Wood Mackenzie: Προβλέπεται ρεκόρ δημοπρασιών σε ευρωπαϊκά έργα ΑΠΕ το 2021

Wood Mackenzie: Προβλέπεται ρεκόρ δημοπρασιών σε ευρωπαϊκά έργα ΑΠΕ το 2021

Η Wood Mackenzie υπολογίζει έναν όγκο έργων συνολικής ισχύος 45GW με 17GW ανέμου και 6GW ηλιακής ενέργειας

Εκρηκτικό έτος για ρεκόρ επενδύσεων σε δημοπρασίες έργων ΑΠΕ στην Ευρώπη, προβλέπει το 2021 η Wood Mackenzie, στο πλαίσιο του αγώνα για την επίτευξη των στόχων του 2030 και τα 45 GW εγκατεστημένης ισχύος.

Πρόκειται σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος της Wood Mackenzie, Rory McCarthy,«για μια σημαντική χρονιά, που θα ξεπεράσουν τις προσδοκίες οι ΑΠΕ». Θα διατεθούν 17 GW αιολικής ενέργειας και 6 GW ηλιακής μέσω φωτοβολταϊκών.

Η διδαχή του παρελθόντος

Τα προηγούμενα αποτελέσματα της δημοπρασίας επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει εγγύηση ότι θα επιτευχθούν οι στοχευμένοι όγκοι. Τα τελευταία τρία χρόνια, όμως οι ευρωπαϊκές δημοπρασίες έχουν σημειώσει μέσο ποσοστό ανάθεσης 70%.

«Εάν αυτό το ίδιο επίπεδο επιτυχίας επιτευχθεί το 2021, θα μπορούσαμε να δούμε πάνω από 30 GW χωρητικότητας», δήλωσε ο McCarthy. Η αιολική και ηλιακή ενέργεια θα αντιπροσωπεύουν μια «μεγάλη πλειοψηφία» χωρητικότητας που αποκτήθηκε το 2021.

Οι προβλέψεις

Μόλις μειωθούν οι κρατικοί περιορισμοί και η βιομηχανική δραστηριότητα ανακάμψει το 2021, η Wood Mackenzie προέβλεψε ότι η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας θα επιστρέψει, για να υποστηρίξει υψηλότερες τιμές.

«Ελλείψει σημαντικών προσθηκών ευέλικτων πόρων, η πίεση εφοδιασμού το 2021 θα καθοριστεί από τη διαθεσιμότητα των υφιστάμενων γεννητριών και την κλίμακα του κλεισίματος των θερμικών εγκαταστάσεων.

«Η ικανότητα των ευρωπαϊκών συστημάτων ισχύος να αντιμετωπίζουν τις χειμερινές προκλήσεις θα είναι ένας σημαντικός δείκτης μελλοντικών ευέλικτων απαιτήσεων εφοδιασμού και πρωταρχικής πολιτικής καθοδήγησης σε θέματα ασφάλειας και αξιοπιστίας του συστήματος», πρόσθεσε ο McCarthy.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης