Φορτία υγροποιημένου αερίου (LNG) αλλάζουν εν πλω προορισμό και από την Ευρώπη καταλήγουν τελικώς στις χώρες της ‘Απω Ανατολής, όπου οι τιμές του LNG έχουν παρουσιάσει κατακόρυφη άνοδο, φθάνοντας σε επίπεδα σχεδόν τριπλάσια σε σχέση με τις ευρωπαϊκές αγορές.
Οι κερδισμένοι αυτού του παιχνιδιού φαίνεται ότι είναι οι μεγάλες εταιρείες ενέργειας, όπως η Royal Dutch Shell και η Total, αποσπώντας μερίδιο από ανταγωνιστικούς εμπορικούς οίκους και μη καθετοποιημένους παραγωγούς, χάρη στην πρόσβαση τους σε πολλές πηγές καυσίμου.
Οι τιμές του ασιατικού LNG αυξήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ τον Ιανουάριο λόγω των περιορισμένων αποθεμάτων, των χαμηλών θερμοκρασιών, της διακοπής παραγωγής σε διάφορες περιοχές και των καθυστερήσεων στη ναυτιλία. Δεδομένης της διαφοράς τιμών με το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και τις ΗΠΑ, όπου το αέριο είναι άφθονο, έχει δημιουργηθεί μια ευκαιρία arbitrage για τους πωλητές.
Αρκετές εταιρείες και έμποροι έσπευσαν να ανταποκριθούν στην ασιατική ζήτηση και προσπάθησαν να βρουν όγκους για γρήγορη παράδοση.
Ο αναπροσανατολισμός των πλοίων LNG
Μεγάλες εταιρείες όπως η Shell και η Total, με πρόσβαση σε πολλαπλές πηγές φυσικού αερίου, μπόρεσαν να αναπροσανατολίσουν τα πλοία μεταφοράς LNG από τις ΗΠΑ, τη Νιγηρία κα Κατάρ που προορίζονταν προηγουμένως για την Ευρώπη σε ασιατικές αγορές.
«Ορισμένες από τις μακροπρόθεσμες συμβάσεις περιλαμβάνουν τη δυνατότητα εκτροπής φορτίων. Έτσι μπορούμε να ανακατευθύνουμε τα πιο ευέλικτα φορτία προς τις ακριβότερες pαγορές », δήλωσε στο Euractiv στέλεχος εταιρίας.
Στην Ευρώπη οι εταιρίες “ανταλάσσουν” το LNG με αέριο αγωγών που είναι πιο φθηνό την περίοδο αυτή.
‘Ετσι, μόλις οι δεσμεύσεις παράδοσης στην Ευρώπη καλυφθούν με αέριο, τα φορτία που είχαν προγραμματιστεί για αυτήν την περιοχή μεταφέρονται προς τις αγορές με μεγάλη ζήτηση και υψηλές τιμές.
Eντυπωσιακές διαφορές
Οι διαφορές τιμών ανάμεσα τις διάφορες περιοχές του πλανήτη είναι πραγματικά εντυπωσιακές και τόσο μεγάλες, που υπερκαλύπτουν τα έξοδα αποστολής κλπ.
Τα αμερικανικά συμβόλαια φυσικού αερίου για το Φεβρουάριο στο κόμβο αναφοράς Henry Hub διαπραγματεύονται την τρέχουσα περίοδο περίπου στα 2,60 $ /mmBtu (εκατομμύριο ΒΤU) Στην Ευρώπη, οι τιμές στον ολλανδικό κόμβο TTF είναι περίπου 10 $/ mmBtu, ενώ στην Ασία είναι λίγο κάτω από 30 $/εκατομμύριο BTU.
Το Κατάρ, η Αυστραλία, η Ρωσία και οι ΗΠΑ είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί υγροποιημένου αερίου , αντιπροσωπεύοντας το 70% της παγκόσμιας αγοράς με το Κατάρ να φαίνεται ως το πιο ευέλικτο για να επωφεληθεί από τις υψηλές τιμές της Ασίας.
www.worldenergynews.gr