Ενέργεια

Credit Suisse: Φυσικό αέριο και μεγάλες πετρελαϊκές οι αναμενόμενοι νικητές της προεδρίας Biden

Credit Suisse: Φυσικό αέριο και μεγάλες πετρελαϊκές οι αναμενόμενοι νικητές της προεδρίας Biden
Η μειωμένη παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ θα ευνοήσει τις εταιρείες φυσικού αερίου και τις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου
Σημαντικές αλλαγές στο ενεργειακό τομέα των ΗΠΑ αναμένεται να φέρει η προεδρία Biden.
Σύμφωνα με την Credit Suisse η μικρότερη παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ θα ευνοήσει τις εταιρείες φυσικού αερίου και τις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου.
Σύμφωνα με τον επενδυτικό οίκο οι μεγάλες αλλαγές που θα συντελεστουν είναι οι εξης:

1) Η μείωση των γεωτρήσεων στην ομοσπονδιακή γη "πονάει" κάποιες επιχειρήσεις έρευνας και εξόρυξης E & P :
Ο Biden θέλει περιορισμό των νέων γεωτρήσεων σε ομοσπονδιακά εδάφη, γεγονός που μειώνει την παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ.
Κατά συνέπεια, οι εταιρείες πετρελαίου με μεγάλες ομοσπονδιακές θέσεις γης έχουν ήδη ακολουθήσει την πορεία των ανταγωνιστών τους χωρίς ομοσπονδιακή έκταση πριν από τις εκλογές, το οποίο μπορεί να συνεχιστεί.
Η μικρότερη παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ μειώνει επίσης την προσφορά φυσικού αερίου, το οποίο είναι θετικό για τις τιμές του και επομένως για τους παραγωγούς φυσικού αερίου στις ΗΠΑ.

Gredit1

2) Το σχέδιο καθαρής ενέργειας μειώνει τη ζήτηση ορυκτών καυσίμων στις ΗΠΑ:
Ο Biden θα επιστρέψει στη συμφωνία για το κλίμα του Παρισιού (δεν απαιτείται έγκριση από τη Γερουσία), η οποία δεσμεύει τις ΗΠΑ για καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050.
Θέλει επίσης να εξαλείψει το CO2 από την παραγωγή ενέργειας έως το 2035, η οποία μειώνει τη ζήτηση για ορυκτά καύσιμα αλλά αυξάνει τη ζήτηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Στο Σενάριο Αειφόρου Ανάπτυξης (αντανακλά τους στόχους του Biden), η ζήτηση φυσικού αερίου στις ΗΠΑ θα κορυφωθεί αργότερα το 2025 και θα μειωθεί λιγότερο από τη ζήτηση πετρελαίου και άνθρακα.
Ενώ ο Biden θα επανεγκαταστήσει τους περιβαλλοντικούς κανόνες της εποχής Obama, που περιορίζουν τη διαρροή μεθανίου από αγωγούς και την μείωση της εκτόξευσης αερίου, παράλληλα θα υποστηρίξει το αέριο ως καύσιμο γέφυρας καθώς συνεχίζεται η ενεργειακή μετάβαση.
Αυτό είναι θετικό για τους παραγωγούς φυσικού αερίου των ΗΠΑ και τους φορείς εκμετάλλευσης υποδομής φυσικού αερίου.

Gredit2


3) Διεθνείς εταιρείες πετρελαίου με μικρό όφελος έκθεσης στις ΗΠΑ:
Η λιγότερη προσφορά πετρελαίου στις ΗΠΑ, οι περιορισμοί στις γεωτρήσεις και οι περιβαλλοντικοί κανόνες υποστηρίζουν τις τιμές του πετρελαίου, από τις οποίες Ευρωπαϊκές εταιρείες πετρελαίου με μικρή έκθεση στις ΗΠΑ ωφελούνται, όπως η Eni (3% της συνολικής παραγωγής), Total (5%), Shell (17%) και Equinor (18%).

Gredit3

4) Περισσότερο ιρανικό πετρέλαιο ασκεί πίεση στις τιμές του πετρελαίου:
Ο Biden θέλει να επανενταχθεί το Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης του 2015 (JCPOA) μετά την αποχώρηση το 2018 όταν ο Trump μονομερώς επέβαλε κυρώσεις στο Ιράν, το οποίο αφαίρεσε 2 εκατομμύρια βαρέλια / ημέρα της προμήθειας πετρελαίου από την αγορά.
Ενώ ο Biden μπορεί να συμμετάσχει στο υπάρχον JCPOA χωρίς έγκριση της Γερουσίας και κατάργηση ορισμένων κυρώσεων του Trump με εκτελεστική εντολή, το Ιράν θα πρέπει επίσης να συμμορφωθεί ξανά ή να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία (η οποία θα χρειάζεται την έγκριση της Γερουσίας).
Αυτή θα είναι μια μακρά διαδικασία, καθώς απαιτείται χρόνος για το Ιράν να υποβαθμίσει το ουράνιο που εμπλουτίστηκε μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από το JCPOA (εάν είναι πρόθυμο να το κάνει).
Σύμφωνα με την Credit Suisse στην στρατηγική των commodities, το ιρανικό πετρέλαιο δεν πρέπει να επιστρέψει μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2021 ή 2022 καθώς οι αδύναμες μεσοπρόθεσμες τιμές προβλέπουν ήδη ένα χαμηλό ισοζύγιο.

Gredit4


Το πετρέλαιο

Το αμερικανικό αργό και το Brent ανέκαμψαν.Οι τιμές του πετρελαίου ξεκίνησαν την εβδομάδα αδύναμα μετά από την αύξηση ρεκόρ σε περιπτώσεις COVID στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Αλλά η εστίαση μετατοπίστηκε στο αποτέλεσμα των εκλογών των ΗΠΑ, και στο ότι ο Biden θα μπορούσε να αναγκασθεί να κινηθεί πιο αργά στα επιθετικά του σχέδια καθαρής ενέργειας. Κυρίως το αποτέλεσμα βοηθήθηκε από την προσδοκία του εμβολίου που θα απελευθερώσει την παγκόσμια ζήτηση.
Επιπλέον, η πρόθεση του OPEC + ότι είναι έτοιμος να προσαρμόσει την προσφορά του (συμπεριλαμβανομένης της προσωρινής εμβάθυνσης των περικοπών αντί της απλώς αναβολής προγραμματισμένων αυξήσεων) υποστήριξαν επίσης τις τιμές του πετρελαίου.

Το φυσικό αέριο

Οι τιμές του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ σημείωσαν πτώση την περασμένη εβδομάδα, ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ασία και την Ευρώπη μειώθηκαν λελογισμένα. Οι τιμές του φυσικού αερίου των ΗΠΑ υποχώρησαν σχεδόν 14% και υποχώρησαν κάτω από το όριο των 3,0 USD / mmbtu λόγω των δυσμενών μετεωρολογικών προβλέψεων, οι οποίες αντισταθμίζουν την αύξηση των αποθεμάτων φυσικού αερίου στις ΗΠΑ. Σε άλλες περιοχές, οι τιμές μειώθηκαν μόνο 1-4%.

Gredit5


Gredit6


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης