Περιβάλλον

Γκουτέρες: Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επιταχύνει τη μετάβασή της προς καθαρή ενέργεια

Γκουτέρες: Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επιταχύνει τη μετάβασή της προς καθαρή ενέργεια
Οι χώρες G20 -οι οποίες είναι υπεύθυνες για περισσότερο από το 80% της μόλυνσης του κλίματος- πρέπει να δείξουν τον δρόμο» σύμφωνα με τον Γκουτέρες

Το μήνυμά του για γρηγορότερη μετάβαση προς την καθαρή ενέργεια έστειλε ο Αντόνιο Γκουτέρες, κατά την ομιλία του στη σημερινή (19/11) εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων για την κλιματική αλλαγή και την ανάγκη για ενισχυμένη κλιματική δράση. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ συνεχάρη την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα επιτεύγματά της όσον αφορά το κλίμα, τονίζοντας όμως «ότι δεν είμαστε ακόμα στη γραμμή τερματισμού».

«Καθώς προχωράμε προς τη Διάσκεψη Στόχων για το Κλίμα στις 12 Δεκεμβρίου και στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την αλλαγή του κλίματος (COP26) τον Νοέμβριο του 2021, ο κόσμος θα καταφύγει ξανά στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να ηγηθεί για το κλίμα», σημείωσε ο κ. Γκουτέρες. Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε την Ε.Ε. «να αδράξει αυτές τις ευκαιρίες και να αποκριθεί σε αυτό το κάλεσμα για τους ανθρώπους, για την ευημερία και για τον πλανήτη, τον οποίο όλοι μοιραζόμαστε και από τον οποίο όλοι εξαρτόμαστε».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ στην ανάγκη για μηδενικές εκπομπές, χαιρετίζοντας την πρόσφατη δέσμευση της Ε.Ε., της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας για ουδέτερο ισοζύγιο διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2050, μαζί με περισσότερες από 110 άλλες χώρες. «Η Κίνα είπε ότι θα κάνει το ίδιο πριν από το 2060», προσέθεσε.

Σύμφωνα με τον Αντόνιο Γκουτέρες, στην αρχή του 2021, χώρες που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 65% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και περισσότερο από το 70% της παγκόσμιας οικονομίας, θα έχουν αναλάβει φιλόδοξες δεσμεύσεις για ουδέτερο ισοζύγιο διοξειδίου του άνθρακα. Ωστόσο, εκτίμησε, βρισκόμαστε ακόμα πίσω στον αγώνα ενάντια στον χρόνο και προέταξε πως κάθε χώρα, πόλη, χρηματοοικονομικός θεσμός και εταιρεία πρέπει να προσαρμόσουν τα σχέδια τους για να καταλήξουν σε μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050.«Πρέπει να δούμε αυτά τα σχέδια πολύ πριν από την COP 26 -ειδικότερα τις Εθνικά Καθορισμένες Συνεισφορές- που απαιτούνται σύμφωνα με τη Συμφωνία του Παρισιού και τις μακροπρόθεσμες στρατηγικές που χρειαζόμαστε για να έχουμε ουδέτερο ισοζύγιο διοξειδίου του άνθρακα. Οι χώρες G20 -οι οποίες είναι υπεύθυνες για περισσότερο από το 80% της μόλυνσης του κλίματος- πρέπει να δείξουν τον δρόμο», υπογράμμισε περαιτέρω.

Απευθυνόμενος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την κάλεσε να ηγείται με συγκεκριμένες και φιλόδοξες βραχυπρόθεσμες δεσμεύσεις. «Είναι απαραίτητο η Ευρωπαϊκή Ένωση να δεσμευθεί για τη μείωση των εκπομπών κατά τουλάχιστον 55% μέχρι το 2030 στις νέες Εθνικά Καθορισμένες Συνεισφορές», σημείωσε ειδικότερα, όπως μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης