Πετρέλαιο

«Επιθετική στρατηγική» του Αμπού Ντάμπι για αύξηση της παραγωγικής του ικανότητας

«Επιθετική στρατηγική» του Αμπού Ντάμπι για αύξηση της παραγωγικής του ικανότητας
Η ADNOC, η Aramco και πολλές άλλες εθνικές εταιρείες πετρελαίου είναι τώρα αποφασισμένες να ανταγωνιστούν τους παραδοσιακούς γίγαντες εμπορικών συναλλαγών

Μετά από μια εβδομάδα αμφιλεγόμενων συζητήσεων στον κόλπο του OPEC+, στις οποίες τα ΗΑΕ έπαιξαν βασικό ρόλο, φαίνεται ότι η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Αμπού Ντάμπι (ADNOC) επιδιώκει τώρα επιθετικά μερίδιο αγοράς. Ο πρίγκιπας του Αμπού Ντάμπι Mohammed bin Zayed και ο διευθύνων σύμβουλος της ADNOC Sultan Ahmed Al Jaber έχουν πλέον αποφασίσει ξεκάθαρα ότι είναι καιρός να αποκομίσουν τα οφέλη των μεγάλων επενδύσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η ανακοίνωση της ADNOC ότι έχει χορηγήσει στην αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία Occidental μια παραχώρηση εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου στον δεύτερο ανταγωνιστικό γύρο υποβολής προσφορών είναι σαφές σημάδι ότι το μέλος του ΟΠΕΚ είναι αποφασισμένο να αυξήσει την παραγωγική ικανότητα στα 5 εκατομμύρια bpd έως το 2030.

Η Occidental θα έχει 100% της παραχώρησης κατά τη διάρκεια της φάσης εξερεύνησης και θα χρειαστεί να επενδύσει περίπου 140 εκατομμύρια δολάρια για να εξερευνήσει το έργο 4.212 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Πρόκειται μάλιστα για την δεύτερη παραχώρηση της DNOC στην Occidental. Παρά τη σκληρή χρονιά για τις αγορές πετρελαίου, η ADNOC θέλει να αυξήσει την παραγωγική της ικανότητα κατά 25% έως το 2030.

Νέες τάσεις

Η ADNOC, η Aramco και πολλές άλλες εθνικές εταιρείες πετρελαίου είναι τώρα αποφασισμένες να ανταγωνιστούν τους παραδοσιακούς γίγαντες εμπορικών συναλλαγών VTTI, Vitol κ.λπ.

Όπως υποδεικνύεται από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ADNOC Al Jaber, ο εμπορικός βραχίονας θα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της στρατηγικής ανάπτυξης της ADNOC το 2030. Τα αυξημένα μερίδια συναλλαγών και η υψηλότερη συνολική παραγωγή είναι οι βασικοί ακρογωνιαίοι λίθοι για την επιτυχία. Η ADNOC είναι σαφώς αποφασισμένη να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στις αγορές πετρελαίου, αρνούμενη να περιμένει άλλους να αποκομίσουν τα πιθανά οφέλη την επόμενη δεκαετία.

Χωρίς αμφιβολία, το Αμπού Ντάμπι βρίσκεται τώρα σε πορεία σύγκρουσης με τη στρατηγική περικοπής παραγωγής του ΟΠΕΚ +. Αναμένεται ότι θα προκύψουν νέες ρήξεις στο γκρουπ πριν από την έναρξη της συμφωνίας στις 4 Ιανουαρίου 2021. Το Αμπού Ντάμπι δεν είναι πλέον πεπεισμένο ότι θα επωφεληθεί από τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του ΟΠΕΚ. Δεν θέλει απαραίτητα να φύγει ή να αναμορφώσει το καρτέλ, αλλά μια πιο επιθετική στρατηγική μεριδίου αγοράς υποδηλώνει ότι επικεντρώνεται στη μεγιστοποίηση των εσόδων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης