Χρηματιστήριο & Αγορές

Άνοδος 1,6% για τον DOW ιστορικό ρεκόρ στις 29.952 μονάδες - Τι είπε ο Biden και τόνωσε την Wall

Άνοδος 1,6% για τον DOW ιστορικό ρεκόρ στις 29.952 μονάδες - Τι είπε ο Biden και τόνωσε την Wall
Iστορικό ρεκόρ για τον DOW μια ανάσα από τις 30.000 μονάδες - Nέο ρεκόρ στις 3627 +1,17% ο S&P, συνεχίζουν το ρημπάουντ οι πετρελαϊκές
Με άνοδο και νέα ρεκόρ για DOW και S&P έκλεισε η Wall Street τη Δευτέρα 16/11/2020 μετά από την ανακοίνωση εμβολίου για τον κορωνοϊό από τη Moderna, που αύξησαν τις προσδοκίες για ισχυρή οικονομική ανάκαμψη.
Ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 470 μονάδες, ή 1,6% στις 29.950,44 μονάδες.
Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,17% στις 3627 μονάδες.
Ο S&P 500 energy sector ενισχύθηκε 6,45% στις 270,87 μονάδες
Ο Nasdaq κέρδισε 0,80% στις 11924,20 μονάδες.


Το συνοπτικό σχέδιο Biden για οικονομία - COVID -19


H αγορά τονώθηκε και από την ομιλία Biden o οποίος έδωσε συνέντευξη μετά από μια σύσκεψη που είχε στην οποία συμμετείχαν CEO και πρόεδροι από  επιχειρηματικούς ομίλους, όπως η GM, η MICROSOFT και η GAP και εργατικές ενώσεις.
O Biden μίλησε για κοινούς στόχους ( Common Ground) για την ανάκαμψη της οικονομίας, την έξοδο από την κρίση και κυρίως την αντιετώπιση του COVID -19 με όσο το δυνατόν περισσότερη διανομή εμβολίων δωρεάν.
Το σχέδιο είναι δύσκολο είπε, έχουμε ένα σκοτεινό χειμώνα μπροστά μας αλλά φτιάχνουμε ένα εθνικό σχέδιο με στόχο να δημιουργήσουμε 8,6 εκατ δουλειές, να αναπτύξουμε τις υποδομές, να επενδύσουμε στην καθαρή ενέργεια και να αυξήσουμε στην αγορά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Τα μεγάλα εθνικά συμβόλαια θα τα πάρουν μόνο οι εταιρίες που έχουν παραγωγή στις ΗΠΑ, ανέφερε ο Joe Biden.
O οποιος πρόσθεσε ότι είναι άμεση ανάγκη η χρηματοδότηση των Πολιτειών και των Κρατικών φορέων.
Κάλεσε το νέο Κογκρέσσο να περάσει ένα ευρύ σχέδιο για την αντιμετώπιση του COVID -10.
Yποσχέθηκε ότι τα εργατικά συνδικάτα θα αναβαθμίσουν την διπαραγματευτική τους ισχύ και παράλληλα ότι θα υπάρξει κατώτατο ημερομίσθιο της τάξης των 15 δολ/ώρα.


 Oι Μετοχές

Oι πετρελαϊκές συνεχίζουν το ρημπάουμντ καθώς ο S&P Energy ξεπέρασε τις 270 μονάδες πλησιάζοντας τα υψηλά του Απριλίου 2020, 300 μονάδες.
Χαρακτηριστικά Apache +7,8%, Chevron +7%, Halliburton +8%, Exxon +5,9% και Οccidental +7,6%
Οι μετοχές που θα επωφεληθούν από την επανέναρξη της οικονομίας άνοιξαν τον δρόμο για την άνοδο.
Η United Airlines σημείωσε άνοδο 4,8% και τη Carnival κινήθηκε 10% υψηλότερα.
Οι τραπεζικές μετοχές, όπως η JPMorgan Chase και η Wells Fargo, κέρδισαν περισσότερο από 1% η καθεμία και η Citigroup ενισχύθηκε 3,1%. Οι μετοχές της Moderna σημείωσαν άνοδο σχεδόν 10%.
Η Moderna ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι το εμβόλιο κορανοϊού ήταν περισσότερο από 94% αποτελεσματικό κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής στα τέλη του σταδίου.
Η πολλά υποσχόμενη ανακοίνωση της Moderna καθιστά την εταιρεία βιοτεχνολογίας που εδρεύει στη Μασαχουσέτη τη δεύτερη φαρμακοβιομηχανία που λέει ότι έχει ένα πιθανώς αποτελεσματικό εμβόλιο.
Παρόμοια δοκιμαστικά αποτελέσματα την περασμένη εβδομάδα από την Pfizer και την BioNTech οδήγησαν τους επενδυτές σε μετοχές χαμηλής απόδοσης που εξαρτώνται από ένα εμβόλιο για να ανοίξει ξανά η οικονομία.
Οι εταιρείες ανακοίνωσαν τότε ότι το υποψήφιο εμβόλιο τους ήταν περισσότερο από 90% αποτελεσματικό στην πρόληψη του Covid-19.
Ο Dow σημείωσε άνοδο 4% την περασμένη εβδομάδα και ο S&P 500 ενισχύθηκε 2,2%. Ο Nasdaq Composite υστερεί, ωστόσο, καθώς διολίσθησε 0,6%.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης