Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πτώση ρεκόρ του άνθρακα το 2021 - ΙΕΑ: Μείωση κατά 2,6%

Πτώση ρεκόρ του άνθρακα το 2021 - ΙΕΑ: Μείωση κατά 2,6%
Μεταξύ 2018 και 2020, η παγκόσμια ζήτηση άνθρακα θα έχει μειωθεί κατά 7%
Σχετικά Άρθρα

Kατά 2,6% αναμένεται να αυξηθεί η παγκόσμια ζήτηση για άνθρακα το επόμενο έτος μετά από ρεκόρ πτώσης που προκαλείται από πανδημία φέτος, καθώς η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας θα αυξήσει τη χρήση για ηλεκτρική ενέργεια και βιομηχανική παραγωγή, δήλωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.

Σύμφωνα με τα όσα αναμεταδίδει το Reuters, η ζήτηση για θερμικό και μεταλλουργικό άνθρακα αναμένεται να αυξηθεί σε 7.432 εκατομμύρια τόνους το 2021, από 7.243 εκατομμύρια τόνους φέτος, ανέφερε ο Οργανισμός. Η παγκόσμια ζήτηση άνθρακα μειώθηκε κατά 5% φέτος, εξαιτίας της πανδημίας.

Στροφή στις ΑΠΕ

Μεταξύ 2018 και 2020, η παγκόσμια ζήτηση άνθρακα θα έχει μειωθεί κατά 7%, ή 500 εκατομμύρια τόνοι, ανέφερε ο οργανισμός, λόγω της πανδημίας και καθώς χώρες σε όλο τον κόσμο επιδιώκουν να στραφούν σε καθαρότερες πηγές ενέργειας.

«Πριν από την πανδημία, περιμέναμε μια μικρή ανάκαμψη της ζήτησης άνθρακα το 2020, αλλά έκτοτε είδαμε τη μεγαλύτερη πτώση στην κατανάλωση άνθρακα μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο» σημείωσε ο διευθυντής ενεργειακών αγορών και ασφάλειας του IEA, Keisuke Sadamori.

Ορόσημο το 2025 και οι κοινοί στόχοι

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πιθανότατα θα ξεπεράσουν τον άνθρακα ως τη μεγαλύτερη παγκόσμια πηγή ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2025, ενώ το φυσικό αέριο θα αντικαταστήσει τον άνθρακα ως τη δεύτερη μεγαλύτερη πηγή πρωτογενούς ενέργειας μετά το πετρέλαιο, δήλωσε ο Sadamori.

Ωστόσο, οι οικονομίες της Ασίας βοηθούν σημαντικά στην σταθερή ανάπτυξη του άνθρακα, με αποτέλεσμα να μην εξασθενίσει γρήγορα, πρόσθεσε ο Sadamori, επισημαίνοντας ότι η Ασία αντιπροσωπεύει το 75% ης παγκόσμιας ζήτησης άνθρακα.

Υπενθυμίζεται τέλος, ότι όλες οι κυβερνήσεις του κόσμου έχουν δεσμευτεί για ουδετερότητα άνθρακα τις επόμενες δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, η οποία έχει θέσει τον στόχο της πριν από το 2060.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης