Ενέργεια

Σχέδιο μηδενισμού των επενδύσεων σε ορυκτά καύσιμα ετοιμάζουν οι Βρυξέλλες

Σχέδιο μηδενισμού των επενδύσεων σε ορυκτά καύσιμα ετοιμάζουν οι Βρυξέλλες
Τι θα περιλαμβάνει το σχέδιο - έγγαφο για την ενεργειακή διπλωματία που επικαλείται το Reuters

 

Σχετικά Άρθρα
Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσαν να ζητήσουν τη Δευτέρα 25/1/2021 μια παγκόσμια σταδιακή εξάλειψη της ενεργειακής ρύπανσης από άνθρακα και τον τερματισμό των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων, καθώς η ΕΕ καθιστά την αλλαγή του κλίματος κεντρικό μέρος της εξωτερικής πολιτικής της, σύμφωνα με ένα σχέδιο εγγράφου που επικαλείται το Reuters .

Η δήλωση, την οποία οι υπουργοί της ΕΕ σκοπεύουν να ολοκληρώσουν τη Δευτέρα, θα δεσμεύει για μια επιθετική γραμμή στη διπλωματία του κλίματος - αποθαρρύνοντας άλλες χώρες να επενδύσουν σε ορυκτά καύσιμα και να δημιουργήσουν συμμαχίες «υψηλής φιλοδοξίας» με μεγάλες οικονομίες προκειμένου να προωθήσουν ταχύτερα τις μειώσεις εκπομπών.
Χώρες όπως η Κίνα, η Ιαπωνία και η Νότια Αφρική έχουν δεσμευτεί να μειώσουν τελικά τις καθαρές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στο μηδέν - μια δέσμευση που έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden στην προεκλογική του εκστρατεία.
Ωστόσο, η ΕΕ είναι μία από τις λίγες μεγάλες οικονομίες που μετατρέπει τον μακροπρόθεσμο στόχο της για το κλίμα σε επείγουσα δράση αυτή τη δεκαετία.

Αποθάρρυνση νέων επενδύσεων με ενεργειακή διπλωματία

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα τρέχοντα σχέδια των χωρών δεν θα μειώσουν τις εκπομπές αρκετά γρήγορα για να αποτρέψουν την καταστροφική κλιματική αλλαγή.
«Η ΕΕ ζητά τη σταδιακή κατάργηση των επιβλαβών για το περιβάλλον επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων σε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα», ανέφερε το σχέδιο εγγράφου.
«Συμπεριλαμβανομένης της σταδιακής κατάργησης του άνθρακα στην παραγωγή ενέργειας και - ως πρώτο βήμα - άμεσος τερματισμός κάθε χρηματοδότησης νέων υποδομών άνθρακα."
«Η ενεργειακή διπλωματία της ΕΕ θα αποθαρρύνει όλες τις περαιτέρω επενδύσεις σε έργα ενεργειακής υποδομής με βάση τα ορυκτά καύσιμα σε τρίτες χώρες, με την προϋπόθεση ότι θα είναι απόλυτα συνεπής με μια φιλόδοξη, σαφώς καθορισμένη πορεία προς την ουδετερότητα του κλίματος», ανέφερε το έγγραφο για τα κράτη εκτός ΕΕ.

Το σχέδιο μπορεί να αλλάξει πριν το υιοθετήσουν οι υπουργοί. Οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν τον περασμένο μήνα να μειώσουν τις εκπομπές κατά τουλάχιστον 55% από τα επίπεδα του 1990 έως το 2030.
Καθώς επιδιώκει τρισεκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις για την επίτευξη αυτού του στόχου, η ΕΕ σχεδιάζει να αξιοποιήσει το οικονομικό και διπλωματικό της βάρος για να διασφαλίσει ότι θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες.
Οι μελλοντικές εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ πρέπει να ανταποκρίνονται στις φιλοδοξίες της για το κλίμα, ανέφερε το προσχέδιο.
Ο Wendel Trio, διευθυντής της ΜΚΟ Climate Action Network Europe, χαιρέτισε το σχέδιο, αλλά είπε ότι η ΕΕ χρειάζεται επίσης, μια πλήρη προεργασία για τις επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων στο σπίτι.
Από τα 159 δισεκατομμύρια ευρώ που δαπανήθηκαν από χώρες της ΕΕ για ενεργειακές επιδοτήσεις το 2018, σχεδόν το ένα τρίτο κατευθύνθηκε στα ορυκτά καύσιμα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης