Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Υποχώρηση 22% στα 60,46 ευρώ/MWh η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς στο ΕΧΕ

Υποχώρηση 22% στα 60,46 ευρώ/MWh η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς στο ΕΧΕ
Σημαντική υποχώρηση των τιμών στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού το τελευταίο διήμερο
H Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς υποχώρησε σημαντικά στο Χρηματιστήριο Ενέργειας με βάση την σημερινή ημέρα 4/12 για την 5/12/2020.
Υποχώρησε 22% και καθορίστηκε στα 60,46 ευρώ/Mwh ομαλοποιώντας σε μεγάλο βαθμό και εξορθολογίζοντας την αγορά μετά την εκρηκτική άνοδο που έλαβε χώρα από την Τετάρτη που μας πέρασε.
Η εξέλιξη αυτή οδηγεί προς το παρόν τουλάχιστον σε ένα κλίμα εκτόνωσης την ώρα που ο πρόεδρος της ΡΑΕ κ.Δαγούμας δήλωσε ότι η ΡΑΕ παρακολουθεί στενά τη συμπεριφορά των «παικτών» στο Τarget Μodel .
Η εκρηκτική άνοδος του προηγούμενου διημέρου οφείλεται ως ένα βαθμό σε μια σειρά παραγόντων που επέδρασαν στην συγκυρία.
Το γεγονός ότι η μία μονάδα του Ήρωνα και μια της Elpedison είναι εκτός, ενώ παράλληλα υπήρξαν μεγάλες διακυμάνσεις για τις ΑΠΕ λόγω καιρικών συνθηκών.
Η υπόθεση της ανόδου των τιμών είναι πολύ πιο σύνθετη για μια αγορά που είναι στο ξεκίνημα σε σχέση με αυτό που κάποιοι σπεύδουν να μεταφέρουν ως χειραγώγηση.
energy1.4
Η ΔΕΗ είναι ο μεγάλος παίκτης της αγοράς

Καθοριστικό ρόλο στην αγορά παίζει η ΔΕΗ λογω του όγκου της, για την οποία παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι μπορεί να έκανε τα 50 -55 εκατ από ένα σύνολο 70 εκατ περίπου για τον μήνα Νοέμβριο και η οποία δεν έχει κανένα λόγο να δημιουργήσει μια προβληματική εικόνα, το αντίθετο μάλιστα.
Από την άλλη πλευρά επίσης δεν είναι εύκολο να χειραγωγηθεί η αγορά από τους ιδιώτες που έχουν σαφέστατα πολύ μικρότερα μερίδια από την ΔΕΗ.
Για παράδειγμα η Elpedison με έναν κύκλο εργασιών της τάξης των 4 εκατ ευρώ ακόμα και αν αναγκάστηκε να "μπιντάρει" βραχύβια σε πολύ υψηλά επίπεδα στα 2.000 ευρώ/Μwh, είναι μαθηματικά αδύνατο να φουσκώσει την αγορά από μόνη της.
Η Μυτιληναίος επίσης, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς ελάχιστο είναι το επίπεδο της απόκλισης από τις τιμές αγοράς σε μεμονωμένη τέτοια συναλλαγή, άρα δεν μπορεί να έχει σχέση με τέτοιες πρακτικές.
Παράλληλα με την ανακοίνωση της εμπορικής πολιτικής της για πάγωμα των τιμολογίων έδωσε και την λύση για αποφυγή αυξήσεων στο retail, την οποία άλλοι πάροχοι επικαλούντο σαν επίπτωση.

Ποιοί πλήττονται

Κύκλοι της αγοράς προσδιορίζουν σαν τεχνικό σημείο, που το σύστημα δομικά ενδεχομένως να απαιτεί  διόρθωση, τον τρόπο που μπαίνει η Μεγαλόπολη 5.
Η ΔΕΗ από την πλευρα της εκτός από παραγωγός έχει και τεράστιο μερίδιο στην λιανική, που σημαίνει ότι δεν την συμφέρουν οι υψηλές τιμες εκκαθάρισης.
Βασικά οι υψηλές τιμές εκκαθάρισης δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στις μκρότερες εταιρίες παρόχους, οι οποίες αναγκάζονται να αγοράσουν ψηλά ρεύμα και είναι αυτές που διαμαρτυρήθηκαν στο Υπουργείο.
Ασφαλώς και το ευρωπαϊκό ενεργειακό πλαίσιο ξεκαθαρίζει το πως πρέπει να λειτουργεί κανείς μέσα στη αγορά, αλλά αυτοί που δεν έχουν παραγωγή είναι και εκείνοι, που δεν έχουν και δεν μπορούν να έχουν τις ίδιες δυνατότητες με τους παραγωγούς - παρόχους.
Η προειδοποιητική βολή του ΥΠΕΝ που είχε έναν γενικό χαρακτήρα λειτούργησε από την πρώτη ημέρα.
Είναι όμως πολύ δύσκολο από την διεθνή εμπειρία, να μιλήσει κανείς για χειραγώγηση των τιμών και φούσκωμα, κατά συνέπεια θα πρέπει να περιμένουμε τις θέσεις της ρυθμιστικής αρχής.

www.worldebergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης