Ενέργεια

Στην DG Comp το market test - Ψίχουλα οι ζημιές για την ΔΕΗ

Στην DG Comp το market test - Ψίχουλα οι ζημιές για την ΔΕΗ
Οι ιδιώτες προμηθευτές αναμένουν το προφίλ των διμερών συμβολαίων - Στις 2,9 Twh η ποσότητα προς διάθεση για το 2021
Στο market test που θα πραγματοποιήσει η DGcomp τις αμέσως επόμενες ημέρες στρέφεται το ενδιαφέρον της αγοράς ηλεκτρισμού μετά την γνωστοποίηση από πλευράς του ΥΠΕΝ της συμφωνίας με τους θεσμούς για τα μέτρα συμμόρφωσης της Ελλάδας με την καταδικαστική απόφαση της Κομισιόν για το μονοπώλιο της ΔΕΗ στο λιγνίτη.
Το μέτρο που συμφωνήθηκε και με το οποίο κλείνει οριστικά μια υπόθεση που σέρνεται εδώ και 14 χρόνια αφορά στην διάθεση από πλευράς της ΔΕΗ για τα επόμενα τρία έτη ενέργειας σε τμηματική πώληση μέσω σύναψης διμερών συμβολαίων με ιδιώτες προμηθευτές.
Οι συμμετέχοντες στην αγορά ηλεκτρισμού, συμπεριλαμβανομένης και της ΔΕΗ, υποδέχτηκαν κατ αρχήν θετικά το μέτρο αναμένουν ωστόσο την εξειδίκευση της εφαρμογής του και τους τελικούς όρους που θα προκύψουν από την διεξαγωγή του market test.
Eχοντας μάλιστα την προηγούμενη εμπειρία του market test για την πώληση λιγνιτικών μονάδων και τα αρνητικά αποτελέσματα των διαγωνισμών που ακολούθησαν, κάποιοι διατηρούν τις επιφυλάξεις τους θέτοντας ερωτηματικά ως προς την ελκυστικότητα του προϊόντος. Βεβαίως το γεγονός ότι η τιμή διάθεσης της ενέργειας που θα παράγεται από λιγνίτη, σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί, θα καθορίζεται σε συνάρτηση με την τιμή της προημερήσιας αγοράς του ενεργειακού χρηματιστηρίου με συγκεκριμένο discount, δημιουργεί κίνητρο για τους μη καθετοποιημένους προμηθευτές, αφού θα έχουν στη διάθεσή τους ενέργεια σε σταθερή τιμή για ένα διάστημα τριμήνου ή έτους χωρίς το ρίσκο της αγοράς εξισορρόπησης.

Οι προμηθευτές αναμένουν το προφίλ των πακέτων

Οι προμηθευτές
που είναι και οι αποδέκτες των προϊόντων που θα διαθέσει η ΔΕΗ αναμένουν το market test, για να δουν πως θα διαμορφωθούν οι ειδικότεροι όροι εφαρμογής του μέτρου.
Πόσα πακέτα για παράδειγμα θα διαθέσει η ΔΕΗ, αν αυτά εφόσον δεν διατίθενται μέσω δημοπρασίας θα λάβουν υπόψη τους το προφίλ των προμηθευτών, δηλαδή ο κάθε προμηθευτής θα έχει δικαίωμα υπογραφής διμερούς συμβολαίου για ένα πακέτο ενέργειας ανάλογα με το μερίδιό του ή το καταναλωτικό προφίλ των πελατών του, όπως και τη διάρκεια που θα έχουν (τρίμηνη ή ετήσια).
Οι ποσότητες ενέργειας, οι οποίες θα διατίθενται σε τριμηνιαία ή ετήσια πακέτα, θα ανέλθουν το 2021 στο 50% της λιγνιτικής παραγωγής του προηγούμενου έτους.
Αντίστοιχα, το 2022 και το 2023 θα διαμορφωθούν σε ποσοστό 40% με βάση το προηγούμενο έτος. Η διάθεση των προϊόντων τρίμηνης ή ετήσιας διάρκειας θα γίνεται μέσω πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τη ΡΑΕ και όχι μέσω δημοπρασιών, όπως τα ΝΟΜΕ.

Οριακές οι απώλειες της ΔΕΗ με παράπλευρο όφελος

Η ΔΕΗ εμφανίζεται ικανοποιημένη από το μέτρο καθώς όπως τονίζουν κύκλοι της εταιρίας, καθώς δεν θα ζημιώνεται γιατί δεν θα πουλάει κάτω του κόστους αλλά σε τιμή που θα διαμορφώνεται στην αγορά.
Παράλληλα οι ποσότητες θα είναι μικρές αφού η συμμετοχή του λιγνίτη στο μίγμα καυσίμου βαίνει συνεχώς μειούμενη.
Αλλά και οι εκτιμήσεις των αναλυτών συγκλίνουν στο ότι το μέτρο δεν πρόκειται να επιβαρύνει σημαντικά τη ΔΕΗ.
Οι ποσότητες που θα προσφερθούν υπολογίζονται σε 2,9 τεραβατώρες για το 2021, και 1,8 τεραβατώρες για κάθε έτος, το 2022 και το 2023.
Ακόμη και ένα υποτεθεί έκπτωση 5 ευρώ ανά μεγαβατώρα επί της χονδρικής τιμής,έκπτωση 10% για να καταστεί το σχέδιο ελκυστικό για τρίτους προμηθευτές, το κόστος για την προ φόρων κερδοφορία της ΔΕΗ υπολογίζεται μεταξύ 14 και 15 εκατ. ευρώ για το 2021 και μεταξύ 9 και 10 εκατ. ευρώ για κάθε έτος το 2022 και το 2023, επίπτωση που ισούται μόλις στο 1% -2% του ετήσιου EBITDA του ομίλου για την τριετή περίοδο.
Το συνολικό κόστος δηλαδή στην τριετία υπολογίζεται σε 32-35 εκατ. ευρώ (με βάση της χαμηλότερες και υψηλότερες εκτιμήσεις).
Συνολικότερα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι το νέο σχέδιο αντιστοιχεί σε ένα μάλλον μικρό τίμημα για την επίλυση μια μακροχρόνιας αντιμονοπωλιακής υπόθεσης, καθώς επίσης και ότι δυνητικά ανοίγει το δρόμο για την έγκριση από πλευράς της DGcomp του αιτήματος της ΔΕΗ για αποζημίωση για όσο διάστημα κρατάει σε εφεδρεία τις λιγνιτικές μονάδες της για λόγους ασφαλείας, όσο και της πρόσβασης της εταιρίας σε πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
Το μέτρο, τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι συγκρίσιμο με τα ΝΟΜΕ μέσω των οποίων η ΔΕΗ διέθεσε σε τρίτους πολύ μεγαλύτερες ποσότητες ((12,9TWh το 2018, 13,7TWh το 2019) σε τιμές που την επιβάρυναν κατά 228 εκατ. ευρώ το 2018 και 156 εκατ. ευρώ το 2019.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης