Ενέργεια

Επαφές Σδούκου με τους θεσμικούς φορείς για την ισορροπία της αγοράς - H ατζέντα

Επαφές Σδούκου με τους θεσμικούς φορείς για την ισορροπία της αγοράς - H ατζέντα
Τα ζητήματα που έχουν τεθεί κατά τις συναντήσεις της Α.Σδούκου με τους Θεσμικούς Φορείς για την Εξισορρόπηση της αγοράς
Σχετικά Άρθρα
Σειρά τεχνικών συναντήσεων με τους θεσμικούς φορείς της αγοράς ηλεκτρισμού έχει πραγματοποιήσει τις τελευταίες εβδομάδες η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου.
Χθες (16/12), έλαβε χώρα άλλη μια συνάντηση.
Στις συναντήσεις αυτές οι διαχειριστές των Αγορών Επόμενης Ημέρας και Εξισορρόπησης και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, συμμετέχουν σε ανώτατο επίπεδο θεσμικής εκπροσώπησης.
Τα αρμόδια τεχνικά στελέχη προχωρούν σε ανάλυση «εφ’όλης της ύλης» για τις εναλλακτικές τεχνικές, που μπορούν να υιοθετηθούν ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα, όπως αυτά των προηγούμενων εβδομάδων που το κόστος της αγοράς εξισορρόπησης εκτινάχθηκε στα ύψη.

Τα βασικά θέματα προς συζήτηση στην Ατζέντα είναι:
• το ύψος των εφεδρειών
• το ζήτημα συμφόρησης της Πελοποννήσου και οι καθοδικές προσφορές για ενέργεια λόγω του σχετικού τεχνικού περιορισμού,
• οι αντίρροπες ενεργοποιήσεις ανοδικής και καθοδικής ενέργειας και, γενικότερα, ο Αλγόριθμος Βελτιστοποίησης της ΔΕΠ.
• το ύψος των επιμέρους προσφορών αλλά και οι στρατηγικές τοποθέτησης προσφορών στην Προημερήσια Αγορά και την Αγορά Εξισορρόπησης.

Παράλληλα, διαφαίνεται ότι η εκκαθάριση αυτής της εβδομάδας θα είναι καλύτερη από τις προηγούμενες,
Σημειώνεται πάντως οτι στα  93,78 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για αύριο Πέμπτη 17/12/2020.
Η τιμή σημείωσε ενισχύθηκε 17% σε σχέση με την τιμή της Τετάρτης 16/12.
Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης η μέγιστη τιμή έφθασε τα 140,01 ευρώ/MWh ενώ το χαμηλό ημέρας διαμορφώθηκε στα 51,02 ευρώ/MWh .
O όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 332,77GWh χωρίς μεταβολή σε σχέση με την προηγούμενη μέρα.    
Οι δραστηριοποιούμενοι παίκτες αναμένεται να δείξουν τους στόχους τους μετά την παρέμβαση Χατζηδάκη.

Ενώ λοιπόν το βραχυπρόθεσμο πρόβλημα φαίνεται να εισέρχεται σε διαδικασία ελέγχου σε πολιτικό επίπεδο, με τη σειρά των τεχνικών συναντήσεων επιδιώκεται και η μόνιμη, θεσμική αντιμετώπισή του.
Δίνεται έμφαση σε ένα «σφιχτό» πλάνο ενεργειών και επόμενων βημάτων.
Ήδη αυτή την εβδομάδα μια σειρά από ενέργειες τόσο του ΑΔΜΗΕ όσο και της ΡΑΕ δείχνουν, ότι το θέμα έχει μπει στην κορυφή των προτεραιοτήτων.
Ιδιαίτερη αξία δε έχει η στενή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ του Διαχειριστή και του Ρυθμιστή, στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων βέβαια του κάθε φορέα, ώστε να εξεταστούν και να αξιολογηθούν όλες οι εναλλακτικές λύσεις άμεσα.
Παράλληλα, τονίζεται στις συναντήσεις η ανάγκη για ενδελεχή μελέτη των προτάσεων των συμμετεχόντων, που έχουν τοποθετηθεί εγγράφως προς όλους τους αρμόδιους φορείς, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και η επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να διασφαλιστεί η συμβατότητα των εξεταζόμενων προσεγγίσεων με το κοινοτικό πλαίσιο και τις απαιτήσεις της συζευγμένης πλέον αγοράς.
Οι σχετικές συναντήσεις θα συνεχιστούν, ώστε να μη χαθεί το momentum και να μην περάσει το θέμα «σε δεύτερη μοίρα» μετά την εξισορρόπηση των τιμών που φαίνεται ότι μπορεί να επιτευχθεί.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης