Φυσικό Αέριο

Νορβηγία: Η απεργία απειλεί με κλείσιμο δυο πεδία φυσικού αερίου - Στα 2,92 δολ/mmbtu το φυσικό αέριο

Νορβηγία: Η απεργία απειλεί με κλείσιμο δυο πεδία φυσικού αερίου - Στα 2,92 δολ/mmbtu το φυσικό αέριο
Οι εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη ενδέχεται να επηρεαστούν από την κλιμάκωση της απεργίας
Η προγραμματισμένη κλιμάκωση απεργίας από τους φρουρούς ασφάλειας στη Νορβηγία θα μπορούσε να κλείσει το εργοστάσιο επεξεργασίας φυσικού αερίου Nyhamna και δύο μεγάλα πεδία φυσικού αερίου από την Παρασκευή, γεγονός που θα μειώσει τις εξαγωγές της Νορβηγίας προς την Ευρώπη κατά ένα τέταρτο, ανακοίνωσε η εταιρεία διαχείρισης Gassco.
Περίπου 2.300 φρουροί ασφαλείας υπό την Νορβηγική Ένωση Γενικών Εργαζομένων (NAF) απεργούν την Παρασκευή σε εθνικό επίπεδο λόγω μισθολογικών διαφορών και 85 επιπλέον θα απεργήσουν από το Σάββατο, εκτός εάν δεν έχει επιλυθεί το θέμα.
Ένα σταδιακό κλείσιμο θα πρέπει να ξεκινήσει την Παρασκευή για να προετοιμαστεί η απεργία την επόμενη ημέρα, δήλωσε ο επικεφαλής των λειτουργιών συστημάτων της Gassco Alfred Hansen.
«Για να κλείσουμε μια εγκατάσταση όπως το Nyhamna και να την κάνουμε με ασφαλή και σωστό τρόπο, θα πρέπει να ξεκινήσουμε λίγο πριν», δήλωσε ο Hansen.
«Προειδοποιήσαμε λοιπόν τους αποστολείς μας στο σύστημα μεταφορών ότι αυτό το δυναμικό είναι τώρα σαφές και ότι ετοιμαζόμαστε για αυτό το σενάριο αύριο».
Η νορβηγική κυβέρνηση, η οποία μπορεί να επικαλεστεί έκτακτη ανάγκη για τον τερματισμό της διαμάχης στο χώρο εργασίας, δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση, αλλά αρνήθηκε να αποκαλύψει εάν θα παρέμβει.
Η τιμή του φυσικού αερίου παρέμεινε πάντως χθες σταθερή μετά το ρημπάουντ στα 2,928 δολ/mmbtu.

Παραγωγή

Το Nyhamna επεξεργάζεται φυσικό αέριο από τα πεδία Ormen Lange και Aasta Hansteen, τα οποία θα πρέπει επίσης να κλείσουν λόγω της απεργίας, ανέφεραν η Gassco και η Νορβηγική Ένωση Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου (NOG).
Η ικανότητα εξαγωγής από το Nyhamna είναι 84 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ημερησίως, περίπου το ένα τέταρτο του αναμενόμενου όγκου εξαγωγών της Νορβηγίας που ανέρχονται 330 εκατ.
Την Πέμπτη η ένωση NAF επιβεβαίωσε ότι οι φρουροί ασφαλείας που εργάζονταν στο Nyhamna ήταν μεταξύ εκείνων που θα συμμετείχαν στην απεργία, αλλά αρνήθηκαν να δώσουν στοιχεία.
Οι φρουροί ασφαλείας απεργούν επίσης στα ελικοδρόμια από τα οποία μεταφέρονται πληρώματα και εξοπλισμός από και προς υπεράκτιες πλατφόρμες και η σταδιακή κλιμάκωση της σύγκρουσης θα μπορούσε να διαταράξει τις γραμμές εφοδιασμού, ανέφερε η εταιρεία πετρελαίου Equinor.
Ενώ οι κυβερνήσεις μπορούν να τερματίσουν τις απεργίες, είναι γενικά απρόθυμες να το πράξουν. Το 2012, η κυβέρνηση τερμάτισε μια απεργία μετά από 16 ημέρες, όταν οι εργοδότες απείλησαν τον αποκλεισμό εργαζομένων που είχαν κλείσει όλη την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου. «Η συνεχιζόμενη διαμάχη είναι να επιλυθεί από τα μέρη, αλλά το υπουργείο παρακολουθεί στενά την κατάσταση», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εργασίας.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης