Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πού οδηγούν οι επαφές ΡΑΕ και Παραγωγών μετά τις αυξήσεις των τιμών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας

Πού οδηγούν οι επαφές ΡΑΕ και Παραγωγών μετά τις αυξήσεις των τιμών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας
Οι προσδοκίες από τις διασυνδέσεις, οι προτάσεις και η εμπλοκή των ΑΠΕ στις αυξήσεις των τιμών στην χονδρική ρεύματος
Εργαλεία για την αποκλιμάκωση των υψηλών τιμών που διαμορφώνονται στην αγορά εξισορρόπησης αναζητά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο ξεκίνησε τις δικές του επαφές μέσω της ΓΓ Ενέργειας κ. Αλεξάνδρας Σδούκου με τους συμμετέχοντες στην αγορά.
Το υπουργείο αναμένει τα συμπεράσματα της ΡΑΕ, η οποία ολοκλήρωσε χθες τον κύκλο επαφών με τους παραγωγούς θερμικών μονάδων που συμμετέχουν στην αγορά εξισορρόπησης, για να παρέμβει και το ίδιο προκειμένου να αποτρέψει ενδεχόμενες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος.
«Το παρακολουθούμε στενά και θα δράσουμε άμεσα, σύμφωνα άλλωστε με τις υποχρεώσεις μας απέναντι στους καταναλωτές και συνολικά στους Έλληνες πολίτες. Αμέσως τις πρώτες ημέρες, που το πρόβλημα παρουσιάστηκε, κινήθηκε η ΡΑΕ, περιμένουμε να κλείσει σήμερα ο κύκλος διαβουλεύσεων της ΡΑΕ και στη συνέχεια, εφόσον κριθεί ότι πρέπει να κάνουμε κάτι, δεν θα διστάσουμε να παρέμβουμε στο επίπεδο του υπουργείου» δήλωσε χθες ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης. Ο ίδιος, συνέδεσε πάντως την εικόνα που διαμορφώνεται στον πρώτο μήνα λειτουργίας του target model με «παιδικές ασθένειες» όπως αντίστοιχα παρατηρήθηκαν στο ξεκίνημα των αντίστοιχων αγορών και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Την ίδια εκτίμηση μεταφέρουν και από την αγορά, επισημαίνοντας ότι απαιτείται χρόνος για να βρει τους ρυθμούς της.
Κοινή είναι επίσης η εκτίμηση στην αγορά ότι οι τιμές δεν πρόκειται να πέσουν για διάστημα τουλάχιστον ενός έτους.
Το ζητούμενο ωστόσο επί του παρόντος είναι να μην οδηγηθούμε σε μεγάλες αυξήσεις.


Έλεγχος για κερδοσκοπία - Δυσκολεύει η θέση των προμηθευτών

Αυτό που σύμφωνα με πληροφορίες διερευνάται από την αρμόδια Αρχή είναι το κατά πόσο οι υψηλές τιμές είναι αποτέλεσμα μιας λειτουργίας των συμμετεχόντων νόμιμης και εντός των κανονισμών ή αποτέλεσμα «παιγνίων» με στόχο την κερδοσκοπία.
Αν και από πουθενά μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν φαίνεται να προκύπτει η δεύτερη περίπτωση, διαπιστώνεται ωστόσο ότι η ίδια η φιλοσσοφία του target model (χρηματιστηριακή αγορά) δημιουργεί ανισορροπίες οι οποίες θα πρέπει να αποζημιωθούν, αυξάνοντας τα κόστη για τους προμηθευτές και ασκώντας παράλληλα πιέσεις για αυξήσεις τιμολογίων.
Κοινή είναι επίσης η εκτίμηση σε όλες τις πλευρές, ότι κατά ένα μέρος αυτές οι ανισορροπίες θα περιοριστούν με την διασύνδεση με την αγορά της Ιταλίας στις 15 Δεκεμβρίου και περαιτέρω με την διασύνδεσης μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 με την αγορά της Βουλγαρίας.
Η ανισορροπία που σύμφωνα με την πλευρά των παραγωγών αποζημιώνεται εξ ολοκλήρου από το σύστημα και οδηγεί σε αυξημένες τιμές είναι αυτή που προκαλείται από τις ΑΠΕ.
Μία άποψη που εκφράστηκε από εκπρόσωπο εταιρίας παραγωγής στη ΡΑΕ είναι το κόστος αυτό, που προκαλείται από την ανισορροπία των ΑΠΕ να μεταφέρεται στον ΕΛΑΠΕ μέσω του ΕΤΜΕΑΡ. Στο στόχαστρο της ΡΑΕ φαίνεται να μπαίνουν και οι εφεδρείες που ζητάει ο ΑΔΜΗΕ για την κάλυψη της ζήτησης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης