Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Το προβάδισμα Total έναντι BP, Shell στις μηδενικές εκπομπές CO2 - O σκεπτικισμός των επενδυτών

Το προβάδισμα Total έναντι BP, Shell στις μηδενικές εκπομπές CO2 - O σκεπτικισμός των επενδυτών
Οι δεσμεύσεις για πολλές προκαταβολικές δαπάνες για καθαρή ενεργειακή ικανότητα έχουν αντιμετωπιστεί με σκεπτικισμό από ορισμένους επενδυτές
Σχετικά Άρθρα

Σημαντικό και ελπιδοφόρο το ξεκίνημα της Total στην νέα πρόκληση της επίτευξης των καθαρών εκπομπών CO2 μεταξύ των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι τρεις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ευρώπης - Total, BP Plc και Royal Dutch Shell Plc - όλες ανακοίνωσαν πέρυσι σχέδια για την εξάλειψη των περισσότερων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από τις δραστηριότητές τους και τα καύσιμα που πωλούν τις επόμενες δεκαετίες.

Τα πεπραγμένα της Total

O γαλλικός κολοσσός έχει καλύψει το έδαφος, καθώς έχει εξασφαλίσει ηλεκτρική ενέργεια μέσω ΑΠΕ για το χαρτοφυλάκιό της. Πρόκειται για περίπου 8,8 GW σε λειτουργία, κατασκευή και ανάπτυξη. Ενδεικτική συμφωνία που έκανε με την ινδική εταιρεία ΑΠΕ, Adani Green Energy Ltd.

Ο αναλυτής του Bloomberg Intelligence Will Hares, ανέφερε χαρακτηριστικά για την Total ότι: «Η γαλλική εταιρεία έχει προετοιμαστεί σε σημαντικό βαθμό για την ενεργειακή μετάβαση. Διαθέτει την πιο ανανεώσιμη χωρητικότητα ισχύος εγκατεστημένη και τους πιο φιλόδοξους στόχους ανάπτυξης δυναμικότητας».

Παράλληλα, έχει την υψηλότερη συνολική βαθμολογία μετάβασης άνθρακα από οποιαδήποτε ολοκληρωμένη εταιρεία πετρελαίου στην κατάταξη του Bloomberg Intelligence. Η Total έχει βαθμολογία 9,33 στα 10, σε σύγκριση με 8,4 για την BP και 6,6 για τη Shell.

Τα δεδομένα για BP και Shell

Η BP, η οποία ήταν η πρώτη από τις τρεις εταιρείες που προσέφερε στόχο καθαρό μηδέν τον Φεβρουάριο του 2020, αγόρασε σε 2,2 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας σε ανάπτυξη, αξίας 1,1 δις.δολ. με την Equinor ASA. Η εταιρεία με έδρα το Λονδίνο διαθέτει επίσης ένα καθιερωμένο χαρτοφυλάκιο ηλιακών έργων 16 GW σε λειτουργία ή ανάπτυξη μέσω της Lightsource BP, η οποία ιδρύθηκε το 2017.

H Shell είναι το μόνο μέλος αυτής της τριάδας που δεν έχει συνάψει συμφωνία καθαρού ενεργειακού κόστους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων από τότε που ανακοίνωσε τον στόχο καθαρού-μηδέν τον Απρίλιο. Η αγγλο-ολλανδική εταιρεία έχει πραγματοποιήσει μικρότερες επενδύσεις από την υποδομή ανεφοδιασμού υδρογόνου στην Καλιφόρνια σε μια μονάδα αποβλήτων προς καύσιμα στον Καναδά.

Οι δεσμεύσεις για πολλές προκαταβολικές δαπάνες για καθαρή ενεργειακή ικανότητα έχουν αντιμετωπιστεί με σκεπτικισμό από ορισμένους επενδυτές, οι οποίοι ανησυχούν ότι οι αποδόσεις από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν θα ταιριάζουν με αυτές των έργων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης