Ενέργεια

Σπυράκη: Τριπλάσια του μέσου ευρωπαϊκού όρου η ενεργειακή φτώχεια στην Ελλάδα

Σπυράκη: Τριπλάσια του μέσου ευρωπαϊκού όρου η ενεργειακή φτώχεια στην Ελλάδα
Το 2018 το 35,6% δεν ανταποκρίθηκε στις οικονομικές του υποχρεώσεις για τους λογαριασμούς ενέργειας λόγω οικονομικών δυσκολιών
Από τα υψηλότερα ποσοστά ενεργειακής φτώχειας στην Ευρώπη, παρουσιάζει η Ελλάδα καθώς οι πολίτες της μετά τη βαθιά δεκαετή οικονομική κρίση βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με την κρίση που προκαλεί η πανδημία του COVID-19.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα η ευρωβουλευτής της ΝΔ-ΕΛΚ κα Μαρία Σπυράκη, το 2018 στην Ελλάδα το 22,7% του πληθυσμού δεν κατάφερε να διατηρήσει το σπίτι τους επαρκώς ζεστό κατά τους χειμερινούς μήνες, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος της ΕΕ ήταν 7,3%.
Επίσης, το 35,6% δεν ανταποκρίθηκε στις οικονομικές του υποχρεώσεις για τους λογαριασμούς ενέργειας λόγω οικονομικών δυσκολιών, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος της ΕΕ ήταν 6,6%.
Εξάλλου το 21% του πληθυσμού δεν καλύπτεται από το υφιστάμενο σύστημα ψύξης, το 17% δεν μπορεί να κρατήσει σταθερή τη θερμοκρασία εντός της κατοικίας του κατά τους θερινούς μήνες, ενώ μόνο το 36% έχει λάβει μέτρα ενεργειακής αναβάθμισης.
Ανάλυση της κατάστασης και προτάσεις για την αντιμετώπισή της επιχειρεί να κάνει το διαδικτυακό συνέδριο για την ενεργειακή φτώχεια που διοργανώνουν το ΕΜΠ σε συνεργασία με τη ΡΑΕ την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο του ερευνητικού́ προγράμματος STEP-IN, το οποίο χρηματοδοτείται από́ το HORIZON 2020.


Τα στοιχεία για την  Ευρώπη


Σε ότι αφορά την Ευρώπη εκτιμάται ότι περισσότερο από το 10% των νοικοκυριών της Ε.Ε. βρίσκεται σε καθεστώς ενεργειακής φτώχειας.
Σύμφωνα με την πανευρωπαϊκή έκθεση του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για την Ενεργειακή Φτώχεια, το 2018, περίπου 34 εκατ. πολίτες της Ε.Ε. αδυνατούσαν να ανταπεξέλθουν στις πληρωμές των λογαριασμών ενέργειας, περισσότεροι από 37 εκατ. πολίτες ζούσαν σε κατοικίες με ανεπαρκή θέρμανση, 82 εκατ. δαπανούσαν ένα σημαντικό ποσοστό του εισοδήματός τους στην κάλυψη των ενεργειακών δαπανών – περικόπτοντας άλλες βασικές δαπάνες.
Στον αντίποδα, 74 εκατ. πολίτες εμφάνιζαν πολύ χαμηλές ενεργειακές δαπάνες, απόρροια των πολύ χαμηλών εισοδημάτων τους.

Τι είναι το STEP -IN


Το STEP-IN είναι ένα έργο συντονισμού και στήριξης που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Horizon 2020» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το έργο φιλοδοξεί να αναπτύξει μια καινοτόμο σφαιρική μεθοδολογία για την αποτελεσματική ανάλυση και την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, ώστε να βοηθήσει τα ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά να μειώσουν τις ενεργειακές τους δαπάνες και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους όσον αφορά στη θερμική άνεση.
Το STEP-IN περιλαμβάνει ένα δίκτυο των Βιωματικών Εργαστηρίων σε τρεις Ευρωπαϊκές χώρες: την Ουγγαρία (Nyirbátor), το Ηνωμένο Βασίλειο (Manchester) και την Ελλάδα (Μέτσοβο). Μέσα από ένα ισχυρό Δίκτυο Ενδιαφέροντος, το STEP-IN εμπλέκει τοπικές, εθνικές και ευρωπαϊκές οργανώσεις και εμπειρογνώμονες για τον καθορισμό πολιτικών για τη μείωση της ενεργειακής φτώχειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης