Κερδίζει έδαφος στην Κίνα η υπεράκτια αιολική ενέργεια

Κερδίζει έδαφος στην Κίνα η υπεράκτια αιολική ενέργεια
Το μέσο κόστος για έργα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας μειώθηκε κατά περίπου 17,5% τα τελευταία πέντε χρόνια
Σχετικά Άρθρα

Η υπεράκτια αιολική ενέργεια της Κίνας, που ενισχύεται από την υποστήριξη πολιτικής και τη βελτιωμένη τεχνολογία, υπήρξε ένα ταχέως αναπτυσσόμενο τμήμα τα τελευταία χρόνια και αναμένεται να συνεχίσει να το κάνει την επόμενη δεκαετία.

Μέχρι το τέλος του 2019, η συσσωρευμένη εγκατεστημένη χωρητικότητα δικτύου της χώρας έφτασε τα 5,93 εκατομμύρια KW, φτάνοντας στο στόχο της ένα χρόνο νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.

Ο αριθμός αυξήθηκε στα 7,5 εκατομμύρια kW μέχρι τον Σεπτέμβριο και αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται τις επόμενες τρεις δεκαετίες, δήλωσε η Ένωση Ένωση Ωκεανών Μηχανικών της Κίνας.

Έχει επίσης γίνει η τρίτη μεγαλύτερη χώρα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, πίσω από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία.

Κόστος και στόχοι

Το μέσο κόστος για έργα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας μειώθηκε κατά περίπου 17,5% τα τελευταία πέντε χρόνια. Κατά την πέμπτη επέτειο της ορόσημης συμφωνίας του Παρισιού, η Κίνα έχει δεσμευτεί να αυξήσει την εγκατεστημένη χωρητικότητα της αιολικής και ηλιακής ενέργειας σε περισσότερα από 1.200 gigawatts έως το 2030 και να αυξήσει την αναλογία των μη ορυκτών καυσίμων στην κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας σε περίπου 25% την ίδια περίοδο.

Παράλληλα, υποσχέθηκε να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανά μονάδα ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος κατά περισσότερο από 65% από τα επίπεδα του 2005. Παρόλο που η πρώτη διεθνής δέσμευση της Κίνας σχετικά με την ικανότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι ενθαρρυντική, για την επίτευξη των στόχων της ουδετερότητας άνθρακα, ο τομέας εξακολουθεί να χρειάζεται τα κατάλληλα κίνητρα και τις μεταρρυθμίσεις με γνώμονα την αγορά.

Η πρόκληση των ΑΠΕ

Ο Luan Dong, αναλυτής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Κίνας στο Bloomberg New Energy Finance, δήλωσε ότι ενώ η χώρα θα πρέπει να είναι σε θέση να ξεπεράσει τον στόχο των 1.200 GW, η περαιτέρω επιτάχυνση θα είναι πρόκληση.

«Η άλλη πλευρά είναι η εύρεση τρόπων παροχής κινήτρων στις ανανεώσιμες πηγές για την ενίσχυση της παραγωγής. Εκτός από την εντολή σύζευξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με αποθήκευση με κόστος σε ορισμένες επαρχίες, θα πρέπει να βρούμε πιο αποτελεσματικούς μηχανισμούς για να προσελκύσουμε τους προγραμματιστές να συνδυάσουν τεχνολογίες καθαρής ενέργειας για να μειώσουν προληπτικά τις διακυμάνσεις».

Πρόσθεσε ότι χωρίς πρόσθετες επιδοτήσεις από την κεντρική κυβέρνηση για πρόσφατα εγκατεστημένα υπεράκτια αιολικά έργα από τις αρχές του 2022, θα είναι δύσκολο για ορισμένους φορείς εκμετάλλευσης να αποκομίσουν εύλογο κέρδος. Η κυβέρνηση είναι πολύ φιλόδοξη σχετικά με το πράσινο αναπτυξιακό της σχέδιο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης