Το σχέδιο της Ιαπωνίας για αύξηση έως και 45 GW της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας ως το 2040

Το σχέδιο της Ιαπωνίας για αύξηση έως και 45 GW της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας ως το 2040

Η Ιαπωνία θα επιδιώξει να αυξήσει την υπεράκτια ικανότητα παραγωγής αιολικής ενέργειας της χώρας σε 30-45 GW το 2040, σύμφωνα με το κυβερνητικό όραμα της χώρας.

Σύμφωνα με το όραμα της υπεράκτιας βιομηχανίας αιολικής ενέργειας, που υιοθετήθηκε σε μια συνεδρίαση επιτροπής δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, η κυβέρνηση θα αυξήσει για πρώτη φορά έως το 2030 τη χωρητικότητα σε 10 GW, ίση με τη συνδυασμένη χωρητικότητα 10 πυρηνικών αντιδραστήρων.

Επίσης, θα μειώσει το κόστος παραγωγής ενέργειας χρησιμοποιώντας εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας που είναι σταθερές στον βυθό σε 8-9 γιεν ανά κιλοβατώρα την περίοδο 2030-2035, ή ίση με τα επίπεδα στην Ευρώπη.

Η επιτροπή αποτελείται κυρίως από ανώτερους υπαλλήλους της βιομηχανίας και υπουργεία γης, εμπειρογνώμονες και εκπροσώπους από μηχανήματα και εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας. Η υπεράκτια παραγωγή αιολικής ενέργειας, η οποία δεν εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα, θα ήταν το κλειδί για την επίτευξη του στόχου της κυβέρνησης να μειώσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου σε σχεδόν μηδέν το 2050.

Η περιπλοκότητα των επενδύσεων

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από δύο χρόνια η κυβέρνηση της χώρας ενέκρινε μια νομοθεσία με σκοπό την προώθηση της υπεράκτιας αιολικής ανάπτυξης. Έκτοτε όμως, δεν έχουν λάβει έγκριση μεγάλης εμβέλειας projects, με αρκετούς από τους άμεσα ενδιαφερόμενους να υπογραμμίζουν την περιπλοκότητα των κανονισμών σε ότι έχει να κάνει με τις επενδύσεις.

Τέλος, τον Οκτώβριο ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Yoshihide Suga, ότι η χώρα, η οποία κατέχει την πέμπτη θέση στις παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, στοχεύσει στις μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2050.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης