Τελευταία Νέα
Τα Νέα του TAP

Πρεμιέρα για τη μεταφορά ποσοτήτων φυσικού αερίου μέσω του TAP

Πρεμιέρα για τη μεταφορά ποσοτήτων φυσικού αερίου μέσω του TAP

Ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης

Την τελευταία μέρα του 2020 ξεκίνησαν οι πρώτες ροές φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη μέσω του αγωγού TAP, μετά την έναρξη της εμπορικής του λειτουργίας στις 15 Νοεμβρίου 2020.

Μάλιστα, οι πρώτες ποσότητες αερίου έχουν ήδη φτάσει στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία, μέσω του σημείου διασύνδεσης με τον ΔΕΣΦΑ στη Νέα Μεσημβρία, καθώς και στην Ιταλία, μέσω του σημείου διασύνδεσης με την SNAM Rete Gas (SRG) στο Melendugno.

6.JPG

 

Ενεργειακή ασφάλεια

Ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου ΤΑΡ αποτελεί το ευρωπαϊκό τμήμα του Νότιου Διαδρόμου και προσφέρει δυναμικότητα σε shippers που ενδιαφέρονται να μεταφέρουν φυσικό αέριο, το οποίο προέρχεται από την Κασπία, σε διάφορες ευρωπαϊκές αγορές.

Ο ΤΑΡ ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, συμβάλλει στην ολοκλήρωση της ενεργειακής αγοράς και συνάμα παίζει σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση των στόχων αποανθρακοποίησης της ΕΕ.

 

Ιστορική μέρα

«Ιστορική» χαρακτήρισε την 31η Δεκεμβρίου ο Luca Schieppati, Διευθύνων Σύμβουλος του TAP, με αφορμή την μεταφορά των πρώτων ποσοτήτων φυσικού αερίου: «Σήμερα είναι μία ιστορική μέρα για τον αγωγό μας, καθώς επίσης και για τις φιλοξενούσες τον ΤΑΡ χώρες και το ενεργειακό τοπίο της Ευρώπης. Ο ΤΑΡ αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του δικτύου φυσικού αερίου της ευρωπαϊκής ηπείρου, συμβάλλοντας σημαντικά στο στόχο της ενεργειακής μετάβασης. Προσφέρουμε μία αξιόπιστη, οικονομικά αποδοτική και απευθείας διαδρομή μεταφοράς φυσικού αερίου στις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης και όχι μόνο» τόνισε χαρακτηριστικά.

777.JPG

 

Το καλοκαίρι η β΄ φάση του market test για επέκταση της δυναμικότητας

Παράλληλα, σύμφωνα με την επικεφαλής Εμπορικής Λειτουργίας του TAP, Marija Savova, «οι πρώτες παραδόσεις φυσικού αερίου συνιστούν πραγματικό ορόσημο για την αγορά αερίου της Ευρώπης. Κι ενώ προσβλέπουμε στην παροχή μεταφορικών υπηρεσιών προς τους χρήστες του συστήματός μας (shippers) κατά τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια, αναμένουμε επίσης να ξεκινήσουμε και τη δεύτερη φάση του market test μας το καλοκαίρι. Μία δεύτερη, και δεσμευτική, φάση που θα επιστρέψει τη μελλοντική επέκταση του ΤΑΡ με τη δυνατότητα έως και διπλασιασμού της δυναμικότητας του αγωγού σε 20 bcm/a (δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το χρόνο)».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης