Περιβάλλον

Οι έξι περιβαλλοντικές δεσμεύσεις για το 2021

Οι έξι περιβαλλοντικές δεσμεύσεις για το 2021
Ο περιορισμός της δράσης του αποτυπώματος του άνθρακα περνά από τις ατομικές δράσεις μας

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης θα απαιτήσει δραστικά μέτρα σε παγκόσμια κλίμακα.

Απειλείται η πρόσβασή μας σε τροφή, σε καθαρό νερό, σε στέγη. Απειλείται η ασφάλειά μας, η υγεία μας, η ίδια μας η ζωή. Επιβάλλεται ο τερματισμός της εξόρυξης και χρήσης ορυκτών καυσίμων τα επόμενα 20-25 χρόνια, η επένδυση στις ΑΠΕ και η προστασία των δασών και των θαλασσών μας.

Ωστόσο υπάρχουν μερικές αλλαγές που μπορείτε να κάνετε για να περιορίσετε το αποτύπωμά του άνθρακα σας το νέο έτος.

Αναλυτικά:

Μετακινήσεις χωρίς αυτοκίνητο

Αντί να πάρετε το αυτοκίνητο, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή το ποδήλατο - ακόμα και μόνο μία ημέρα την εβδομάδα. Οι εκπομπές από τον τομέα των μεταφορών αποτελούν το 1/5 των εκπομπών CO2, με τους μεγαλύτερους συντελεστές να είναι οδικά οχήματα όπως αυτοκίνητα και λεωφορεία.

1.PNG

Σύμφωνα με το Κέντρο Έρευνας για Λύσεις Ζήτησης Ενέργειας (CREDS), η απαλλαγή από το αυτοκίνητο μπορεί να εξοικονομήσει κατά μέσο όρο 2,04 τόνους ισοδύναμου CO2 ανά άτομο ετησίως.


Αποφύγετε τη «γρήγορη» μόδα

Η δέσμευση να αγοράσετε λιγότερα ρούχα το 2021 είναι ένας άλλος τρόπος για να περιορίσετε το αποτύπωμα άνθρακα. Εάν χρειάζεστε ένα νέο αντικείμενο, αναζητήστε επιλογές από δεύτερο χέρι ή εξετάστε το ενδεχόμενο ανταλλαγής.

5.PNG

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η βιομηχανία μόδας παράγει περίπου το 10% των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα. Ένας κύριος ένοχος είναι η «γρήγορη μόδα» - φθηνά ρούχα που αγοράζονται και απορρίπτονται γρήγορα καθώς αλλάζουν οι τάσεις.


Ξεκινήστε έναν κήπο

Γιατί να μην εισαγάγετε κάποια νέα φυτά στο μπαλκόνι ή τον κήπο σας;

Ένας τρόπος για να μειώσετε την ποσότητα του μεθανίου που καταλήγει στην ατμόσφαιρα είναι να κάνετε λίπασμα τα απορρίμματα τροφίμων σε κάδο και να το χρησιμοποιήσετε για να θρέψετε τα φυτά σας.

4.PNG

Η προσθήκη φυτών φιλικών προς τα έντομα στο μείγμα θα προσελκύσει επίσης επικοντιστές όπως πεταλούδες ή μέλισσες.


Μειώστε τα απόβλητα

Περίπου το 1/3 των τροφίμων που παράγονται παγκοσμίως χάνεται, συμβάλλοντας έως και το 10% των εκπομπών άνθρακα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

6.PNG

Όταν καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής και σχισμές, παράγει το ισχυρό μεθάνιο του θερμοκηπίου. Τα νοικοκυριά είναι υπεύθυνα για ένα μεγάλο μέρος αυτών των αποβλήτων. Έτσι, μπορείτε να περιορίσετε το αποτύπωμά σας το 2021 σχεδιάζοντας γεύματα, αγοράζοντας μόνο αυτό που χρειάζεστε και παγώνοντας και επαναχρησιμοποιώντας τα υπολείμματα.


Τρώτε λιγότερο κρέας

Ένας τρόπος για να μειώσετε το αποτύπωμά σας είναι να τρώτε λιγότερο κόκκινο κρέας υπέρ εναλλακτικών με βάση plant-based. Η παραγωγή τροφίμων είναι υπεύθυνη για περίπου το 1/4 των παγκόσμιων εκπομπών - και οι τομείς του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων συμβάλλουν σημαντικά.

3.PNG

Μια μελέτη του 2018 διαπίστωσε ότι η παραγωγή ενός κιλού κρέατος εκπέμπει 60 κιλά αερίων θερμοκηπίου, σε σύγκριση με 6 κιλά για τα πουλερικά ή μόλις 1 κιλό για τα μπιζέλια.


«Πετάξτε» λιγότερο

Όταν ταξιδεύετε μικρές αποστάσεις, πάρτε ένα τρένο και όχι ένα αεροπλάνο. Η αεροπορία συμβάλλει έως και 2,5% των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα στον κόσμο.

Και με τη λήψη μιας λιγότερης πτήσης μετ 'επιστροφής μεγάλων αποστάσεων ετησίως, μπορεί να εξοικονομηθεί 1,68 τόνοι ισοδύναμου CO2 ανά άτομο ανά έτος, σύμφωνα με την CREDS.

2.PNG


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης