Φυσικό Αέριο

Ποιες εταιρείες μεταφέρουν αέριο μέσω του αγωγού ΤΑΡ

Ποιες εταιρείες μεταφέρουν αέριο μέσω του αγωγού ΤΑΡ
25ετή συμβόλαια από εννιά επιχειρήσεις δεσμεύουν το το 95% της αρχικής δυναμικότητας του TAP
Εννέα εταιρίες έχουν δεσμεύσει με μακροχρόνια συμβόλαια το 95% της χωρητικότητας του TAP ο οποίος ξεκίνησε από τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου την εμπορική λειτουργία του. Το υπόλοιπο 5% της δυναμικότητας του αγωγού διατίθεται μέσω δημοπρασιών στην πλατφόρμα Prisma όπου πραγματοποιήθηκαν χθες δημοπρασίες στην Αγορά Επόμενης Ημέρας (Day Ahead).

Οι εννέα εταιρίες που έχουν δεσμεύσει χωρητικότητα στον αγωγό είναι η ελβετική Axpo Trading AG, η βουλγαρική Bulgargaz EAD, η ΔΕΠΑ Εμπορίας, οι ιταλικές Enel Trade SpA και Hera Trading srl, η γερμανική E.ON Global Commodities SE, η ισπανική Gas Natural Aprovisionamientos SDG SA, η γαλλική Engie, η Shell Energy Europe Limited.

Τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια με τις εταιρίες έχουν υπογραφεί από το 2013 και έχουν διάρκεια 25 ετών.

Σκέλος του «Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου»

Όπως είναι γνωστό ο TAP μεταφέρει αέριο στην Ιταλία μέσω Ελλάδας και Αλβανίας ενώ το αέριο προέρχεται από το Αζερμπαϊτζάν και οποίο παραλαμβάνει στα ελληνο-τουρκικά σύνορα από τον αγωγό ΤΑΝΑΡ, αφού το όλο δίκτυο αποτελεί σκέλος του λεγόμενου «Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου», που ξεκινά από το αζέρικο κοίτασμα Σαχ Ντενίζ ΙΙ στην Κασπία Θάλασσα.

Η δυναμικότητα του TAP ανέρχεται σε 10 bcm αερίου ετησίως ενώ το 1 bcm προορίζεται για τη ΔΕΠΑ και το υπόλοιπο για προμηθευτές του εξωτερικού, που απευθύνονται στις αγορές της Ιταλίας και άλλων γειτονικών χωρών.

Σε δεύτερη φάση ανάπτυξης, μετά από κατάλληλες μετατροπές, ο αγωγός θα μπορεί να μεταφέρει ως 25 δις. κ.μ ετησίως.

Μέτοχοι του αγωγού ΤΑΡ είναι οι εταιρίες ΒΡ με μερίδιο 20%, που είναι και ο leader της κοινοπραξίας, η κρατική εταιρία του Αζερμπαϊτζάν Socar με επίσης 20%, η ιταλική Snam (20%), η βελγική Fluxys ( 19%), η ισπανική Enagas (16%) και η ελβετική Axpo με 5%.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης