Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Ξεπέρασαν τα ορυκτά καύσιμα οι ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα του Ηνωμένου Βασιλείου το 2020

Ξεπέρασαν τα ορυκτά καύσιμα οι ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα του Ηνωμένου Βασιλείου το 2020
Γιατί έμεινε «στάσιμη» η ηλαική ενέργεια - Τα συμπεράσματα της έκθεσης της Ember

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ξεπέρασαν τα ορυκτά καύσιμα ως την κύρια πηγή ηλεκτρικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2020, αποκάλυψε νέα ανάλυση από τη δεξαμενή σκέψης Ember για το κλίμα και την ενέργεια.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, η Ember δημοσιεύει μια ετήσια έκθεση στον ευρωπαϊκό τομέα ηλεκτρικής ενέργειας σε συνεργασία με την Agora Energiewende.


Πιο αναλυτικά

Πρόκειται για ρεκόρ της τάξεως του 42% που προήλθε από τις ΑΠΕ σε σύγκριση με το 41% των ορυκτών καυσίμων. Η αιολική ενέργεια ήταν η κύρια πηγή παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και για πρώτη φορά, το 1/4 (24%) της ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου παρήχθη από ανεμογεννήτριες το 2020, διπλασιάζοντας το μερίδιό της από το 2015 και από 20% το 2019.

Η τελευταία έκθεσή της συγκεντρώνει και αναλύει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για ολόκληρο το έτος 2020 σε κάθε χώρα της ΕΕ-27 και στο Ηνωμένο Βασίλειο.


Υποχώρηση του άνθρακα

Με την ισχύ του άνθρακα να πλησιάζει σχεδόν το μηδέν, τα ορυκτά καύσιμα αναγκάστηκαν σε χαμηλό πενταετές το 2020 λόγω της αύξησης της αιολικής ενέργειας και της χαμηλής ζήτησης λόγω του Covid-19, δήλωσε η Ember.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ενώ η αιολική ενέργεια σημείωσε μια εντυπωσιακή πρόοδο, δεν ίσχυσε το ίδιο για τις εναλλακτικές μορφές ΑΠΕ. Ειδικότερα, η ηλιακή και η υδροηλεκτρική ενέργεια ήταν αμετάβλητες από πέρυσι, αποτελώντας μόνο το 4% και το 2% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την Ember, είναι η δεύτερη χρονιά που η ηλιακή ενέργεια παρέμεινε στάσιμη, αντανακλώντας την έλλειψη υποστηρικτικού περιβάλλοντος πολιτικής για την τεχνολογία. Η βιοενέργεια παρήγαγε το 12% της ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου το 2020, σημειώνοντας μικρή αύξηση από το 2019.

Τέλος, ενώ η παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο κυριαρχείται από την αιολική ενέργεια, εξακολουθεί να εξαρτάται υπερβολικά από την επιβλαβή βιοενέργεια, η οποία πρέπει να αντικατασταθεί με καθαρότερη ισχύ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης