Περιβάλλον

Oι όροι νέας συμφωνίας με την Eldorado Gold στην σημερινή τηλεδιάσκεψη Σκρέκα

Oι όροι νέας συμφωνίας με την Eldorado Gold στην σημερινή τηλεδιάσκεψη Σκρέκα
Περιβαλλοντικό αποτύπωμα, φορολογικά έσοδα, θέσεις εργασίας στη νέα σύμβαση

H αναθεώρηση της συμφωνίας Ελληνικού Δημοσίου και Eldoarado Gold για τα μεταλλεία Χαλκιδικής θα βρεθεί στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης που θα έχει σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας με τον διευθύνοντα σύμβουλο της καναδικής εταιρίας. Οι δύο πλευρές μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις φαίνεται να έχουν καταλήξει σε ένα κοινό πλαίσιο αναθέωρησης της σύμβασης στη βάση του νέου επενδυτικού σχεδίου, που υπέβαλλε στις 22 Νοεμβρίου 2019 στο ΥΠΕΝ, η θυγατρική Ελληνικός Χρυσός μέσω της οποίας η Eldorado Gold ελέγχει τα Μεταλλεία Κασάνδρας.

Νέο επενδυτικό σχέδιο και αδειοδοτήσεις

Η Ελληνικός Χρυσός
μέσω του νέου επενδυτικού σχεδίου προτείνει την κατασκευή της μονάδας χρυσού με νέα μέθοδο, κάτι που απαιτεί νέες αδειοδοτήσεις και μεταφέρει ουσιαστικά για τουλάχιστον δύο χρόνια μετά την έναρξη της κατασκευής της, ενώ παράλληλα θέτει όρους διασφάλισης της απρόσκοπτης πορείας υλοποίησης της επένδυσης. Ο όρος αυτός, φαίνεται να έχει τεθεί ως προϋπόθεση από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές για την είσοδό τους στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελληνικός Χρυσός, αφού η μητρική εταιρία αδυνατεί να χρηματοδοτήσει το project.
H προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ υπό τον κ. Κωστή Χατζηδάκη που διαχειρίστηκε τις διαπραγματεύσεις είχε θέσει όρους για αντισταθμιστικά προκειμένου να εγκρίνει το νέο επενδυτικό σχέδιο.
Συγκεκριμένα η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει αύξηση των τελών για το Δημόσιο (royalties), περισσότερες θέσεις εργασίας, ανταποδοτικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και βέβαια δεσμεύσεις για την αυστηρή τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Οι νέοι όροι

Οι δύο πλευρές φέρονται να έχουν καταλήξει σε συμφωνία, η οποία θα πάρει τη μορφή νέας σύμβασης για να εγκριθεί εκ νέου από τη Βουλή.
Η καναδική εταιρεία φέρεται να έχει αποδεχθεί αύξηση 10% των εσόδων προς το ελληνικό Δημόσιο από την παραχώρηση της χρήσης μεταλλευτικών δικαιωμάτων, αύξηση των φορολογικών εσόδων καθώς και των προς επένδυση κεφαλαίων. Οσον αφορά τη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της επένδυσης, η Eldorado Gold έχει δεσμευτεί για καλύτερη διαχείριση των αποβλήτων με τη χρήση της μεθόδου της ξηρής απόθεσης.
Σύμφωνα με την εταιρεία, με τη συγκεκριμένη μέθοδο το περιβαλλοντικό αποτύπωμα στις Σκουριές θα μειωθεί κατά 40%.
Η συμφωνία, στο βαθμό που ολοκληρωθεί θα βάλει τέλος στην αβεβαιότητα της πολύπαθης επένδυσης των Μεταλλείων Χαλκιδικής και θα ανοίξει τον δρόμο για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της περιοχής, που αποτιμάται σε 72 δισ. ευρώ και θα καταστήσει την Ελλάδα τον μεγαλύτερο παραγωγό χρυσού της Ευρώπης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης