Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

Συμφωνία στον ΟΠΕΚ+ με την Σ. Αραβία να μειώνει εθελοντικά την παραγωγή της – Στα 50 δολ. το αργό

Συμφωνία στον ΟΠΕΚ+ με την Σ. Αραβία να μειώνει εθελοντικά την παραγωγή της – Στα 50 δολ. το αργό

Ρωσία και Καζακστάν αυξάνουν κατά 75.000 bpd η κάθε μια την παραγωγή τους Φεβρουάριο και Μάρτιο– Καμία μεταβολή για τις υπόλοιπες χώρες

 

Η Σαουδική Αραβία θα πραγματοποιήσει εθελοντικές περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο ως μέρος μιας συμφωνίας για να πείσει τους περισσότερους παραγωγούς του ΟΠΕΚ + να διατηρήσουν την παραγωγή σταθερή εν μέσω ανησυχιών ότι τα νέα lockdowns θα πλήξουν τη ζήτηση.
Σύμφωνα με το Reuters, πηγές από παραγωγούς του ΟΠΕΚ + δήλωσαν ότι η Σαουδική Αραβία θα μειώσει την παραγωγή κατά περισσότερο από 400.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) τους επόμενους δύο μήνες, πέρα από τις υπάρχουσες περικοπές της.
Δύο παραγωγοί - η Ρωσία και το Καζακστάν - θα επιτραπεί να αυξήσουν την παραγωγή τους κατά 75.000 bpd τον Φεβρουάριο και άλλα 75.000 bpd τον Μάρτιο, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας του Καζακστάν.
Οι υπόλοιποι του ΟΠΕΚ + θα διατηρήσουν σταθερή την παραγωγή, πράγμα που σημαίνει ότι οι συνολικές περικοπές του ομίλου θα ανέλθουν σε περίπου 7,05 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα έως τον Μάρτιο, σύμφωνα με ένα σχέδιο δήλωσης του ΟΠΕΚ + που επικαλείται Reuters, εκτός από τις προγραμματισμένες εθελοντικές πρόσθετες περικοπές από τη Σαουδική Αραβία.
Η ασυνήθιστα περίπλοκη συμφωνία του ΟΠΕΚ +, που συνδυάζει παραγωγούς του ΟΠΕΚ και άλλους, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, έκλεισε μετά από συζήτηση στην δεύτερη μέρα διαπραγματεύσεων.
Η Ρωσία και το Καζακστάν πίεζαν τον όμιλο να αυξήσει την παραγωγή κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα (bpd), ενώ άλλοι δεν ήθελαν αύξηση.
Περί τις 20:35 ώρα Ελλάδας το αργό σημείωνε άνοδο 5,14% στα 50,10 δολάρια το βαρέλι και το Brent ενισχυόταν 5,07% στα 53,68 δολάρια το βαρέλι.


Νωρίτερα:

Οι κορυφαίοι παραγωγοί πετρελαίου πλησιάζουν σε έναν συμβιβασμό για να διατηρήσουν την παραγωγή σταθερή τον Φεβρουάριο, αφήνοντας κατά μέρος μια πιθανή αύξηση εν μέσω φόβων ότι τα νέα lockdowns θα μειώσουν περαιτέρω τη ζήτηση, σύμφωνα με τέσσερις πηγές του ΟΠΕΚ + που επικαλείται το Reuters την Τρίτη 5/1/2020.

Ο ΟΠΕΚ +, ο οποίος συνδυάζει παραγωγούς του ΟΠΕΚ και άλλους, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, απέτυχε να συμφωνήσει τη Δευτέρα και είχε προγραμματιστεί να ξαναρχίσει συνομιλίες σήμερα το απόγευμα.
Οι πηγές του ΟΠΕΚ + δήλωσαν στο Reuters ότι η Ρωσία και το Καζακστάν είχαν αρχικά επιμείνει στην αύξηση της παραγωγής κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα (bpd), ενώ το Ιράκ, η Νιγηρία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πρότειναν να διατηρηθεί η παραγωγή σταθερή.
Ένα εσωτερικό έγγραφο του ΟΠΕΚ, το οποίο αναφέρει το Reuters την Τρίτη και με ημερομηνία 4 Ιανουαρίου, παρουσίαζε διάφορα σενάρια για το 2021, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας μείωσης κατά 500.000 bpd τον Φεβρουάριο.
Στο έγγραφο αναφερόταν ότι η συμβουλευτική μικτή υπουργική επιτροπή του ΟΠΕΚ + υπογράμμισε τους πιθανούς κινδύνους και «τόνισε ότι η επανεισαγωγή των μέτρων περιορισμού του COVID-19 σε όλες τις ηπείρους, συμπεριλαμβανομένων των lockdowns, περιορίζει την ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαίου το 2021».

Επιλογές

Πηγές του ΟΠΕΚ + ανέφεραν ότι οι πιθανότητες περικοπής ήταν μικρές, καθώς πολύ λίγοι παραγωγοί το υποστήριξαν και οι περισσότερες χώρες τάχθηκαν είτε για σταθερή προσφορά είτε για αύξηση τον Φεβρουάριο.
«Η πιο πιθανή επιλογή είναι να διατηρηθεί το ανώτατο όριο αμετάβλητο τον Φεβρουάριο», δήλωσε εκπρόσωπος του ΟΠΕΚ.
Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αμερικής πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο ΟΠΕΚ + θα πρέπει να είναι προσεκτικός, παρά το γενικά αισιόδοξο περιβάλλον της αγοράς, καθώς η ζήτηση για καύσιμα παρέμεινε εύθραυστη και οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού ήταν απρόβλεπτες. Νέες μεταλλάξεις του coronavirus που αναφέρθηκαν για πρώτη φορά στη Βρετανία και τη Νότια Αφρική έχουν βρεθεί από τότε σε χώρες σε όλο τον κόσμο.

Τιμές

Ο ΟΠΕΚ + περιορίζει την παραγωγή για τη στήριξη των τιμών και τη μείωση της υπερπροσφοράς από τον Ιανουάριο του 2017. Καθώς ο COVID-19 οδήγησε σε κατάρρευση τη ζήτηση για βενζίνη και αεροπορικά καύσιμα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Brent υποχώρησε κάτω από τα 16 $ το βαρέλι τον περασμένο Απρίλιο, αναγκάζοντας τον ΟΠΕΚ + να αυξήσει τις περικοπές παραγωγής του σε ρεκόρ 9,7 εκατομμυρίων bpd στα μέσα του 2020.
Με το Brent να διατηρείται πάνω από 50 $ ανά βαρέλι, ο OPEC + αυτόν τον μήνα εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία να αυξήσει την παραγωγή κατά 500.000 bpd, θέτοντας τις τρέχουσες περικοπές του στα 7,2 εκατομμύρια bpd.
Περί τις 18:10 ώρα Ελλάδας το αργό σημείωνε άνοδο 4,62% στα 49,82 δολάρια το βαρέλι και το Brent ενισχυόταν 4,19% στα 53,23 δολάρια το βαρέλι.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης