Ενέργεια

Financial Times: Ο άνθρακας περιορίζει την χρήση ηλεκτρικής ενέργειας της Κίνας

Financial Times: Ο άνθρακας περιορίζει την χρήση ηλεκτρικής ενέργειας της Κίνας

Η New York Times ανέφερε ότι σε τουλάχιστον τρεις επαρχίες στην Κίνα, οι αρχές έχουν θέσει όρια στη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας, λέγοντας ότι ενδέχεται να υπάρχουν ελλείψεις άνθρακα.

 

Σχετικά Άρθρα

Παρά την ταχεία βιομηχανική ανάκαμψη από την πανδημία, εργοστάσια σε περιοχές της Κίνας λειτουργούν μόνο με μερική απασχόληση και οι κάτοικοι σε αρκετές επαρχίες καλούνται να εξοικονομήσουν ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ οι αρχές σβήνουν τα φώτα στους δρόμους, προειδοποιώντας για έλλειψη άνθρακα αυτό το χειμώνα.

Άρνηση από τις Κινεζικές αρχές

Ταυτόχρονα, οι κινεζικές αρχές αρνούνται έντονα ότι οι πιθανές ελλείψεις είχαν να κάνουν με τη διπλωματική αντιπαράθεση με την Αυστραλία, η οποία έχει μετατραπεί σε πραγματικό πόλεμο εμπορίου ενέργειας, με την Κίνα να απαγορεύει τις εισαγωγές άνθρακα από έναν από τους σημαντικότερους προμηθευτές της.

Ωστόσο, η ίδια η χώρα παραδέχτηκε ότι υπήρχε πρόβλημα με την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε κάποια τμήματα της χώρας, λίγο πριν από τη χειμερινή περίοδο όταν η κινεζική βιομηχανική δραστηριότητα είχε ανακάμψει από την οικονομική ύφεση που σχετίζεται με το COVID στις αρχές του έτους.

«Προς το παρόν, ορισμένες επαρχίες δεν διαθέτουν προσωρινά αρκετή ηλεκτρική ενέργεια. Αυτό είναι ένα αντικειμενικό γεγονός », δήλωσε η NYT, σύμφωνα με την κινεζική αρχή που εποπτεύει κρατικές εταιρείες.

Επιπτώσεις από την έλλειψη ενέργειας

Ως αποτέλεσμα των ελλείψεων ενέργειας με μειωμένη παροχή θερμικού άνθρακα, ορισμένα εργοστάσια μειώνουν τις ώρες εργασίας και λειτουργούν μόνο δύο ή τρεις ημέρες την εβδομάδα, ενώ οι υπάλληλοι γραφείου σε ορισμένες πόλεις έπρεπε να ανέβουν 20 ορόφους σκάλες για να φτάσουν στο χώρο εργασίας τους αφού οι ανελκυστήρες έχουν κλείσει για εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας.

«Δεν ζούμε μια φυσιολογική ζωή όταν το εργοστάσιό μας μπορεί να λειτουργεί μόνο δύο ημέρες την εβδομάδα και οι δρόμοι είναι σκοτεινοί τη νύχτα», δήλωσε στο Financial Times ο Mike Li, ο οποίος διαθέτει εργοστάσιο πλαστικών λουλουδιών στην πόλη Yiwu, στην ανατολική Κίνα.

Παρά το γεγονός ότι η κινεζική κυβέρνηση αρνείται ότι η διαμάχη με την Αυστραλία είναι υπεύθυνη για την έλλειψη άνθρακα και την κατανομή ηλεκτρικής ενέργειας, ένας αξιωματούχος του κρατικού παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας China Huadian Corporation δήλωσε στoυς FT ότι πολλοί τοπικοί σταθμοί παραγωγής ενέργειας εξαρτώνται από τον αυστραλιανό άνθρακα και προσπαθούν να βρουν εναλλακτικό εφοδιασμό.

«Η πολιτική έρχεται πρώτη», δήλωσε ο αξιωματούχος στo FT, προσθέτοντας ότι η εταιρεία δεν βλέπει την Κίνα να χαλαρώνει τον έλεγχο των εισαγωγών μόνο και μόνο επειδή προκαλεί προβλήματα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης