Πετρέλαιο

Σημαντική πτώση της εξόρυξης υδρογονανθράκων της Νορβηγίας το 2020

Σημαντική πτώση της εξόρυξης υδρογονανθράκων της Νορβηγίας το 2020
Μεγάλη πίεση ασκεί η πανδημία του κορωνοϊού στις πετρελαϊκές κινήσεις της Νορβηγίας

H Διεύθυνση Πετρελαίου της Νορβηγίας τόνισε σήμερα ότι η έλλειψη νέων κοιτασμάτων θα μπορούσε να μειώσει γρήγορα την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου μετά το 2030, καθώς ο αριθμός εξόρυξης πετρελαϊκών υδρογονανθράκων φέτος θα μειωθεί στο μισό σε σύγκριση με το 2019.

Η πίεση της πανδημίας Covid-19 στη ζήτηση και τις τιμές του πετρελαίου οδήγησε τις εταιρείες πετρελαίου να μειώσουν τους προϋπολογισμούς εξερεύνησης φέτος και να αναβάλουν μια σειρά από γεωτρήσεις, έτσι ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητά τους.

«Οι γεωτρήσεις πρέπει να συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου οι υποδομές έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής. Χωρίς νέες ανακαλύψεις, η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου θα μπορούσε να μειωθεί γρήγορα μετά το 2030» επισήμανε μεταξύ άλλων η NDP.

To κόστος

Το μέσο κόστος μονάδας για ανακαλύψεις το 2009-2019 ήταν περίπου 25 δολάρια ανά bl, με τους ιθύνοντες να υπογραμμίζουν ότι αν διατηρηθούν οι τιμές σε αυτό το επίπεδο, η μελλοντική εξερεύνηση θα είναι επικερδής ακόμη και με τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου.

Παράλληλα, η Διεύθυνση αναμένει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα αυξηθούν στα 50 δολ. / bl το 2030.

Η Νορβηγία έχει λάβει αιτήσεις από 33 εταιρείες για 36 νέα μπλοκ εξόρυξης που προσφέρονται στη Νορβηγική Θάλασσα. Το φορολογικό καθεστώς της Νορβηγίας προσφέρει εδώ και πολύ καιρό κίνητρα για εξερεύνηση, τα οποία περιλαμβάνουν επιστροφή χρημάτων έως 78% των δαπανών.

Και ως απάντηση στην φετινή κρίση του Covid-19, το νορβηγικό κοινοβούλιο συμφώνησε σε ένα πακέτο φορολογικών κινήτρων για την ενίσχυση της δραστηριότητας στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Τέλος, ορισμένες ευρωπαϊκές εταιρείες πετρελαίου έκριναν απαραίτητη την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου παρά την προοπτική της αυξανόμενης αιχμής της ζήτησης πετρελαίου, καθώς η πανδημία επιταχύνει τη μετάβαση σε ένα μέλλον χαμηλότερων εκπομπών άνθρακα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης