Ενέργεια

Η μεγάλη πρόκληση για τον Biden και το σχέδιο για το τέλος των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων στις ΗΠΑ

Η μεγάλη πρόκληση για τον Biden και το σχέδιο για το τέλος των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων στις ΗΠΑ
Η μεταρρύθμιση των φορολογικών ελαφρύνσεων για τις εταιρείες που παράγουν πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα θα απαιτήσει την έγκριση από το Κογκρέσο κάτι το οποίο είνα αμφίβολο
Η υπόσχεση του εκλεγμένου Προέδρου Joe Biden να τερματίσει τις επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων στις ΗΠΑ αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως για γεωτρήσεις και ορυχεία μπορεί να είναι δύσκολο να υλοποιηθεί λόγω της αντίστασης από τους νομοθέτες σε ένα στενά διχασμένο Κογκρέσο, συμπεριλαμβανομένου του κόμματός του.
Σύμφωνα με το Reuters η πρόκληση αντικατοπτρίζει μόνο ένα από τα εμπόδια που ο Biden θα πρέπει να ξεπεράσει καθώς επιδιώκει να εισαγάγει σαρωτικά μέτρα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και να μετατρέψει την οικονομία της χώρας σε καθαρές μηδενικές εκπομπές εντός τριών δεκαετιών.
Ο Biden δήλωσε ότι οι επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων θα δημιουργήσουν κεφάλαια για να βοηθήσουν την χρηματοδότηση του ευρύτερου σχεδίου για το κλίμα ύψους των 2 τρισ. δολ.

Ενώ ο Biden ενδέχεται να αναλάβει εκτελεστική δράση για να αντιστρέψει την ανατροπή των κανόνων του Προέδρου Trump για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η μεταρρύθμιση των φορολογικών ελαφρύνσεων που επιτρέπουν στις εταιρείες να παράγουν πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα φθηνότερα θα απαιτήσει την έγκριση της νομοθεσίας από το Κογκρέσο. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι δύσκολο, παρόλο που ο Biden πέρασε 36 χρόνια στη Γερουσία όπου είναι γνωστός ως dealmaker.

Δεν περνά από την Γερουσία
«Είναι νεκρό κατά την άφιξη του στη Γερουσία», δήλωσε ο Gilbert Metcalf, πρώην αναπληρωτής βοηθός γραμματέας για το περιβάλλον και την ενέργεια στο Υπουργείο Οικονομικών υπό τον πρώην Πρόεδρο Obama, αναφερόμενος σε κάθε αυτόνομη νομοθεσία που απορρίπτει τις φορολογικές ελαφρύνσεις εάν οι Ρεπουμπλικάνοι διατηρήσουν τον έλεγχο.
Ακόμα κι αν δύο από τους συναδέλφους του Biden κερδίσουν ψηφοφορίες στην Γεωργία στις 5 Ιανουαρίου, φέρνοντας τη Γερουσία στο 50-50 με την εκλεγμένο αντιπρόεδρο Kamala Harris να ενεργεί ως ισοπαλία, οι πιθανότητες να περάσουν ένα φορολογικό πακέτο είναι μικρές, ανέφεραν ειδικοί.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι μετριοπαθείς Δημοκρατικοί από τις πολιτείες παραγωγής ορυκτών καυσίμων, όπως οι γερουσιαστές Martin Heinrich από το Νέο Μεξικό και ο Joe Manchin της Δυτικής Βιρτζίνια, κορυφαίος Δημοκρατικός στην Επιτροπή Ενέργειας της Γερουσίας, θα μπορούσαν να εμποδίσουν την προσπάθεια.

"Σε πολιτείες όπως το Νέο Μεξικό, όπου οι γερουσιαστές μπορεί να είναι αρκετά πράσινοι για να υποστηρίξουν ένα νομοσχέδιο για το κλίμα ... ένα μέτρο που απλώς απενεργοποιεί τις φορολογικές διατάξεις μοιάζει σαν να μην ξεκίνησε", δήλωσε ο Kevin Book, αναλυτής της ClearView Energy Partners.
Ο Obama ήθελε επίσης να καταργήσει φορολογικές ελαφρύνσεις για τα ορυκτά καύσιμα για να στείλει ένα μήνυμα στον κόσμο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν σοβαρές για την επιτάχυνση της μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα προκειμένου να αντιμετωπισθεί η κλιματική αλλαγή. Αλλά ακόμη και με την επιβλητική δημοκρατική πλειοψηφία στη Γερουσία στα πρώτα έξι χρόνια ο Obama, δεν μπόρεσε να καταργήσει τις επιδοτήσεις.

Τα σχέδια για το κλίμα

Η κατάργηση των φορολογικών ελαφρύνσεων στους παραγωγούς καυσίμων που εκπέμπουν αέρια θερμοκηπίου θα ταίριαζε στην ατζέντα υπέρ του κλίματος του Biden, η οποία σηματοδοτεί μια αντιστροφή από τις προσπάθειες του Trump να ανατρέψει τους κανονισμούς για το κλίμα, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει την παραγωγή ορυκτών καυσίμων.
Θα βοηθούσε στην καθιέρωση των Ηνωμένων Πολιτειών ως παγκόσμιου ηγέτη για το κλίμα, βοηθώντας ενδεχομένως να πείσει άλλους μεγάλους εκπομπούς να επιτύχουν περιορισμό των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων.
Οι ηγέτες της G20 αποφάσισαν το 2009 να αποσύρουν τις επιδοτήσεις, αλλά έχουν σημειώσει μικρή πρόοδο.
«Είναι πιο δύσκολο για εμάς να κάνουμε μια χώρα να κάνει κάτι αν δεν το κάνουμε μόνοι μας», δήλωσε ο Metcalf.
Οι εκτιμήσεις της αξίας των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων, οι οποίες λαμβάνουν κυρίως τη μορφή φορολογικών ελαφρύνσεων, ποικίλλουν.
Ο Bob McNally, ο πρόεδρος της συμβουλευτικής εταιρείας Rapidan Energy Group, εκτιμά ότι ανέρχεται σε 15 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.
Το μη κερδοσκοπικό Ινστιτούτο Μελετών Περιβάλλοντος και Ενέργειας τους ανεβάζει στα 20 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.
Εκτιμήσεις που θεωρούν ότι το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης που συνδέεται με τη ρύπανση από τα ορυκτά καύσιμα αυξάνει ακόμη περισσότερο τις επιδοτήσεις.
Μία φορολογική μείωση των ΗΠΑ, που ονομάζεται άυλο κόστος γεώτρησης, επιτρέπει στους παραγωγούς να αφαιρέσουν το μεγαλύτερο μέρος του κόστους τους από τη γεώτρηση νέων πηγαδιών.
Η Μικτή Επιτροπή Φορολογίας, μια μη κομματική επιτροπή του Κογκρέσου, έχει εκτιμήσει ότι η κατάργησή της θα μπορούσε να δημιουργήσει 13 δισεκατομμύρια δολάρια για τα δημόσια ταμεία για 10 χρόνια.
Επίσης η περικοπή του ποσοστού μείωσης του φόρου που επιτρέπει στους ανεξάρτητους παραγωγούς να ανακτήσουν το κόστος ανάπτυξης των μειωμένων αποθεμάτων πετρελαίου και άνθρακα, θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα περίπου 12,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε διάστημα 10 ετών, σύμφωνα με την επιτροπή.

Πιέσεις

Ο Biden και το Κογκρέσο θα πιεστούν για να μειώσουν το ομοσπονδιακό έλλειμμα περιορίζοντας αυτές τις φορολογικές ελαφρύνσεις.
Όμως, οι ευρύτερες φορολογικές μεταρρυθμίσεις θα ξεκινήσουν επίσης συζητήσεις όπως οι φορολογικοί συντελεστές εταιρειών και η αύξηση των φόρων για τους μεγαλύτερους κερδισμένους, ορισμένους από τους οποίους ενδέχεται να έχουν προτεραιότητα.
Οποιοδήποτε νομοσχέδιο για την τροποποίηση των φορολογικών διατάξεων για τον τομέα των ορυκτών καυσίμων θα αντιμετωπίσει επίσης έντονη αντίσταση από τους εκπροσώπους ομάδων συμφερόντων, ορισμένοι από τους οποίους μπορεί να επισημάνουν ότι η ηλιακή, αιολική και άλλες μη ορυκτές πηγές ενέργειας λαμβάνουν επίσης σημαντική υποστήριξη από τους φορολογούμενους.
Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου, το μεγαλύτερο λόμπι πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας, "θα υποστηρίξει έναν φορολογικό κώδικα που θα υποστηρίζει ίσους όρους ανταγωνισμού για όλες τις εταιρείες ανεξάρτητα από τον οικονομικό τομέα", δήλωσε ο Frank Macchiarola, ανώτερος αντιπρόεδρος του βιομηχανικού ομίλου.
Το API θα πιέσει για "πολιτικές υπέρ της ανάπτυξης που διατηρούν και αυξάνουν κατά δισεκατομμύρια δολάρια τα κυβερνητικά έσοδα που παράγει η βιομηχανία μας σε πολιτειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο", επεσήμανε.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης