Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

Άνοδος 10% στα 40 δολ/βαρέλι στις τιμές πετρελαίου με «καύσιμα» τη νίκη Biden και το εμβόλιο της Pfizer

Άνοδος 10% στα 40 δολ/βαρέλι στις τιμές πετρελαίου με «καύσιμα» τη νίκη Biden και το εμβόλιο της Pfizer
Το Brent ενισχύεται κατά 10,09% στα 43,44 δολ/βαρέλι και το αργό καταγράφει άνοδο της τάξεως του 10,93% στα 41,16 δολ/βαρέλι

Σε άνοδο επέστρεψαν οι τιμές πετρελαίου, με το brent να ξεπερνά τα 40 δολάρια το βαρέλι, από τη στιγμή που ο Joe Biden κέρδισε τις αμερικανικές εκλογές, σε μία εξέλιξη που επαναφέρει την τάση ανάληψης ρίσκου, αντισταθμίζοντας τις ανησυχίες για επιδείνωση των προοπτικών ζήτησης από την πανδημία του κορωνοϊού.

Ειδικότερα, το brent ενισχύεται κατά 10,09% στα 43,44 δολ/βαρέλι και το αργό καταγράφει άνοδο της τάξεως του 10,93% στα 41,16 δολ/βαρέλι.

Σύμφωνα με τα όσα αναμεταδίδει το Reuters, o Biden θα συστήσει ομάδα εργασίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας αμέσως όταν αναλάβει καθήκοντα τον Ιανουάριο και αυτό έδωσε μία «ανάσα» και στην αγορά πετρελαίου, που δέχεται έντονες πιέσεις από το νέο γύρο των lockdowns σε ολόκληρη την Ευρώπη. 

Μετά την ήττα του Donald Trump, η αγορά πετρελαίου χάνει έναν «φίλο», όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν αναλυτές, με τα βασικά μέλη του ΟΠΕΚ να ανησυχούν για πιθανή χαλάρωση των μέτρων από Biden κατά του Ιράν και της Βενεζουέλας, κάτι που θα σήμαινε αύξηση της παραγωγής πετρελαίου στις αγορές και θα καθιστούσε πολύ πιο δύσκολη την ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Ωστόσο, αναλυτής της ING επισημαίνει ότι η επιστροφή του ιρανικού πετρελαίου στις αγορές δεν πρόκειται να συμβεί πριν από τα τέλη του 2021 ή το 2022. 

Υπενθυμίζεται τέλος, ότι μελέτη της Citi Research αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις της για την πορεία των τιμών πετρελαίου το 2021. Μάλιστα, αναμένει ότι η τιμή brent και αργού θα κινηθεί το επόμενο έτος κατά μέσο όρο στα 54 και 49 δολάρια αντίστοιχα. Οσο για τη ζήτηση πετρελαίου, περιμένει ότι θα μειωθεί κατά 8,9 εκατ.βαρέλια ημερησίως το 2020 για να αυξηθεί όμως κατά 7 εκατ. βαρέλια το 2021. 

Oι εκτιμήσεις του ΙΕΑ

Σημαντικά πιεσμένη θα είναι η προοπτική για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, με αφορμή την επαναφορά των μέτρων lockdown στην Ευρώπη, σύμφωνα με αξιωματούχο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ).

Όπως αναμεταδίδει το Reuters, o διευθυντής ενεργειακών αγορών και ασφάλειας της ΙΕΑ, Keisuke Sadamori τόνισε ότι η επίπτωση θα είναι λιγότερο σοβαρή απ’ ότι στα lockdowns που εφαρμόστηκαν στις αρχές του έτους.

«Σημαντικά κομμάτια της Ευρωπαϊκής ηπείρου βρίσκονται σε lockdown. Αυτό οπωσδήποτε θα λειτουργήσει αρνητικά. Οπωσδήποτε περιμένουμε αυτή τη φορά να υπάρξει μικρότερη επίπτωση απ’ ότι στο τελευταίο lockdown… αυτή τη φορά τα σχολεία μένουν ανοικτά και ορισμένα καταστήματα παραμένουν ανοικτά», είπε σε συνέντευξή του, χωρίς ωστόσο να λέει πως η ΙΕΑ θα προχωρήσει επισήμως σε υποβάθμιση προβλέψεων.

Οι τρέχουσες τιμές πετρελαίου

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν ανακάμψει μετά την κατάρρευση στις αρχές του έτους, και κυμαίνονται γύρω στα 40 δολάρια το βαρέλι, όμως οι φόβοι για τη ζήτηση παραμένουν, ενώ συντηρείται η νευρικότητα στις αγορές για το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ.

Η ΙΕΑ διατήρησε την σταθερή την πρόβλεψή της για τη ζήτηση πετρελαίου το 2020 και 2021 στην μηνιαία έκθεση του Οκτωβρίου, πριν την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων στη Γερμανία, στη Γαλλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης