Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Περιβαλλοντικά κριτήρια στις αγορές εταιρικών ομολόγων από την ΕΚΤ

Περιβαλλοντικά κριτήρια στις αγορές εταιρικών ομολόγων από την ΕΚΤ
Η  πρόεδρος της ΕΚΤ έχει δεσμευτεί να καταστήσει την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σημαντικό μέρος της στρατηγικής αναθεώρησης

Στην πρωτοπορία για την καταπολέμηση της Κλιματικής Αλλαγής αναμένεται να αναδείξει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) η  Κριστίν Λαγκάρντ, όπως αναφέρουν οι Financial Times, καθώς εκτιμούν  ότι η Τράπεζα  προχωρά στην περικοπή   αγορών  ομολόγων που εκδόθηκαν από εταιρείες ορυκτών καυσίμων και άλλες ρυπογόνες βιομηχανίες.

Εν τω μεταξύ στην Ελλάδα, η Whitetip Investments AΕΠΕΥ ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός fund, που θα στοχεύει αποκλειστικά στις επενδύσεις που πληρούν τα κριτήρια ESG (Περιβάλλον-Κοινωνία- Διακυβέρνηση), το ESG Transformation Fund. Ας σημειωθεί ότι ήδη πολλές τράπεζες και χρηματοδοτικοί οργανισμοί  στο εξωτερικό «τρέχουν» ανάλογα fund

Η  πρόεδρος της ΕΚΤ έχει δεσμευτεί να καταστήσει την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σημαντικό μέρος της στρατηγικής αναθεώρησης της αποστολής και των εργαλείων της κεντρικής τράπεζας. Η νέα στρατηγική  αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Σε δημοσκόπηση που διενήργησαν οι FT σε 33 οικονομολόγους, τα 2/3 των ερωτηθέντων  πιστεύουν ότι η αναθεώρηση θα οδηγήσει την ΕΚΤ στην απόφαση να παρακάμψει την αρχή της «ουδετερότητας αγοράς», η οποία απαιτεί από την κεντρική τράπεζα  να αγοράζει ομόλογα, κατ’ αναλογία της συνολικής αγοράς.

Περιβαλλοντικά λόμπυ  έχουν επικρίνει τις αγορές εταιρικών ομολόγων ύψους 248 δισ. ευρώ που έχει κάνει η  ΕΚΤ,  με το επιχείρημα ότι στηρίζουν ρυπογόνες  βιομηχανίες, οι οποίες εκπέμπουν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του  άνθρακα, όπως εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και αεροπορικές εταιρείες. Ας σημειωθεί ότι εταιρίες από τους κλάδους αυτούς εκδίδουν περισσότερα ομόλογα από τους υπόλοιπους οικονομικούς τομείς.

Σχέδια για κλιματική αλλαγή

Κεντρικές τράπεζες και άλλων χωρών έχουν αρχίσει να εξετάζουν πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή. Η Τράπεζα της Αγγλίας σκοπεύει να διενεργήσει κλιματικά στρες τεστ  στις τράπεζες της Βρετανίας τον Ιούνιο του 2021, ενώ η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας έθεσε εκτός του προγράμματος αγορών ομόλογα  που είχαν  εκδοθεί  από  την  Αυστραλία και τον Καναδά, επειδή αφορούσαν σε εταιρίες με υψηλές εκπομπές άνθρακα.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προσχώρησε πρόσφατα στο Δίκτυο για το Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, την ομάδα των  75 κεντρικών τραπεζών που ιδρύθηκε για να υποστηρίξει τους στόχους του Παρισιού για το Κλίμα - ένα ακόμη σημάδι του πώς η Κλιματική Αλλαγή παίζει όλο και μεγαλύτερο ρόλο στην ατζέντα νομισματικής πολιτικής.

Μέχρι σήμερα πάντως, καμία μεγάλη κεντρική τράπεζα δεν έχει εφαρμόσει ρητά  τα κριτήρια του Κλίματος για τις αγορές ομολόγων που πραγματοποιεί.


Στροφή στις αγορές βιώσιμων ομολόγων

Η κα Lagarde έχει ήδη δηλώσει ότι τάσσεται υπέρ μιας τέτοιας κίνησης, ενώ  πρόσφατα είχε επισημάνει ότι  οι κεντρικοί τραπεζίτες θα πρέπει να «αναρωτηθούν» εάν διατρέχουν «υπερβολικό κίνδυνο», όταν εμπιστεύονται μόνον  τους επενδυτές για να τιμολογήσουν περιβαλλοντικά ζητήματα. Διαχειριστές χαρτοφυλακίων, όπως ο  Konstantin Veit της Pimco,  εκτιμούν ότι για να υπάρξει μία ισορροπημένη μετάβαση από τα «καφέ» στα «πράσινα» ομόλογα, το πιθανότερο είναι η ΕΚΤ να αρχίσει σταδιακά και λίγο-λίγο να αυξάνει τις αγορές των λεγόμενων βιώσιμων ομολόγων.


Σε μία τέτοια κίνηση πάντως είναι πιθανό να αντιταχθούν  άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, όπως ο Jens Weidmann, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, ο οποίος σε άρθρο του στους  FT τον περασμένο μήνα έγραφε ότι «δεν εξαρτάται από εμάς να διορθώσουμε τις στρεβλώσεις της αγοράς,  τις πολιτικές ενέργειες ή παραλείψεις

Ο διευθυντής του   Ινστιτούτου του Κιέλου  για την Παγκόσμια Οικονομία εξέφρασε την άποψη ότι η ΕΚΤ είναι πολύ πιθανό να προσαρμόσει τη νομισματική της πολιτική στους στόχους για το Κλίμα, αν και ο ίδιος πιστεύει ότι  αυτό θα ήταν μία  «κακή ιδέα». Ταυτόχρονα όμως αναγνωρίζει ότι η η επίτευξη στόχων για το Κλίμα συμβάλλει μακροπρόθεσμα στη σταθερότητα των τιμών της ΕΚΤ, δεδομένων των μακροπρόθεσμων κινδύνων που συνεπάγεται η κλιματική αλλαγή.

Δεδομένων των πολλών και αντικρουόμενων απόψεων που εκφράζονται για το όλο ζήτημα αρκετοί οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η  ΕΚΤ θα επιδιώξει τελικώς έναν συμβιβασμό.

Θα μειώσει πιθανώς την έκθεσή της  στους  μεγάλους ρυπαίνοντες, χωρίς να εγκαταλείψει απαραίτητα την προσέγγιση της «ουδετερότητας», δήλωσαν άλλοι αναλυτές, προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να δοκιμάσει τη «στόχευση άνθρακα»,  μειώνοντας  σταδιακά τις αγορές ομολόγων από εταιρίες με υψηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, παρέχοντας ταυτόχρονα κίνητρα για τις εταιρίες εκείνες που λαμβάνουν μέτρα για  να μειώσουν δραστικά το ανθρακικό τους  αποτύπωμα».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης