Περιβάλλον

Ανησυχητική μελέτη: Εντόπισαν μικροπλαστικά σε πλακούντα

Ανησυχητική μελέτη: Εντόπισαν μικροπλαστικά σε πλακούντα
Στη μελέτη που δημοσίευσε το Guardian τα μικροπλαστικά βρέθηκαν στον πλακούντα τεσσάρων υγιών γυναικών

Οι επιπτώσεις στην υγεία είναι άγνωστες, αλλά οι επιστήμονες λένε ότι τα σωματίδια μπορεί να προκαλέσουν μακροχρόνια βλάβη στα έμβρυα. Ως «ζήτημα μεγάλης ανησυχίας» χαρακτηρίζουν οι ερευνητές την ανακάλυψη, για πρώτη φορά, μικροπλαστικών σωματιδίων στον πλακούντα των αγέννητων μωρών.

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι θα μπορούσαν να μεταφέρουν χημικές ουσίες, οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν μακροχρόνια βλάβη ή να διαταράξουν το αναπτυσσόμενο ανοσοποιητικό σύστημα. Τα σωματίδια είναι πιθανό να έχουν καταναλωθεί από τις μητέρες.

Στη μελέτη που δημοσίευσε το Guardian τα μικροπλαστικά βρέθηκαν στον πλακούντα τεσσάρων υγιών γυναικών που είχαν φυσιολογικές εγκυμοσύνες και γεννήσεις. Επίσης, τόσο στις εμβρυϊκές όσο και στις μητρικές πλευρές του πλακούντα και στη μεμβράνη εντός της οποίας αναπτύσσεται το έμβρυο.

Πρόσφατη ανάλυση

Μόνο το 4% κάθε πλακούντα αναλύθηκε, στο οποίο βρέθηκαν δώδεκα πλαστικά σωματίδια. Ωστόσο, υποδηλώθηκε ότι ο συνολικός αριθμός μικροπλαστικών ήταν πολύ υψηλότερος. Όλα τα σωματίδια που αναλύθηκαν ήταν πλαστικά βαμμένα μπλε, κόκκινο, πορτοκαλί ή ροζ και μπορεί να προέρχονταν αρχικά από συσκευασίες, χρώματα ή καλλυντικά και προϊόντα προσωπικής φροντίδας.

Τα μικροπλαστικά ήταν μεγέθους 0.01mm, που σημαίνει ότι είναι αρκετά μικρά για να μεταφερθούν στην κυκλοφορία του αίματος.

«Είναι σαν να έχεις ένα μωρό cyborg: δεν αποτελείται πλέον μόνο από ανθρώπινα κύτταρα, αλλά από ένα μείγμα βιολογικών και ανόργανων οντοτήτων», δήλωσε ο Antonio Ragusa, διευθυντής μαιευτικής και γυναικολογίας στο νοσοκομείο San Giovanni Calibita Fatebenefratelli στη Ρώμη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης