Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Το σχέδιο του Καναδά για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών διοξειδίου μέχρι το 2050

Το σχέδιο του Καναδά για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών διοξειδίου μέχρι το 2050

Ο Trudeau παρουσίασε τα σχέδιά του για επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών στον Καναδά

Ο Καναδάς είναι μία από τις 200 χώρες που έχει υπογράψει τη συμφωνία του Παρισίου για το κλίμα. Οι υπογράφοντες υπόσχονται να επιτύχουν καθαρές μηδενικές εκπομπές ρύπων μεταξύ του 2050 και του 2100. Καθαρό μηδέν σημαίνει ότι όλες οι παραγόμενες εκπομπές απορροφώνται μέσω φυτών και δέντρων ή θάβονται μέσω της τεχνολογικής δέσμευσης του άνθρακα.

Το σχέδιο του Trudeau για καθαρές μηδινικές εκπομπές διοξειδίου

Το νομοσχέδιο του πρωθυπουργού Trudeau, το οποίο κατατέθηκε στο κοινοβούλιο την Πέμπτη (19/11), επισημοποιεί αυτήν την απαίτηση υποβολής εκθέσεων και αναγκάζει την κυβέρνηση να θέσει τακτικούς στόχους. Ωστόσο, δεν επισύρει πρόσθετες δαπάνες για την επίτευξη των στόχων του. Επίσης δεν περιγράφει λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο η χώρα θα επιτύχει τους στόχους της, απλώς αναφέρει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να καταρτίσει ένα σχέδιο.

"Ο Καναδάς είναι μια υπέροχη χώρα, αλλά δεν συνέβη τυχαία και δεν θα συνεχιστεί χωρίς προσπάθεια", δήλωσε ο Trudeau.

Ο Καναδάς δεν κατάφερε να επιτύχει τους περιβαλλοντικούς του στόχους στο παρελθόν

Το 2011, ο πρωθυπουργός Stephen Harper απομάκρυνε τον Καναδά από το πρωτόκολλο του Κιότο. Η χώρα είχε μείνει πολύ πίσω από τους στόχους της και αντιμετώπιζε δισεκατομμύρια κυρώσεις εάν παρέμενε.

Σύμφωνα με τη Συμφωνία του Παρισιού, ο Καναδάς είχε προγραματίσει να μειώσει τις εκπομπές του κατά 30% έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005. Παρολ'αυτά η χώρα θα χάσει τον στόχο της για το 2020.

Κατά την ανακοίνωση της Πέμπτης, ο κ. Trudeau επανέλαβε τη δέσμευσή του να «επιτύχει και να ξεπεράσει» αυτούς τους στόχους έως το 2030.

Πώς συγκρίνεται το σχέδιο του Trudeau με αυτό του Biden;

Η κλιματική αλλαγή είναι ένα ζήτημα που αντιμετωπίζεται και στις δύο πλευρές των συνόρων.

Οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν επίσημα τη συμφωνία για το κλίμα του Παρισίου στις 4 Νοεμβρίου, σχεδόν τρία χρόνια αφότου ο Πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει τη χώρα από τη διεθνή συμφωνία. Ο εκλεγμένος πρόεδρος Joe Biden έχει υποσχεθεί να επανέλθει στην συμφωνία του Παρισίου την ημέρα που θα αναλάβει το αξίωμα.

Υποσχέθηκε επίσης να καταστήσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ απαλλαγμένη από άνθρακα έως το 2035 και να κάνει τη χώρα να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050.

www.worldenergynews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης