Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Γ. Μανιάτης: Πράσινη Ανάπτυξη: Η απάντηση στην περιβαλλοντική κρίση - 10 Επιχειρησιακά Προγράμματα

Γ. Μανιάτης: Πράσινη Ανάπτυξη: Η απάντηση στην περιβαλλοντική κρίση - 10 Επιχειρησιακά Προγράμματα
Τα 10 Επιχειρησιακά Σχέδια συμβάλλουν στο νέο αειφορικό παραγωγικό υπόδειγμα

Ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Μανιάτης έκανε μια σημαντική μελέτη, στην οποία αναλύεται διεξοδικά η μεθοδολογία για την Πράσινη Ανάπτυξη στη χώρα. Ειδικίότερα, περιλαμβάνει 10 Επιχειρησιακά Προγράμματα με  προτάσεις για τη μεθοδολογία, το κόστος και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

Το παρόν κείμενο πολιτικής φιλοδοξεί, στο πλαίσιο των στρατηγικών του European Green Deal για την αποτροπή της κλιματικής κρίσης, να προσδιορίσει την ελληνική συμβολή, με βασικά Επιχειρησιακά Σχέδια μεταρρυθμίσεων κι επενδύσεων. Απώτερος στόχος είναι η εθνική οικονομία να μετασχηματιστεί σε μια ενδογενή κυκλική οικονομία, με εξωστρεφή και καινοτόμα παραγωγή διεθνώς ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών, νέες θέσεις εργασίας και ισχυρό κοινωνικό κράτος, με την αξιοποίηση των συνολικά αναμενόμενων €72 δισ. των ευρωπαϊκών ταμείων -τα οποία σημειωτέον με την αξιοποίηση και των ιδιωτικών επενδύσεων μέσω ΣΔΙΤ μπορεί να ξεπεράσουν τα €110 δισ.

Τα 10 Επιχειρησιακά Σχέδια, τα οποία αφορούν από την εξοικονόμηση ενέργειας έως και την εκμετάλλευση των ορυκτών πρώτων υλών και από την ευφυή γεωργία έως την αξιοποίηση των περιοχών του δικτύου Natura 2000, συμβάλλουν στο νέο αειφορικό παραγωγικό υπόδειγμα. Για κάθε Επιχειρησιακό Σχέδιο υπάρχει εκτίμηση κόστους, πρόταση για μεθοδολογία υλοποίησής του και εκτίμηση των δημιουργούμενων θέσεων εργασίας.

Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά τη μελέτη

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης