Περιβάλλον

Η Μεσόγειος στο επίκεντρο του One Planet Summit στο Παρίσι

Η Μεσόγειος στο επίκεντρο του One Planet Summit στο Παρίσι

Το 4ο One Planet Summit για την προστασία της βιοποικιλότητας διεξήχθη ψηφιακά στο Παρίσι στις 11 Ιανουαρίου 2021

 

Μια από τις τέσσερις θεματικές αφορούσε την προστασία των χερσαίων και θαλάσσιων οικοσυστημάτων και περιλαμβάνει τη σημαντική πρωτοβουλία «Συμμαχία για μια παραδειγματική Μεσόγειο θάλασσα το 2030».
Ο Πρόεδρος της γαλλικής Δημοκρατίας, Emmanuel Macron, φιλοξένησε τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου στο Μέγαρο των Ηλυσίων το τέταρτο «One Planet Summit» για την προστασία της βιοποικιλότητας. Η Σύνοδος συγκέντρωσε αρχηγούς Κρατών και κυβερνήσεων, καθώς και ηγέτες διεθνών οργανώσεων, χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων, φορέων του οικονομικού τομέα και ΜΚΟ, όλοι τους έτοιμοι να επιταχύνουν τις διεθνείς δράσεις προς όφελος της Φύσης και να αναλάβουν ισχυρές δεσμεύσεις κατά της απώλειας της βιοποικιλότητας.
Συμμετείχαν μεταξύ άλλων 11 αρχηγοί Κρατών και κυβερνήσεων (Γερμανία, Καναδάς, Κόστα Ρίκα, Γαλλία, Ιταλία, Μαυριτανία, Μονακό, Νορβηγία, Κάτω Χώρες, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και Ηνωμένο Βασίλειο), ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Πρίγκιπας της Ουαλίας, η Πρόεδρος της ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Πρόεδρος του ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Στη σύνοδο αποφασίστηκαν πολλαπλές και συγκεκριμένες δράσεις, ειδικότερα όσον αφορά την προστασία των χερσαίων και θαλάσσιων οικοσυστημάτων: Περισσότερα από πενήντα Κράτη κινητοποιήθηκαν προς όφελος της Μεσογείου και των προστατευόμενων περιοχών της.
Η Συμμαχία για μια παραδειγματική Μεσόγειο θάλασσα το 2030 θα ξεκινήσει στο πλαίσιο του One Planet Summit από την Ισπανία, τη Γαλλία και το Πριγκιπάτο του Μονακό, με άξονα 4 δεσμεύσεις: (1) Ανάπτυξη ενός δικτύου προστατευόμενων περιοχών, (2) Τερματισμό της υπεραλίευσης, (3) Καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης και εγκατάλειψη των πλαστικών μιας χρήσης, (4) Οικολογική μεταμόρφωση των θαλάσσιων μεταφορών. Η πρωτοβουλία αυτή έχει ως στόχο την κινητοποίηση των Κρατών, αλλά και των περιφερειών, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της κοινωνίας των πολιτών και του ιδιωτικού τομέα για την προστασία της λεκάνης της Μεσογείου.

Πρωτοβουλία

Ξεκίνησε, επίσης, μία ακόμη πρωτοβουλία: Η Συμμαχία υψηλής φιλοδοξίας για τη Φύση και τους Λαούς, υπό την κοινή προεδρία της Γαλλίας και της Κόστα Ρίκα, που στοχεύει στη διαμόρφωση των πολιτικών συνθηκών που θα επέτρεπαν τη θέσπιση φιλόδοξων στόχων για την προστασία της φύσης στο μελλοντικό παγκόσμιο πλαίσιο βιοποικιλότητας, που πρόκειται να υιοθετηθεί από τη Σύμβαση για τη Βιοποικιλότητα το 2021. 50 κράτη δεσμεύτηκαν για την προστασία του 30% του πλανήτη (εδάφη και θάλασσες) έως το 2030.
Σχετικά με τις υπόλοιπες θεματικές, ξεχωρίζουν οι ακόλουθες πρωτοβουλίες:
Αγροοικολογία: Περισσότερα από 10 δις ευρώ για την επιτάχυνση της υλοποίησης του Μεγάλου πράσινου τείχους στο Σαχέλ.
Ο μηχανισμός επιτάχυνσης του Μεγάλου πράσινου τείχους (GGW Accelerator) είναι μια πολυμερής πρωτοβουλία για την εναρμόνιση και τη στήριξη των προσπαθειών του συνόλου των εταίρων για την ανάπτυξη της ζώνης Σαχέλ-Σουδάν, μέσω αγροοικολογικών βέλτιστων πρακτικών. Στοχεύει στο να προσφέρει νέα ώθηση σε αυτήν τη φιλόδοξη αφρικανική πρωτοβουλία, που υπάρχει από τη δεκαετία του 1980, για ένα πιο πράσινο Σαχέλ. Οι εταίροι της πρωτοβουλίας δεσμεύτηκαν στη συγκέντρωση 14,3 δις δολαρίων από διεθνείς χρηματοδοτήσεις στις 11 επηρεαζόμενες χώρες έως το 2025. Περισσότερες από 100 επιχειρήσεις, υπό την αιγίδα του κινήματος International Agroecological Movement for Africa, αποφάσισαν να συνεισφέρουν στην υλοποίηση των στόχων αγροτικής και οικολογικής μετάβασης στις χώρες του Μεγάλου πράσινου τείχους.
Χρηματοδότηση: Εμπλοκή επιχειρήσεων, διαχειριστών στοιχείων ενεργητικού και δημόσιων δωρητών για την προστασία της βιοποικιλότητας.
Η Συμμαχία για την επένδυση στο φυσικό κεφάλαιο, που ανακοινώθηκε από την αυτού εξοχότητα Πρίγκιπα της Ουαλίας στο πλαίσιο του One Planet Summit, θα συγκεντρώσει οικονομικούς φορείς που επιθυμούν να αυξήσουν τις επενδύσεις τους για την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας. Οι ιδρυτές της Συμμαχίας, HSBC Pollination Climate Asset Management, Lombard Odier και Moriva, έθεσαν ως στόχο τα 10 δις δολάρια για τη Φύση τα δύο προσεχή έτη.

Δράση

Η Ομάδα Δράσης για τη χρηματοοικονομική πληροφόρηση σχετικά με τη Φύση (Taskforce on Nature-related Financial Disclosure) είναι μια πρωτοβουλία ΣΔΙΤ στην οποία συμμετέχουν περίπου πενήντα χρηματοοικονομικά όργανα πρώτης γραμμής και στηρίζεται από τη βρετανική και γαλλική κυβέρνηση. Η ομάδα δράσης θα ετοιμάσει μια δέσμη μέτρων για τους κινδύνους, τον αντίκτυπο και τα οφέλη των οικονομικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τη βιοποικιλότητα, ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια στη λειτουργία επιχειρήσεων και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Η Συμμαχία για τη σύγκλιση των χρηματοδοτήσεων προς όφελος του κλίματος και της βιοποικιλότητας στοχεύει στη δημιουργία συνεργειών ανάμεσα στις δράσεις για την κλιματική αλλαγή και την προφύλαξη της βιόσφαιρας. Τα μέλη της εργάζονται ώστε να αυξήσουν τις δωρεές για το περιβάλλον, προσφέροντας παράλληλα και στη βιοποικιλότητα, με στόχο την προστασία του 30% έως το 2030.
Προστασία των δασών, των ειδών και της ανθρώπινης υγείας
Η πρωτοβουλία PREZODE (PREventing ZOonotic Diseases Emergence) προβλέπει την καινοτόμο διεθνή συνεργασία μεταξύ φορέων της έρευνας και υγειονομικών δικτύων για την πρόληψη νέων πανδημιών μεταδιδόμενων από ζώα. Η γαλλική αυτή πρωτοβουλία, με την υποστήριξη της Διεθνούς Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) και σε συνεργασία με πληθώρα ευρωπαϊκών φορέων, απασχολεί ήδη 400 ερευνητές στο χώρο της υγείας του ανθρώπου, των ζώων και του περιβάλλοντος.
Το One Planet Summit αποτέλεσε τέλος την αφορμή για μια ανασκόπηση της επιτευχθείσας προόδου της Συμμαχίας για την προστασία των τροπικών δασών, η οποία δημιουργήθηκε από τη G7 το 2019. Η Γερμανία και το Κονγκό ανακοίνωσαν την επιθυμία τους να συμμετάσχουν και αυτές στη Συμμαχία.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης