Ενέργεια

Η ενεργειακή ασφάλεια της Κίνας «περνά» από την ενίσχυση των εγχώριων υποδομών LNG

Η ενεργειακή ασφάλεια της Κίνας «περνά» από την ενίσχυση των εγχώριων υποδομών LNG
Η επίτευξη της ενεργειακής ασφάλειας της Κίνας συνδέεται με τον τεράστιο όγκο ξένων εισαγωγών ενέργειας
Σχετικά Άρθρα

Για μια χώρα όπως η Κίνα που θεωρείται ο μεγαλύτερος εκπομπός αερίων θερμοκηπίου στον κόσμο, ειδήσεις για ενεργειακούς φιλόδοξους στόχους πάντα θα έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον για μελέτη και ανάλυση. Όπως είναι γνωστό άλλωστε οι εκπομπές της Κίνας είναι σχεδόν διπλάσιες από εκείνες των ΗΠΑ.

Στο περιθώριο της μεταβολής των στόχων της Κίνας, η χώρα σκοπεύει να μειώσει το σημερινό αποτύπωμα άνθρακα μέχρι το 2060 και να χαράξει νέες στρατηγικές.

Αύξηση εισαγωγών

Η επίτευξη της ενεργειακής ασφάλειας της Κίνας συνδέεται με τον τεράστιο όγκο ξένων εισαγωγών ενέργειας  στο πλαίσιο της προσπάθειας που κάνει για να απεξαρτηθεί από τα ορυκτά καύσιμα  και να στηριχθεί στα δικά της πόδια.

Αυτό μέχρι στιγμής συνεπάγεται με επιθετικές κινήσεις σε ανεπτυγμένες ξένες αγορές ενέργειας ως επι το πλείστον, αυξάνοντας την παραγωγή άνθρακα στο εξωτερικό όπου οι εκπομπές δεν θα αποδοθούν στην Κίνα αλλά στις χώρες όπου η χώρα δραστηριοποιείται αυτό το χρονικό διάστημα.

Το επόμενο βήμα του σχεδίου

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η Κίνα αποκάλυψε τη νεότερη φάση της στρατηγικής της για την ενεργειακή ασφάλεια που περιλαμβάνει έναν σημαντικό κρατικό όγκο έργων που εκτελεί η Kunlun Energy Co. σύμφωνα μάλιστα με όσα ανέφερε το World Oil, «το δίκτυο αγωγών της Κίνας μετέφερε μια αγορά περιουσιακών στοιχείων 6,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο τελευταίο βήμα για να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια του έθνους και να διαλύσει τα εμπόδια της αγοράς».

Οι μετοχές της Kunlun υπέστησαν σημαντικό πλήγμα μετά την ανακοίνωση ότι η εταιρεία θα πουλούσε ένα τεράστιο μερίδιο 60% σε έναν αγωγό φυσικού αερίου που βρίσκεται στο Πεκίνο και ένα ακόμη υψηλότερο ποσοστό 75% στη θυγατρική εταιρεία υγροποιημένου φυσικού αερίου Dalian έναντι 40,9 δισεκατομμυρίων γιαν.

Αγοραστής είναι η ολοκαίνουργια κρατική εταιρεία της Κίνας που ονομάζεται PipeChina, η οποία άρχισε να λειτουργεί τον Οκτώβριο. Η Kunlun λειτουργεί κάτω από την ομπρέλα της PetroChina Co.

«Το China Oil & Gas Pipeline Network Corp. είναι μέρος μιας προσπάθειας της κυβέρνησης του Προέδρου Xi Jinping να ενοποιήσει τους κύριους αγωγούς και άλλες μεσαίες εγκαταστάσεις της χώρας σε μια ενιαία εταιρεία, με σκοπό την ενίσχυση του ανταγωνισμού μεταξύ των γεωτρητών και των μεταγενέστερων πωλητών πετρελαίου και φυσικού αερίου» συμπλήρωσε το World Oil.

Οι ευοίωνες προοπτικές

Ακόμη και πριν από αυτές τις εξελίξεις, η Κίνα βρισκόταν σε καλό δρόμο για να επιτύχει τις ρεκόρ εισαγωγών LNG την επόμενη χρονιά.

δρόμο για να επιτύχει τις ρεκόρ εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου το επόμενο έτος. Το Σεπτέμβριο, το Reuters ανέφερε ότι οι κινεζικές εισαγωγές LNG αναμένεται να αυξηθούν κατά 10%, ενώ η συνολική χρήση φυσικού αερίου αναμένεται να αυξηθεί 4-6% φέτος, ακόμη και όταν ο υπόλοιπος κόσμος βλέπει τις αγορές φυσικού αερίου να συρρικνώνονται.

Τέλος, αν και είναι απίθανο η χώρα να μπορέσει να αντικαταστήσει τις εισαγωγές με εγχώρια παραγωγή ενέργειας, αυτή η τελευταία κίνηση του Προέδρου Xi να ενοποιήσει την υποδομή αγωγών της Κίνας θα επιτρέψει στη διοίκησή του να ενισχύσει τον έλεγχό τους στη βιομηχανία και να συμβάλει στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη του Πεκίνου αναφορικά με τους στόχους της ενεργειακής ασφάλειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης