Διεθνή

O Biden προηγείται σε Pensylvania, Georgia, Arizona και Nevada στην τελική ευθεία

O Biden προηγείται σε Pensylvania, Georgia, Arizona και Nevada στην τελική ευθεία
Με 4.263 ψήφους προηγείται ο Biden στην Georgia και 14.454 στην Pensylvania
(Upd) Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι εκλογές στις ΗΠΑ με τον υποψήφιο των Δημοκρατικών, Joe Biden να βρίσκεται πιο κοντά στην προεδρία των ΗΠΑ, καθώς έχει μεγαλύτερο η μικρότερο προβάδισμα στις 4 κρίσιμες περιφέρειες.
Προηγείται με 39.400 ψήφους στην Αριζόνα, 20.137 ψήφους στη Nevada, 4160 στην Georgia και 14.530 στην Pensylvania.
Προσμετρώνται οι επιστολικοί ψήφοι.

Σε αναμονή για την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων

Αν και διανύουμε την τρίτη ημέρα μετά το κλείσιμο της κάλπης της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, δεν υπάρχει ακόμα νικητής, παρά το γεγονός ότι και οι δύο υποψήφιοι δηλώνουν νικητές.
Σε δηλώσεις του από το Λευκό Οίκο ο Donald Trump υποστήριξε ότι είναι ο νικητής των εκλογών, εφόσον μετρηθούν οι νόμιμες ψήφοι, ενώ για ακόμα μια φορά κατήγγειλε τους Δημοκρατικούς για εκλογική νοθεία, πωλώντας επικίνδυνα το πολιτικό σκηνικό.
Από την πλευρά του και ο Jod Biden εξέφρασε τη βεβαιότητα του για τη νίκη, συνέστησε ψυχραιμία και διεμήνυσε ότι «κανείς δεν μπορεί να μας πάρει τη Δημοκρατία».
Μέχρι στιγμής και ενώ συνεχίζεται η καταμέτρηση σε 5 κρίσιμες Πολιτείες – Τζόρτζια, Βόρεια Καρολίνα, Πενσιλβάνια, Νεβάδα και Αριζόνα -, ο Biden προηγείται με 50,5% και 73,48 εκατ ψήφους, έχοντας εκλέξει 264 εκλέκτορες, δηλαδή έξι λιγότερους από τους 270 εκλέκτορες που χρειάζονται για την εκλογή προέδρου.
Από την πλευρά του ο Trump λαμβάνει το 47,5% των ψήφων και 69,62 εκατ ψήφους, έχοντας εκλέξει έως τώρα 214 εκλέκτορες.

-    Στη Γερουσία Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι εκλέγουν από 48 γερουσιαστές (για πλειοψηφία απαιτούνται 51 γερουσιαστές)
-    Στη Βουλή των Αντιπροσώπων οι Δημοκρατικοί προηγούνται με 208 έδρες έναντι 193 των Ρεπουμπλικάνων (για πλειοψηφία απαιτούνται 218 έδρες)
Image
Image
Ανατροπή Biden στην Τζόρτζια, οριακό προβάδισμα 900 ψήφων - Προς επαναμέτρηση

Η Georgia πάει προς επεναμέτρηση και δεν αποκλείεται σε επαναληπτική στις αρχές Ιανουαρίου
Η πρώτη ανατροπή προδιαγράφηκε στην Πολιτεία της Τζόρτζια.
Με ενσωματωμένο το 99% των ψήφων, ο Biden φέρεται να κάνει τη μεγάλη ανατροπή καθώς προηγείται οριακά του Donald Trump με λίγο περισσότερες από 900 ψήφους.
Συγκεκριμένα, o Biden συγκεντρώνει το 49,4% και 2.449.371 ψήφους έναντι 2.448.454 ψήφων του Trump, ο οποίος και αυτός λαμβάνει το 49,4% των ψήφων.
Σε περίπτωση που ο Biden επικρατήσει τελικά στην Τζόρτζια, θα εκλέξει άλλους 16 εκλέκτορες και θα φτάσει στους 280, ξεπερνώντας το ελάχιστο όριο των 270 εκλεκτόρων που απαιτούνται για να εκλεγεί ο επόμενος Πρόεδρος.

Προς ανατροπή και στην Πενσιλβάνια, πήρε προβάδισμα ο Biden

Πέρα όμως από τη Τζόρτζια, ο Biden πήρε κεφάλι και στην Πολιτεία της Πενσιλβάνια με 5.597 ψήφους (20 εκλέκτορες) .
Η διαφοράόμως μειώθηκε εκ νέου.
Μάλιστα Αμερικάνοι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως είναι πολύ πιθανό ο Biden να επικρατήσει και στην Πενσιλβάνια καθώς πολλές από τις ψήφους που έχουν απομείνει να καταμετρηθούν προέρχονται από τα αστικά κέντρα της Ατλάντα και της Φιλαδέλφεια που υποστηρίζουν τους Δημοκρατικούς.
Εκτιμάται μάλιστα πως οι δύο αυτές Πολιτείες θα έχουν ολοκληρώσει εντός της ημέρας την καταμέτρηση των ψήφων και άρα σε πολύ μεγάλο βαθμό θα έχει κριθεί και το ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος.

Μπροστά σε Β. Καρολίνα ο Trump, προβάδισμα Biden σε Νεβάδα

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η καταμέτρηση ψήφων και στη Βόρεια Καρολίνα όπου με ενσωματωμένο το 94% των ψήφων, ο Trump διατηρεί προβάδισμα περίπου 80.000 ψήφων έναντι του Biden.
Συγκεκριμένα, ο Trump λαμβάνει το 50,1% (2.732.084) έναντι 48,7% του Biden (2.655.383 ψήφοι), διαφορά που αν μη τι άλλο αφήνει ανοιχτά όλα τα σενάρια.
Η ίδια εικόνα υπάρχει και στην Πολιτεία της Νεβάδα, όπου όμως το προβάδισμα διατηρεί ο Biden.
Με την ενσωμάτωση των ψήφων να βρίσκεται μόλις στο 84% ο Biden προηγείται με 49,4% (604.251 ψήφοι) έναντι 48,5% του Trump (592.813), δηλαδή με 11.438 ψήφους διαφορά.
Και σε αυτήν την περίπτωση πρόκειται για μια διαφορά που επιτρέπει όλα τα σενάρια.

Μειώνει στην Αριζόνα ο Trump, καταμέτρηση και στην Αλάσκα

Η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται ακόμα και στις Πολιτείες της Αριζόνα και της Αλάσκα.
Στην Αλάσκα με τους 3 εκλέκτορες θεωρείται βέβαιο πως θα επικρατήσει ο Trump μια και οι Δημοκρατικοί έχουν να κερδίσουν στην εν λόγω Πολιτεία εδώ και δεκαετίες.
Με την ενσωμάτωση στο 50%, ο Trump προηγείται με 62,1% έναντι 33,5% του Biden.
Η Αριζόνα με τους 11 εκλέκτορες φαίνεται να έχει κλειδώσει για τον Biden, ο οποίος προηγείται με 50,1% έναντι 48,5% του Trump και με την ενσωμάτωση να βρίσκεται στο 92%.
Ωστόσο και σε αυτήν την Πολιτεία που θεωρούνταν προπύργιο των Ρεπουμπλικάνων, το προβάδισμα του Biden είναι λίγο παραπάνω από 40.000 ψήφους, αν και εκτιμάται πως δεν υπάρχει η δυνατότητα ανατροπής από τους Ρεπουμπλικάνους.

Τα σενάρια

Με τον Biden να έχει εκλέξει 264 εκλέκτορες – δεδομένου ότι δεν θα συμβεί κάποια ανατροπή στην Αριζόνα -, χρειάζεται άλλους 6 εκλέκτορες.
Ή απλούστερα χρειάζεται να επικρατήσει σε μια από τις άλλες 4 Πολιτείες – Νεβάδα, Πενσιλβάνια, Τζόρτζια, Βόρεια Καρολίνα – όπου συνεχίζεται η καταμέτρηση.
Εφόσον διατηρήσει το προβάδισμα που έχει στην Τζόρτζια και στη Νεβάδα και εφόσον κάνει και την ανατροπή στην Πενσιλβάνια, τότε ο Biden θα εκλέξει 306 εκλέκτορες, αριθμός που όχι μόνο θα του δώσει την προεδρία αλλά θα εξαλείψει και τις όποιες «γκρίνιες» στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών για την επίδοση του στην εκλογική αναμέτρηση με τον Trump.
Από την πλευρά του ο Trump για να εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ χρειάζεται ακόμα 56 εκλέκτορες.
Κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να κερδίσει σε όλες τις Πολιτείες - Νεβάδα, Πενσιλβάνια, Βόρεια Καρολίνα, Τζόρτζια - όπου συνεχίζεται η καταμέτρηση, εκτός και αν γίνει η έκπληξη από την Πολιτεία της Αριζόνα (11 εκλέκτορες) και επικρατήσει τελικά ο Trump.
Σε αυτό το σενάριο ο Trump θα μπορεί να εκλεγεί πρόεδρος ακόμα και αν ηττηθεί στη Νεβάδα
Βέβαια όπως και ο ίδιος είπε κατά τη διάρκεια της δήλωσης του από το Λευκό Οίκο, τον τελικό νικητή των προεδρικών εκλογών θα τον αποφασίσουν οι δικαστές.

Νωρίτερα:


Καθώς η καταμέτρηση των ψήφων σε πολιτείες – «κλειδιά» των ΗΠΑ συνεχίζεται, οι διαφορές μικραίνουν.

Κατά τα πιο πρόσφατα δεδομένα, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος χάνει έδαφος στην Πενσιλβάνια, πολιτεία με μεγάλο πληθυσμό και «έπαθλο» 20 εκλέκτορες. Ο Ντόναλντ Τραμπ προηγείται με λιγότερες από 25.000 ψήφους (49,5% έναντι 49,2%) και κάθε νέα ψήφος που προστίθεται μοιάζει να μειώνει κι άλλο τη διαφορά.
Στην Αριζόνα, αντίθετα, είναι ο Δημοκρατικός υποψήφιος αυτός που βλέπει το προβάδισμα του να συρρικνώνεται, αν και όχι τόσο δραστικά. Στην πολιτεία αυτή (11 εκλέκτορες), ο Τζο Μπάιντεν προηγείται με περίπου 46.000 ψήφους.
Στην Τζόρτζια, το αποτέλεσμα μοιάζει περισσότερο με στρίψιμο νομίσματος: τους δύο αντιπάλους χώριζαν 2.500 ψήφοι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Στη Νεβάδα, όπου τα δεδομένα δεν ανανεώνονται συνεχώς, ο Μπάιντεν προηγείται με 11.400 ψήφους. Στην πολιτεία αυτή διακυβεύονται 6 εκλέκτορες, που ενδέχεται να ανοίξουν στον Δημοκρατικό υποψήφιο την πόρτα του Λευκού Οίκου.

Τα δεδομένα είναι τα εξής:

-Ο Biden των δημοκρατικών με 50,5% έχει 264 εκλέκτορες και χρειάζεται να φθάσει στους 270 που είναι ο ελάχιστος αριθμός για να εκλεγεί Πρόεδρος.
Ουσιαστικά ο Biden εάν κερδίσει την Νεβάδα με 6 εκλέκτορες θα έχει κερδίσει την Προεδρία των ΗΠΑ.
Ο Trump των Ρεπουμπλικάνων με ποσοστό 47,9% έχει 214 εκλέκτορες και χρειάζεται να κερδίσει και τις 5 Πολιτείες που απομένουν δηλαδή Πενσυλβάνια με 20 εκλέκτορες, Βόρεια Καρολίνα με 15 εκλέκτορες και Τζόρτζια με 16 εκλέκτορες, την Αλάσκα με 3 εκλέκτορες αλλά και την Νεβάδα με 6 εκλέκτορες.

-Οι 4 επίμαχες Πολιτείες όπου η καταμέτρηση συνεχίζει είναι οι εξής.

Νεβάδα με 6 εκλέκτορες

Σήμερα 6 Νοεμβρίου 2020 ενώ αυξήθηκε η ενσωμάτωση που φθάνει στο 89% με τον Biden να λαμβάνει 49,4% ή 604 χιλιάδες ψήφους και τον Trump 48,5% με 592 χιλιάδες ψήφους.
Υπάρχουν αντικρουόμενες εκτιμήσεις αν και προηγείται ο Biden ωστόσο είναι πολύ σημαντική για τους δημοκρατικούς γιατί εάν κερδίσει τότε αυτομάτως εκλέγεται Πρόεδρος.
Εκτιμάται ότι μπορεί να απαιτηθεί και το Σαββατοκύριακο ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο στην Νεβάδα.

Πενσυλβάνια με 20 εκλέκτορες

Η Πενσυλβάνια με 20 εκλέκτορες είναι σημαντική για τον Trump ο οποίος προηγείται με 49,6% έναντι 49,2% του Biden και ενσωμάτωση 95%.
Ο Trump έχει λάβει 3,283 εκατ ψήφους και ο Biden 3,258 εκατ ψήφους οι διαφορές από 600 χιλιάδες έχουν μειωθεί στις 25 χιλιάδες περίπου.
Για τον Trump η Πενσυλβάνια είναι πολύ κρίσιμη όχι μόνο λόγω των εκλεκτόρων αλλά και γιατί τον επαναφέρει στην διεκδίκηση της Προεδρίας και υπό τον αυστηρό όρο ότι δεν θα χάσει καμία από τις επίμαχες Πολιτείες.

Βόρεια Καρολίνα 15 εκλέκτορες

Στην Βόρεια Καρολίνα επίσης προηγείται ο Τrump με 50% έναντι 48,6% του Biden.
Ο Trump λαμβάνει 2,73 εκατ ψήφους και Biden 2,65 εκατ με ενσωμάτωση 95%.
Οι διαφορές στην Βόρεια Καρολίνα έχουν μειωθεί και πρέπει να σημειωθεί ότι η ψαλίδα μεταξύ των δύο υποψηφίων μειώνεται σε όλες τις επίμαχες Πολιτείες από την στιγμή που ξεκίνησε η ενσωμάτωση των επιστολικών ψήφων.
Ο Trump υπενθυμίζεται ότι είχε προειδοποιήσει ότι οι επιστολές ψήφοι είναι εκλογική απάτη.

Τζόρτιζα 16 εκλέκτορες

Στην Πολιτεία της Τζόρτιζα ο Trump προηγείται με 49,4% έναντι 49,4% του Biden με τον Trump να λαμβάνει 2,448 εκατ ψήφους και τον Biden 2,446 εκατ ενώ η ενσωμάτωση φθάνει στο 99%.
Πρόκειται για εκλογή θρίλερ καθώς οι διαφορές είναι στην κυριολεξία μόλις 2.000 ψήφοι.
Η καταμέτρηση των ψήφων στην Τζόρτζια αναμένεται να ολοκληρωθεί το αργότερο σε δέκα μέρες μετά τις προεδρικές εκλογές στις 3 Νοεμβρίου, ανακοίνωσε αξιωματούχος της πολιτείας υπεύθυνος για την εκλογική διαδικασία.
Ο διευθυντής της αρμόδιας εκλογικής αρχής, Gabriel Sterling ανέφερε ότι «αναμένουμε η καταμέτρηση να ολοκληρωθεί κατά τη λήξη της νόμιμης προθεσμίας, η οποία είναι δέκα ημέρες μετά τις εκλογές».
Η Τζόρτζια είναι από τις εναπομείνασες πολιτείες των ΗΠΑ που δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για τον νικητή των εκλογών στις 3 Νοεμβρίου 2020

Αριζόνα και Αλάσκα 11 και 3 εκλέκτορες αντίστοιχα

Τυπικά η Αριζόνα με 11 εκλέκτορες έχει κλείσει υπέρ του Biden με 50,3% και 1,49 εκατ ψήφους με την ενσωμάτωση στο 90%.
Ο Trump λαμβάνει 48,4% ή 1,439 εκατ ψήφους.
Η Αριζόνα είναι μια από τις Πολιτείες που αμφισβητούν οι ρεπουμπλικάνοι.
Η πιθανότητα να χάσουν την Αριζόνα οι δημοκρατικοί ωστόσο είναι μηδενική.
Στην Αλάσκα με ενσωμάτωση 50% προηγείται ο Trump με 62%.

Το συμπέρασμα

Το συμπέρασμα είναι ότι ο Trump για να κερδίσει χρειάζεται και τις 4 Πολιτείες ενώ ο Biden μόνο μια και μάλιστα ακόμη και αυτή με τους λιγότερους εκλέκτορες την Νεβάδα ενώ νίκη σε οποιαδήποτε άλλη Πολιτεία από τις 4 εναπομείνασες θα οδηγήσει αυτομάτως σε νίκη.
Το πιο κλειστό αποτέλεσμα είναι Trump 268 εκλέκτορες και Biden 270 εκλέκτορες με ελάχιστο όριο 270 εκλέκτορες για να εκλεγεί ο επόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ.

To ηλεκτρονικό πρωτοσέλιδο του CNN

kserop

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης