Ηλεκτρισμός

5 ελληνικές τράπεζες και 3 ξένες εταιρείες εκκαθαριστικά μέλη του Χρηματιστηρίου Ενέργειας

5 ελληνικές τράπεζες και 3 ξένες εταιρείες εκκαθαριστικά μέλη του Χρηματιστηρίου Ενέργειας
Οι τρεις εταιρίες του εξωτερικού είναι η τσεχική CEZ a.s., η βουλγαρική EVN Trading South East Europe EAD και η γερμανική Statkraft Markets
Πέντε ελληνικές τράπεζες και τρεις ενεργειακές εταιρίες από το εξωτερικό συμμετέχουν ως εκκαθαριστικά μέλη στις νέες αγορές του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, το οποίο φαίνεται ότι προσελκύει το ενδιαφέρον και άλλον χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και εξειδικευμένων οίκων.

Συγκεκριμένα στο πλαίσιο της λειτουργίας των αγορών του Target Model και για τις διαδικασίες εκκαθάρισης των συναλλαγών, ως γενικά εκκαθαριστικά μέλη έχουν εγγραφεί πέντε ελληνικές τράπεζες και τρεις ενεργειακές εταιρίες από το εξωτερικό.

Πρόκειται για την Alpha Bank, την Εθνική Τράπεζα, τη Eurobank, την Τράπεζα Πειραιώς και την Optima Bank που έχουν εγγραφεί στους σχετικούς καταλόγους του ΕΧΕ ως Γενικά Εκκαθαριστικά Μέλη. Οι τρεις ενεργειακές εταιρίες που συμμετέχουν είναι η CEZ a.s. της Τσεχίας, η EVN Trading South East Europe EAD με έδρα τη Σόφια της Βουλγαρίας και η γερμανική Statkraft Markets με έδρα το Ντύσελντορφ, που ειδικεύεται στις ΑΠΕ. Οι τρεις ενεργειακές εταιρίες έχουν εγγραφεί ως άμεσα εκκαθαριστικά μέλη.

Άμεσα και γενικά εκκαθαριστικά μέλη

Σημειώνεται ότι η εκκαθάριση των συναλλαγών στις Αγορές Επόμενης Ημέρας (Day Ahead Market) και Ενδοημερήσια ( Intra Day Market) και η εκκαθάριση των θέσεων στην Αγορά Εξισορρόπησης (Balancing Market) διενεργείται μεταξύ της EnExClear και των εκκαθαριστικών μελών της.

Τα εκκαθαριστικά μέλη χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες : Στα άμεσα εκκαθαριστικά μέλη, που είναι οι συμμετέχοντες στην αγορά που μπορούν να εκκαθαρίσουν μόνο τις δικές τους συναλλαγές και θέσεις και στα γενικά εκκαθαριστικά μέλη, που είναι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τα οποία αναλαμβάνουν την εκκαθάριση συναλλαγών και θέσεων άλλων συμμετεχόντων.

Οι υπηρεσίες εκκαθάρισης παρέχονται στα μέλη του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και σε ενδιαφερόμενους να διενεργήσουν συναλλαγές στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά παραγώγων ενέργειας.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης