Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Περαιτέρω επέκταση των ΑΠΕ ζητούν οι Γερμανοί - Τι έδειξε η έρευνα της ΑΕΕ

Περαιτέρω επέκταση των ΑΠΕ ζητούν οι Γερμανοί - Τι έδειξε η έρευνα της ΑΕΕ
Το 2020 ήταν ένα σημαντικό και παραγωγικό έτος για την Γερμανία, καθώς οι εκπομπές CO2 μειώθηκαν σημαντικά
Σχετικά Άρθρα

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιπροσώπευαν περισσότερο από το ήμισυ του μίγματος ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας το 2020, με τους περισσότερους Γερμανούς να υποστηρίζουν την περαιτέρω επέκταση, σύμφωνα με έρευνα του Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (AEE).

Σύμφωνα με τον Robert Brandt, διευθύνων σύμβουλος του ΑΕΕ, «σημαντική πλειοψηφία των Γερμανών τάσσεται υπέρ μιας ακόμη ισχυρότερης επέκτασης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από πριν - και αναγνωρίζει τις τεράστιες ευκαιρίες για την επέκτασή τους και την ανάγκη για ηλεκτρικά δίκτυα για την τοπική οικονομία».

Τα δεδομένα

Για περισσότερα από δέκα χρόνια, ο ΑΕΕ δημοσιεύει μια αντιπροσωπευτική έρευνα αποδοχής για την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η έγκριση ήταν πάντα περίπου στο 90%.

Στην τελευταία έρευνα που διεξήχθη από το ινστιτούτο «YouGov», σχεδόν εννέα στους 10 πολίτες (86%) τάσσονται επίσης υπέρ της μεγαλύτερης χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Γερμανία.Η έρευνα του AEE διαπίστωσε ότι η κατασκευή αιολικών πάρκων στα δάση είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα με περισσότερους από τους μισούς από αυτούς που ερωτήθηκαν να μην τάσσονται υπερ αυτής της ιδέας.

Σε άλλη ερώτηση που τέθηκε, αρκετοί ήταν αυτοί οι οποίοι πίστευαν ότι η επέκταση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ενισχύει την περιφερειακή οικονομία, με το 57% να συμφωνεί.

Η «συνδρομή» της πανδημίας

Το 2020 ήταν ένα σημαντικό και παραγωγικό έτος για την Γερμανία, καθώς οι εκπομπές CO2 μειώθηκαν σημαντικά και έφτασαν το 42,3% κάτω από το έτος αναφοράς του 1990.

Μάλιστα, η δεξαμενής σκέψης Agora Energiewende στην ετήσια επισκόπηση της γερμανικής ενεργειακής μετάβασης, εξήγησε τους παράγοντες αυτής της μείωσης ενώ τόνισε πως η χώρα πέτυχε τον στόχο της για την προστασία του κλίματος το 2020 με μείωση κατά 40%.

Οι λόγοι μείωσης των εκπομπών

Ένας κύριος λόγος ήταν η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, της βιομηχανικής παραγωγής και των μεταφορών που προκλήθηκε από την ύφεση.Οι τιμές άνθρακα ήταν σχετικά υψηλές και οι τιμές του φυσικού αερίου χαμηλές, ενώ τέλος ο ήπιος χειμώνας οδήγησε σε χαμηλή κατανάλωση ενέργειας θέρμανσης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η Γερμανία μείωσε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου πάνω από 80 εκατομμύρια τόνους CO 2 σε περίπου 722 εκατομμύρια τόνους.Τα 2/3 αυτής της μείωσης είναι τα αποτελέσματα της πανδημίας. Χωρίς αυτούς, η μείωση θα ήταν περίπου 25 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης