Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Γιατί το 2020 θεωρείται το πιο θερμό έτος στα χρονικά

Γιατί το 2020 θεωρείται το πιο θερμό έτος στα χρονικά
Το περασμένο έτος ήταν η πιο ζεστή χρονιά που καταγράφηκε στην Ευρώπη, αναφέρει η New Scientist
Σχετικά Άρθρα

Η αλλαγή του κλίματος προκαλεί χάος στον πλανήτη, οι ωκεανοί πνίγονται στο πλαστικό, τα φυσικά οικοσυστήματα της Γης έχουν αποδεκατιστεί, και ένα εκατομμύριο είδη φυτών και ζώων κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.

Παρά την πτώση 7% στην καύση ορυκτών καυσίμων λόγω του lodckdown για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού, το διοξείδιο του άνθρακα που παγιδεύει τη θερμότητα συνέχισε να συσσωρεύεται στην ατμόσφαιρα, δημιουργώντας ένα νέο ρεκόρ.

Η Ευρώπη έκανε ρεκόρ από το 2015, με τα θερμότερα έξι χρόνια που έχουν καταγραφεί στον πλανήτη. Το περασμένο έτος ήταν η πιο ζεστή χρονιά που καταγράφηκε στην Ευρώπη - παρά την απουσία του El Niño, του φαινομένου που δημιουργεί θερμαντικό αποτέλεσμα. Οι παγκόσμιες μέσες θερμοκρασίες το 2016 έφτασαν τους 0,6 °C πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο, οι οποίες συγκρίθηκαν με τους 1,2 °C το 2019 - το ίδιο το ρεκόρ τότε, αναφέρει η ιστοσελίδα New Science.


Copernicus: Η πιο θερμή χρονιά το 2020

Σήμερα από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα παρατήρησης της Γης Copernicus τοποθετούν το 2020 ως την πιο θερμή χρονιά, σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των αμερικανικών οργανισμών NASA και NOAA, καθώς και το βρετανικό γραφείο Met, δείχνουν μια σαφή διάσπαση Βορρά-Νότου, με θερμοκρασίες κάτω του μέσου όρου στο νότιο ημισφαίριο και πάνω από τον μέσο όρο στο βόρειο ημισφαίριο. 

Η Αρκτική και η βόρεια Σιβηρία σημείωσαν εξαιρετικά ακραίες μέσες θερμοκρασίες το 2020, με μια μεγάλη περιοχή να καταγράφει στους 3-6 °C πάνω από το μέσο όρο σε ορισμένες περιοχές, σημείωσαν ακόμα και 6 Βαθμούς Κελσίου, αναφέρει το Guardian.

«Το έτος 2020 ήταν ακραίο για την Αρκτική, σε σύγκριση με τα τελευταία 20 χρόνια», δήλωσε το Εθνικό Κέντρο Δεδομένων Χιονιού και Πάγου των ΗΠΑ. Αυτό οδήγησε τον πάγο της Αρκτικής να συρρικνωθεί στη δεύτερη χαμηλότερη έκταση που καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο του 2020.

Πυρκαγιές

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν αυτήν την εβδομάδα από τον Mark Parrington στο Copernicus δείχνουν επίσης ότι, ενώ η προσοχή των μέσων ενημέρωσης επικεντρώθηκε σε εξαιρετικές πυρκαγιές στις ΗΠΑ και την Αυστραλία, οι πυρκαγιές παγκοσμίως ήταν σε ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα τους σε δύο δεκαετίες.

Ωστόσο, δεν προκαλεί έκπληξη ότι οι περιοχές που πλήττονται από τις πυρκαγιές είναι αυτές στις οποίες η θερμοκρασία και η ξηρασία αυξάνονται εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Το βρετανικό Γραφείο Μετρήσεων δήλωσε σήμερα ότι αναμένει τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα φέτος να περάσουν το ορόσημο 50% υψηλότερα από ό, τι πριν από τη βιομηχανική επανάσταση, φτάνοντας τα 417 μέρη ανά εκατομμύριο μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου, όταν τα εποχικά επίπεδα CO2 κορυφώνονται.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης