το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας έχουν γίνει ακόμη πιο ανοδικές για τις ανανεώσιμες πηγές από ό, τι τα προηγούμενα χρόνια, βασισμένες αποκλειστικά στη δυναμική του κόστους.

Η BNEF είπε ότι για μια πράσινη διαδρομή υδρογόνου απαιτείται ποσό μεταξύ 78 και 130 τρισεκατομμυρίων δολαρίων νέων επενδύσεων από τώρα έως το 2050 για να καλύψει την ανάπτυξη του δικτύου και της της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και την κατασκευή, αποθήκευση και μεταφορά υδρογόνου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης